Skrevet af Matti Kelmann, Osteopat & Fysioterapeut

LIDER DU HOFTESMERTER / HOFTEPROBLEMER?

KORT OM HOFTESMERTER

Hoftesmerter kan se ud på mange måder og have mange symptomer. hoftesmerter kan vise sig vedondt i hoften, smerter på ydersiden af hoften, psoas (hoftebøjer) problemer. Det kan være generelle hofteproblemer under løb og træning og lignende. Men smerter i hoften kan også skyldes springerhofte, hoftestivhed og nedsat bevægelighed i hoften, samt hoftedysplasia (ustabil hofte), overbelastning og fiberskader i hoften eller lysken.

Derfor er det ekstra vigtigt ved hoftesmerter at betragte hele kroppen som en helhed, dvs ryggen, bækken, hoften, knæ, ankel, fod, samt organer, bindevæv, fascier mv

Se vores øvelser, klik her.

HVORFOR HAR JEG ONDT I HOFTEN?

Det primære fokus i undersøgelsen og behandlingen af hofteproblemer ligger i at klarlægge årsagen til problemerne, men inden da skal det afklares hvilken struktur der er smertegivende. Muskler, ledbånd/sener, led, knogler, blodkar og nerver kan alle give smerter og eller problemer (ondt i lysken /ondt i hoften).

Vi laver derfor en helhedsorienteret undersøgelse, for at finde årsagen til problemerne der ofte kan stamme, fra brystkassen, lænden, knæet, anklen eller organer. Herefter kan relevant behandlig påbegynde med fokus på, at fjerne årsagen til problemerne samt øge blodgennemstrømingen til det skadede væv.

Som supplement til den manuelle behandling instrueres i træningsøvelser.  Træning af hoften, lysken, knæet, ryggen, låret, anklerne mv skal først påbegyndes efter at årsagen til skaden er blevet fjernet, da problemet eller kan være tilbagevendende.

HOFTELEDDETS ANATOMI

Hofteleddet er et kugleled og et af de største og mest stabile led i kroppen.

Hofteskålen er meget dyb og med dens ledlæbe dækker den mere end 50% af ledhovedet. Det er således meget svært at trække ledhovedet ud af ledskålen uden at beskade ledlæben. Vakummet mellem ledskål og ledhovedet alene er over 25 kg og ydermere er leddet omgivet af nogle af de stærkeste ledbånd i kroppen. Pga af denne opbygning går hoften meget sjældent af led når man sammenligner med f.eks skulder eller albueleddet.

Hofteproblemer viser sig oftest ved smerter eller irritation midt på lyskebåndet. Smerterne kan også forekommer på bagsiden af låret og helt ned til knæet. I mange tilfælde kan man have knæsmerter, men årsagen stammer i virkeligheden fra hoften, da mange muskler har indflydelse på både hofte og knæled

inflammation i hoften, hofteoperation, hoftetræning, hoftesmerter, osteopati til hoftesmerter, hoftebøjer smerter, psoas smerter osteopati Amager Ballerup

HOFTESMERTER OG ISKIASNERVEN

Hofteproblemer især relateret til balden eller ydersiden af hoften kan skyldes din piriformis muskel. Denne muskel fungerer som stabilisator og udadrotator for hoften. Hvis denne muskel bliver overbetalstet eller stram kan den afklemme din iskias nerve, som enten løber snært forbi muskelen eller faktisk peneterer og går igennem musklen. Der kan derfor være en stærk sammenhæng mellem smerter i hoften eller ballen og smerter der trækker ned i benet, som også kan være sovende, prikkende eller stikkende. Læs mere om iskias problemer, klik her.

HOFTESMERTER OG ARTROSE

Hofteledsartrose opstår ofte hos middelaldrende eller ældre mennesker.

Smerterne sidder oftest i lysken eller på ydersiden af hoften. Det kan trække ned på bagsiden af låret til knæet.

Smerterne kommer efter aktivitet f.eks. længere tids gang eller fysisk aktivitet.

Man kan ofte opleve morgenstivhed i leddet når man skal igang og generel stivhed, når man har brugt hoften.

Som det bliver værre, vil man have problemer blot når man rejser og sætter sig eller går en tur.

Der kan i forbindelse med artrose forekomme hofteledskapsel stramhed/skrumpning og det vil nedsætte bevægeligheden af hoften og man får svært ved at gå på trapper, tage strømper på eller sætte sig på toilettet.

HOFTESMERTER OG BURSITIS, SLIMSÆK INFLAMMATION

Der findes forskellige slimsække omkring hoften. Disse kan blive irriterede og inflammerede hvor efter de vil hæve op og gøre ondt. Dette kan foruden smerte medføre nedsat bevægelse i hoften.

- Trochanter Bursit er en meget almindelig problematik hvor slimsækken på ydersiden af hoften bliver inflammeret. Man mærker ofte smerter i jag, f.eks når man skal ind og ud af en bil og i de fleste tilfælde, vil det være umuligt at sove på den side hvor slimsækken er inflammeret.

Af og til kan bevægelse af hoften være medført af en knæk lyd fra ydersiden. Smerterne kan gå fra ydersiden af hoften over knæet til underbenet. Smerterne kan også i visse tilfælde trække om i ryggen og symptomerne kan derfor være rygsmerter.

- Iliopectinieal bursit er inflammation af slimsækken på forsiden af hoften i lyskeområdet. Det forværres når man bøjer hoften fuldstændig eller når man strækker den helt ud. Igen kan der forekomme knæk lyde ved bevægelse. Det vil være ubehageligt, at sidde dybt i f.eks en sofa eller en stol.

- Ischiogluteal bursit er inflammation af slimsækken omkring sædeknuden. Smerter her vil selvsagt gøre det svært at sidde ned og smerterne vil være i balle regionen. Smerterne kan opstå ved direkte slag i området eller ved at belaste det for meget gennem længere tid. Smertene kan trække ned i baglåret til knæhasen.

ondt i hofte, hoftesmerter, springerhofte, slidgigt, hoftebøjer behandles med osteopati og fysioterapi i københavn og Ballerup. CPH osteopati eksperter i hofteproblemer og hoftesmerter.

HOFTESMERTER OG FIBERSPRÆNGNINGER

Der kan forekomme muskelskader, forstrækninger og fibersprængninger i alle musklerne omkring hoften. Musklerne inddels i grupper af indadfører, udadfører, hoftestrækkere, hoftebøjere samt ind -og udadrotatoere.

Problemerne forekommer ved momentane kraftanstrengelser der overskridder musklernes tolerancetærskel, men kan også forekomme ved længere tids spidsbelastninger. Problemerne opstår pludseligt og smerterne vil være jagende og dybe ved aktivitet af den skadede muskel.

Ved mildere skades kan forventes en pause på 2-3 uger. mens voldsommere skader ofte resulterer i op til 8 ugers pause.

HOFTESMERTER OG SPRINGERHOFTE

Springerhofte er karakteriseret ved et klik eller klonk fra hofteregionen ved særlige bevægelser. Lyden er ikke altid forbundet med smerte.

33% af dem med springerhofte føler dog smerte samtidig med, at lyden i hoften udløses. Dette ses specielt hos atleter med ensformige bevægelses mønstre, f.eks. løbere, rorere, cykelryttere, fodboldspillere mv. Springhofter opdeles topografisk i ydre (ekstern) og indre (intern) springer hofte. Ved ydre springerhofte er det lange senespejl på lårets yderside (tractus iliotibialis) eller gluteus maksimus musklen for stramme og fanges af et knoglefremspring på hoftens yderside (trochantor major), når hoften bøjes og strækkes. Dette problem ses oftest i aldersgruppen 15-40 år, og kvinder er oftere ramt end mænd.

Indre springhofte skyldes, at iliopsoas-senen, hoftebøjeren, springer eller ruller hen over lårbenshovedet og eller skambenet og er ofte smertefrit.  Årsagen til den indre springhofte kan være for et stort  knoglefremspring på skambenet eller for stram hoftebøjer muskel.

ANDRE HOFTEPROBLEMATIKKER

Hoftesmerter på ydersiden af hoften, hofteproblemer under løb og spurt. Ondt i hoften.

Springerhofte - intern eller ekstern (klik i hoften). Artrose eller stivhed og nedsat bevægelighed i hoften.

Hofteleddysplasi (ustabil hofte), overbelastning og eller fiberskader i hoften eller lysken.

Lyskesmerter (smerter og ondt i lysken) og irritation i af hoftebøjer eller lyske muskler, overbelastning af hoftebøjer eller lyskemuskler, smerter i hoftebøjeren (ondt i hoftebøjeren), smerter i låret/lårsmerter, fiberskade og forstrækninger i låret.

EFFEKTIVE ØVELSER MOD HOFTESMERTER

Her kan du se et forsalg på simpelt og yderst effektivt fysioterapeutisk træningsprogram til at dine fjerne hoftesmerter med.
Programmet som består af en styrkedel og en mobiliserings -og strækdel kan bruges af alle og er udviklet af vores digtige osteopater og fysioterapeuter hos CPH Osteopati Øvelserne er effektive mod problemer i hoften som slidgigt, springer hofte, Løber hofte, smerter på ydersiden af hoften, psoas smerter, hoftebøjer smerter, inflammation i hoften, lyskesmerter og meget mere. Er du i tvivl om øvelserne kan gavne dig så kontakt os gerne i dag eller book tid online til en konsultation.

HVAD SIGER VORES KLIENTER OM OS

Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.48.55
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.20.53
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 16.25.05
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.30.20
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 18.10.46
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.16.56
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.25.33
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 18.14.57
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.58.11
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 18.03.42

ADRESSER

CPH OSTEOPATI AMAGER 

STRANDLODSVEJ 12

2300 KØBENHAVN S

CPH OSTEOPATI BIRKERØD

HOVEDGADEN 4 2 sal

3460 BIRKERØD

CPH OSTEOPATI BALLERUP

BORUPVANG 3C

2750 BALLERUP

(WTC Healthcare Center)

CPH OSTEOPATI HELSINGØR

BIRKEDALSVEJ 35A, 1. sal

3000 HELSINGØR,

Helsingør Sundhedshus, klinik 8

CPH OSTEOPATI  KØGE

FALKEVEJ 22

4600 KØGE

KONTAKT

Spørgsmål eller booking?

Telefon: 93 888 303

Kontakt os på mail

kontakt@cphosteopati.com

Book tid online 

KLIK HER


FØLG OS HER