Skrevet af Matti Kelmann, Fysioterapeut & Osteopat
De fleste gravide oplever i løbet af graviditeten en betydelig ekstra fysisk belastning. Det er normalt, at der kommer en del ubehag med belastningssmerter i og omkring bækkenet. Til tider bliver belastningen så stor, at der er behov for behandling. Tilstanden kaldes da bækkenløsning. Nederst på denne side finder du 10 gode råd til dig med bækkenløsning.
- BOOK TID ONLINE KLIK HER
- KONTAKT CPH OSTEOPATI 93888303
- AFDELINGER: AMAGER | BIRKERØD | BALLERUP | KØGE
I den normale graviditet vil bækkenets led i løbet af graviditeten blive mere bevægelige, således at barnets hoved lettere kan passere gennem fødselskanalen. Dette skyldes udskillelsen af hormonet relaxin.
Bækkenet udgøres af 3 knogler - to hofteben og korsbenet. De danner tilsammen en ring - bækkenringen. De tre knogler er forbundet med tre led. Fortil ved skambenet kaldes leddet symfysen. Bagtil findes to led - sacroiliacaled eller SI- led mellem hoftebenene og korsbenet. Bageste bækkenled Korsben Venstre bækkenknogle - Forreste bækkenled
Bækkenringen bærer kroppens vægt. Musklerne, som hæfter sig på bækkenringen, sørger for, at leddene ikke overbelastes eller fejlbelastes. De hormoner, som findes i blodet under graviditeten, påvirker leddenes bevægelighed. Leddene bliver lidt løsere, således at barnets hoved ved fødslen lettere kan komme igennem fødselsvejen.
Det betyder også, at leddene lettere kan blive overbelastede, når ledbånd og muskler ikke er i stand til at beskytte leddene tilstrækkeligt.
Ved bækkenløsning er den gravide generet af smerter i bækkenet, som skyldes overbelastning eller fejlbelastning af bækkenled, ledbånd og muskler, men smerterne kan også udløses fra andre strukturer som livmoderens bånd og muskler, ledbånd, nerver og kar i bækkenet.
Den gravide kan få fornemmelsen af, at bækkenet ikke er stabilt.
Smerterne kan komme fra alle 3 bækkenled eller fra et enkelt led. Hos enkelte gravide opstår smerterne tidligt i graviditeten, specielt hvis man tidligere har haft bækkenløsning. Smerterne kan udvikles langsomt og gradvist blive forværret, men de kan også opstå pludseligt.
Smerterne sidder ofte lavt over lænden, ned på bagsiden af lårene eller ved skambenet og ned på indersiden af lårene. Af og til kan det føles som om benene svigter.
Smerterne kan variere en del fra dag til dag og kan provokeres af at ligge på ryggen, vending i sengen, gåture og gang på trapper.
Alle gravide kan som udgangspunkt udvikle bækkenløsning. Generelt må det siges, at god fysisk form forebygger bækkenløsning. Det kan være svært at afgøre, hvornår der er tale om almindelige graviditetsgener, og hvornår der er tale om direkte bækkenløsning og oftest vil behandlingen og tilgangen være ens.
Der findes ingen gode opgørelser over, hvor hyppigt bækkenløsning optræder, men i en italiensk opgørelse var det omkring 8 af 100 gravide, der havde svære gener. Det er især gravide med fysisk belastende arbejde, som udvikler bækkenløsning og kvinder, som i forvejen har tendens til lændesmerter er også i risikogruppen.
Af ukendte årsager er det lidt hyppigere ved graviditeter med drengebørn end med piger. Efter fødslen forsvinder generne som regel hurtigt.
Årsager kan også være stress og psykiske problemer, dysfunktioner i hormonproducerende kirtler, dysfunktion i det autonomiske nervesystem, dysfunktion i metabolisme og stofskifte, nakkeproblemer (læs mere her) og rygproblemer (læs mere her).
Det kan dog også skyldes problemer med bevægelighed af hofte (læs mere her), knæ (læs mere her), og ankel.
Diagnosen bækkenløsning stilles når de typiske nævnte symptomer kan påvises, dvs at bækkenets led er ømme, og det gør ondt, når der trykkes eller vrides i bækkenet.
Lang de fleste har glæde af at komme til behandling hos en osteopat, som kan vejlede med øvelser, som skal stabilisere bækkenet. Osteopaten vil desuden undersøge led som ankel knæ og hofte da de har direkte indvirkning på bækkenet under bevægelse.
Ydermere kan osteopaten undersøge og behandle problemer med bevægelse i bækkenet og samt arbejde på at forbedre blodgennemstrømingen til de berørte områer.
Det er dog meget vigtigt først at tilpasse belastningen og nedsætte aktvitet der kan med medvirkende til bækkensmerterne. Har man bækkenløsning må man derfor ofte sygemeldes fra arbejde.
HVAD SIGER VORES KLIENTER
Spørgsmål eller booking?
Telefon: 93 888 303
Kontakt os på mail
kontakt@cphosteopati.com