Knæsmerter er en af de hyppigste skader, og det anslås, at omkring 15 % af den danske befolkning har en eller anden form for knæskade.
De typiske knæsmerter som vi ser på vores klinikker er i forbindelse med løb og sport generelt.
Når man har knæproblemer, skader og smerter mærkes det oftets ved bøjning af knæet, men man kan også knæsmerter på ydersiden, knæsmerter på inderside eller knæsmerter bagpå knæet, Der er typisk forskellige årsager til smerterne og et bredvifte af diagnoser.
Grundet knæets position mellem hoften og foden, skal det kunne modstå store kræfter i mange retninger.
Netop derfor er knæet sårbart overfor skader, ikke kun i sportssammenhænge, men også under daglige aktiviteter. Det anslåes at omkring 15 % af den danske befolkning har en eller anden form for knæskade. Der findes mange typer knæskader, her under er de hyppigste beskrevet og i sidste afsnit kan du læse om hvordan man behandler knæproblemer osteopatisk.
Løberknæ, runners knee, ondt i knæet, smerter på ydersiden af knæet, ondt på ydersiden af knæet, overbelastningskade knæ, knæsmerter, smerter ved løb, løbeskader. Der findes et væld af betegnelser for løbeknæ.
Knæproblemer fra et løberknæ opstår ved gentagne ensformede bevægelser i knæleddet. Især i sportgrene som cykling og løb opstår der løberknæ. Når vi bruger knæet glider det kraftige senebånd (tractus iliotibialis) hen over ydersiden af lårbensknoglen lige over knæet. Ved overbelastning kan der opstå betændelse i senen eller i den underliggende slimsæk. Tilstanden mækes som langsomt indsættende smerter udvendigt på knæet med forværring ved tryk, udspænding af udvendige senebånd (tractus iliotibialis) og løb. Det er typisk at jo længere tid man presser sig, desto større smerte vil der opstå de efterfølgende dage.
ÅRSAGER TIL LØBERKNÆ
Skaden udløses ved ensartede belastninger. Mange faktorer spiller ind på løber knæ og som osteopater undersøger vi og behandler vi altid bækken og hofte, samt fod og ankel led. Manglede bevægelse i et eller flere af de nævnte led vil kunne medføre skade i knæet.
Selve knæleddet er indvendigt beklædt med en ganske tynd ledhinde. I ledhinden kan dannes 4 ledhindefolder (plica’er). Hvis der sker en afklemning af eller en blødning i slimhindefolden, vil denne blive betændt (inflammeret) og efterhånden give smerter.
Tilstanden opleves som en trykken omkring og over knæskallen, som ofte jager.
Længere løbeture og intervaller kan give inflammation og væskeansamling i knæet. Tilstanden kan også opstå pludseligt ved bestemte bevægelser.
Hvis en flig af slimhindefolden kommer i klemme kan knæet låse, og tilstanden kan derfor ofte forveksles med meniskskader.
Vores store lårmuskel, rectus femoris, som består af 4 mindre muskler, udspringer fra hoften og fæster sig på øvre kant af knæskallen. Knæskalssenen (ligamentum patellae) forbinder den nedre kant af knæskallen med øverste forreste del af skinnebenet.
Gentagne ensformige belastninger af knæskalssenen som f.eks spring eller spark medfører mikroskopiske småbristninger ved knæskalssenefæstet på nedre kant af knæskallen.
Tilstanden opleves ved smerter under knæskallen eller ved nedre kant af knæskallen.
Tilstanden forværres ved forsat aktivitet trods smerter og opstår der efterhånden en kronisk betændelse i senen og det vil til sidst være umuligt at forsætte med aktivitet.
I knæet har vi to menisker den inderste og den yderste (medial og lateral). Meniskerne er placeret mellem overbens knoglen femur og og underbensknoglen tibia.
Meniskerne holdes fast på underbensknoglen af forskellige ledbånd. Blodforsyningen til meniskerne er ikke specielt god og der er kun reel blod forsyningen i yderkanten af meniskerne.
Dette medfører at problemer med menisken tager lang tid om at hele og ofte kan en skade på menisken dybt inde i knæet ikke heles naurligt. Oftet ses operationer ved meniskskader, men nyere forskning viser at meniskskader i mange tilfælde kan trænes væk. Meniskernes overordmede funktion er trykfordele og at sørge for at lårbensknoglen og underbensknoglen og sikre skabilitet af knæet. Der kan opstå funktonelle problemer med meniskerne hvor de kan blokere og sætte sig i spænd pga spændt baglår muskulatur. I sådanne tilfælde oprstår der menisk smerter som kan forveksles med strukturelle skader. Dette kan behandles osteopatisk
Knæskader skyldes ofte nedsat bevægelse, gamle skader eller arvæv i enten ankel. hofte, bækken eller ryg. Over 85% af knæskader der ikke involverer et uheld, har deres årsag i andre steder i kroppen. Det kan i visse tilfælde også være problemer med blodsystemet (hjerte, lunger, nyrer m.m.) og fordøjelsessystemet (lever, mave, tarme m.m.) der er årsag til at knæ problemet opstår.
Disse systemer har blandt andet som hovedformål, at hjælpe med restitution og heling af skader, og fungerer de ikke optimalt, vil der værre større risiko for en overbelastning eller en kronisk inflammations tilstand. Du kan læse om hvilke teknikker en osteopat bruger her:
Osteopatisk behandling af knæproblemer tager udgangspunkt i årsagerne til smerterne som kan være multifaktuelle og derfor undersøger osteopaten hele kroppen og korrigerer der hvor det findes nødvendigt.
Vi er specialister i knæ, vores osteopater er også uddannede fysioterapeuter og vi har derfor også lang erfaring med korrekt genoptræning og øvelser både som del i et rehabiliteringsforløb men også som del af forebyggelsen.
Er du i tvivl om hvorvidt vi kan hjælpe med dine knæsmerter så kontakt os gerne i dag. Klik her:
ADRESSER
KONTAKT
Spørgsmål eller booking?
Telefon: 93 888 303
Kontakt os på mail
kontakt@cphosteopati.com
FØLG OS HER