Danmarks førende inden for osteopati

Skrevet af Matti Kelmann, Fysioterapeut & Osteopat

HAR DU MAVESMERTER?

Mave smerter og ondt i maven er et almindeligt symptom, der kan have forskellige årsager og sværhedsgrader. I Danmark lider en betydelig del af befolkningen af maveproblemer og mavesmerter, og det udgør en væsentlig byrde for både individet og sundhedssystemet det anslåes at op mod en million danskere dagligt er generet af hård mave, luft i maven og oppustethed.


Generelt set kan mavesmerter opdeles i akutte og kroniske tilstande. Akutte mavesmerter og ondt i maven kan skyldes akutte tilstande såsom maveinfektioner, betændelsestilstande i mave-tarmkanalen, galdesten, eller endda hjerteproblemer, der kan manifestere sig som mavesmerter.
Kroniske mavesmerter kan være forårsaget af tilstande som irritabel tarmsyndrom (IBS), inflammatorisk tarmsygdom (IBD), mavesår, gastro øsofageal reflukssygdom (GERD), cøliaki, og endda kræft i mave-tarmkanalen.

Langt de fleste mennesker lider dog af funktionelle mave tarm problemer og har som oftest været hos lægen hvor der ikke kan konstateres nogle sygdomme eller problemer. Her er årsagerne ofte livsstil, kost, motion, stress mm. Hos CPH osteopati har årelang erfaring med behandling af funktionelle mavesmerter og vi kan hjælpe dig.


Herunder kan du få alt den viden du har behov for, når det kommer til mavesmerter. Du kan vælge et specifikt emne fra vores indholdsfortegnelse og ellers bare scrolle.

MAVESMERTER SYMPTOMER

De typiske klager og symptomer, som folk rapporterer i forbindelse med mavesmerter, inkluderer, fordøjelsesbesvær som oppustethed, luft i maven, kvalme og opkastning. Mange med maveproblemer og mave smerter oplever ændringer i afføringsmønsteret f.eks. diarré, forstoppelse eller en skiftende kombination af begge. Mavekramper, mavekneb eller ubehag er også meget hyppigt i den danske befolkning. Dette kan variere fra milde til svære smerter, som kan være konstante eller intermitterende.
Omkring 15-25 % af alle voksne i Danmark oplever også symptomer på irritabel tyktarm lige som der er mange der døjer med kroniske tarmsygdomme såsom morbus crohn, colitis ulcerosa og candida.

Det er vigtigt at understrege, at selvom mavesmerter ofte er et tegn på en mindre alvorlig tilstand som fx forstoppelse eller mild fordøjelsesbesvær, kan det også indikere en mere alvorlig underliggende tilstand, såsom mavesår, inflammatorisk tarmsygdom eller endda kræft.

Derfor er det vigtigt at søge lægehjælp hos egen læge, især hvis mavesmerterne er vedvarende, svære eller ledsages af andre symptomer. Hos CPH Osteopati har vi læge tilknyttet til vores klinik lige som vi er autoriserede Osteopater og Fysioterapeuter.
Vi hjælper dig der har mave smerter som ikke kræver medicinsk behandling, og fokuser på funktionelle mave problemer

FUNKTIONELLE MAVESMERTER

Vi behandler en lang række at mave symptomer og problemer. Vi beskæftiger os primært med de funktionelle mave problematikker hvilket dækker over en lang række at mavesmerter der som udgangspunkt er ufarlige.
Funktionelle mavesmerter er en betegnelse, der anvendes til at beskrive mavesmerter, hvor der ikke kan påvises nogen strukturel eller organisk årsag gennem konventionelle medicinske tests eller undersøgelser. Disse smerter kan være kroniske eller tilbagevendende og kan variere i intensitet og karakter. Selvom den underliggende årsag til funktionelle mavesmerter ikke er fuldt forstået, antages det ofte, at det kan skyldes dysfunktion i nervesystemet, fordøjelsessystemet, ubelance i kroppen, stress, ændringer i tarmens motoriske funktion eller en overfølsomhed over for smerte i tarmene.
Årsagerne kan f.eks være problemer med din hoftebøjer, psoas, irritabel tyktarm (IBS), GERD, reflux, forstoppelse, diarré, kvalme, kost problemer, leaky gut syndrom, menstruationssmerter, blæresmerter, arvæv, mavesår mv.
Alle disse problemer, og flere til, kan vi som osteopater i samarbejde med dig have en indflydelse på og hjælpe dig af med. Vi behandler alle former for funktionelle maveproblemer.

- BOOK TID ONLINE KLIK HER 

- KONTAKT CPH OSTEOPATI 93888303

- AFDELINGER: AMAGER | BIRKERØD | BALLERUP | HELSINGØRKØGE

Oplev vores specialiserede tilgang til lindring af mavesmerter gennem skræddersyet osteopatisk behandling

ONDT I VENSTRE SIDE AF MAVEN

Mave smerter kan sidde forskellige steder i maven og placeringen kan fortælle os en del om mulige problemer.
Smerter i venstre side af maven kan f.eks skyldes en række forskellige problemer. IBS, diverticulitis, tarmobstruktioner, inflammatorisk tarmsygdom, nyreproblemer, eller endda smerter fra milt, mavesæk, eller bugspytkirtel kan også forårsage smerter i denne region.
Det kan også skyldes smerter og spændinger i din diafragma, vores vejrtrækningsmuskel, lige som smerterne fra venstre side af ryggen og ribbenene kan give smerter i venstre side af maven.

ONDT I HØJRE SIDE AF MAVEN

Smerter i højre side af maven kan indikere en række forskellige problemer. Blindtarmsbetændelse, galdesten, leverproblemer, lungebetændelse, som kan forårsage "referred pain", eller visse former for gynækologiske problemer hos kvinder, såsom ovariecyster eller endometriose, kan også føre til smerter i denne region. Det kan også skyldes din vejrtræknings muskel, spændinger og smerter fra hoftebøjeren psoas lige som det kan skyldes dine ribben og spændinger fra din lever.

ONDT I MIDTERSTE DEL DEL AF MAVEN

Smerter i den midterste del af maven, også kendt som den mesogastriske region, kan have forskellige underliggende årsager. Irritabel tarmsyndrom (IBS) er en funktionel fordøjelseslidelse, der kan forårsage smerter og ubehag i denne region, ofte forbundet med ændringer i afføringsmønstre og oppustethed. Inflammatorisk tarmsygdom (IBD), herunder Crohns sygdom og colitis ulcerosa, er kroniske inflammatoriske tilstande i tarmen, der kan forårsage mavesmerter, diarré og vægttab. Tarminfektioner, gastroenteritis, tarmobstruktioner, tarmsår eller muskuloskeletale lidelser som muskelspændinger eller skader kan også resultere i smerter i denne region.


ONDT I ØVERSTE DEL DEL AF MAVEN

Smerter i den øverste del af maven, også kendt som den epigastriske region, kan have forskellige årsager. Halsbrand, en brændende fornemmelse bag brystbenet, skyldes normalt tilbageløb af mavesyre i spiserøret og kan resultere i smerter i den øverste del af maven. Mavesår, sår i maveslimhinden forårsaget af bakterien Helicobacter pylori eller langvarig brug af ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID'er), kan også forårsage smerter i denne region. Gastritis, inflammation i maveslimhinden, kan føre til smerter og ubehag i den øverste del af maven. Gastroøsofageal reflukssygdom (GERD) er en tilstand, hvor mavesyre regelmæssigt løber op i spiserøret og kan forårsage smerter og ubehag i den øverste del af maven. Andre mulige årsager inkluderer galdesten, som kan forårsage smerter, når de bevæger sig gennem galdegangene, pancreatitis, en betændelse i bugspytkirtlen, samt hjerteproblemer som angina eller hjerteinfarkt, som kan give smerter, der udstråler til den øverste del af maven.


LIVSSTIL OG MAVESMERTER

Livsstil spiller en betydelig rolle i udviklingen af mavesmerter og maveproblemer. Forskellige faktorer som kost, motion,

stress og søvn kan alle påvirke mave-tarm-systemets funktion og føre til ubehag eller smerter i maven.

En usund kost rig på fedt, sukker, krydret mad og konserveringsmidler kan irritere mave-tarmkanalen og føre til symptomer som fordøjelsesbesvær, oppustethed og mavesmerter. Det er en af de primære årsager til at din mave kan mistrives.
Mangel på fiber og Utilstrækkelig væskeindtagelse kan bidrage til forstoppelse og andre fordøjelsesproblemer. Det er derfor vigtigt med en sund og varrieret kost for at få en tarm i topform.
Langt de fleste af os har et stillestiddende arbejde og en stillesiddende livsstil kan føre til nedsat tarmmotilitet og forstoppelse, mens overdreven eller intens træning også påvirke mave-tarm-systemet negativt og føre til symptomer som kramper og diarré.

 

Stress kan have en direkte indvirkning på mave-tarm-kanalen ved at påvirke dens funktion og følsomhed over for smerte. Stress kan forværre symptomer på tilstande som irritabel tarmsyndrom (IBS) og gastroøsofageal reflukssygdom (GERD). Mere om dette senere.

Utilstrækkelig søvn eller dårlig søvnkvalitet kan forstyrre kroppens hormonelle balance og immunfunktion, hvilket kan påvirke fordøjelsen og føre til maveproblemer.

Alkohol og rygning kan irritere mave-tarmkanalen og øge risikoen for tilstande som mavesår, GERD og tarmsygdomme.

Langvarig brug af visse medicin, såsom smertestillende midler, antibiotika eller antiinflammatoriske lægemidler, kan forstyrre fordøjelsessystemets balance og føre til symptomer som mavesmerter og fordøjelsesproblemer.

Det er vigtigt at være opmærksom på ens livsstilsvaner og søge at vedtage sunde vaner, herunder en afbalanceret kost, regelmæssig motion, stresshåndtering og tilstrækkelig søvn for at fremme en sund mave-tarm-funktion og forebygge maveproblemer. Hvis du oplever mavesmerter eller fordøjelses problemer kan du starte med at tage udgangspunkt i ovenstående for at hjælpe dig selv og skabe en balance. Dette er alfa omega.

ondt mave, mavesmerter i venstre side. Osteopati. Online booking

NERVESYSTEMET OG ONDT I MAVEN

Det centrale nervesystem (CNS) er en kompleks struktur bestående af hjernen og rygmarven, der fungerer som kroppens kontrolcenter og styrer en lang række fysiologiske processer, herunder reguleringen af maven og fordøjelsessystemet. Nervesystemet er opdelt i to hovedgrene: det somatiske nervesystem og det autonome nervesystem.


Det autonome nervesystem er ansvarligt for at regulere kroppens indre miljø og involveret i at opretholde homeostase. Det er igen opdelt i to grene.

Det parasympatiske nervesystem og det sympatiske nervesystem. Det parasympatiske nervesystem: Dette system er aktivt under hvile- og fordøjelsesfaser. Det fremmer fordøjelsesprocessen ved at øge blodgennemstrømningen til fordøjelsesorganerne, øge tarmperistaltikken og stimulere produktionen af fordøjelsesenzymer og mavesyre. Aktiviteten i det parasympatiske nervesystem er også forbundet med en følelse af afslapning og velvære. Det parasympatiske nervesystem spiller derfor en central rolle i at stimulere fordøjelsesprocessen og sikre optimal funktion af maven og tarmene.


Det sympatiske nervesystem: Dette system aktiveres under stress og kamp-eller-flugt-reaktioner. Det modulerer kroppens respons på stress ved at øge hjertefrekvensen, indsnævre blodkarrene og bremse aktiviteten i fordøjelsessystemet. Aktiviteten i det sympatiske nervesystem kan derfor have en negativ indvirkning på mave-tarm-funktionen ved at hæmme fordøjelsen og forårsage symptomer som mavesmerter, kvalme og diarré under perioder med stress eller angst.


Når balancen mellem det parasympatiske og det sympatiske nervesystem forstyrres, f.eks. som følge af kronisk stress eller neurologiske lidelser, kan det resultere i dysfunktion af fordøjelsessystemet og føre til symptomer som mavesmerter, oppustethed, fordøjelsesbesvær og ændringer i afføringsmønsteret. Disse symptomer kan skyldes en overaktivitet af det sympatiske nervesystem og en underaktivitet af det parasympatiske nervesystem, hvilket kan resultere i en række funktionelle mave-tarm-lidelser som irritabel tarmsyndrom (IBS) og funktionelle dyspepsi.


STRESS OG ONDT I MAVEN

Stress kan som nævnt have en betydelig indvirkning på mave-tarm-systemet og kan være en udløsende faktor for mavesmerter og andre fordøjelsesproblemer. Denne forbindelse mellem stress og maveproblemer skyldes komplekse interaktioner mellem det centrale nervesystem, det autonome nervesystem og fordøjelsessystemet.

Når kroppen udsættes for stress, aktiveres det sympatiske nervesystem som en del af den såkaldte "kamp-eller-flugt" respons. Dette fører til frigivelse af stresshormoner som cortisol og adrenalin, hvilket øger hjertefrekvensen, forhøjer blodtrykket og øger blodgennemstrømningen til musklerne for at forberede kroppen på at reagere på en truende situation. Samtidig hæmmes aktiviteten i det parasympatiske nervesystem, som normalt er ansvarligt for at fremme fordøjelsesprocessen og opretholde en tilstand af afslapning og hvile.

Denne ændring i nervesystemets aktivitet under stress kan påvirke fordøjelsessystemet på flere måder:


 1. Nedsat tarmmotilitet: Stress kan bremse bevægelserne i mave-tarm-kanalen, hvilket resulterer i forstoppelse eller en følelse af oppustethed og ubehag.
 2. Øget følsomhed over for smerte: Stress kan forstærke smertesensationerne i mave-tarm-kanalen, hvilket kan føre til øget oplevelse af mavesmerter eller ubehag, selv ved normale fordøjelsesprocesser.
 3. Forstyrret fordøjelsesfunktion: Stress kan påvirke produktionen af fordøjelsesenzymer og mavesyre, hvilket kan forårsage symptomer som fordøjelsesbesvær, halsbrand og mavesmerter.
 4. Ændringer i tarmfloraen: Stress kan påvirke sammensætningen af mikroorganismer i tarmen, hvilket kan forstyrre tarmfloraens balance og føre til symptomer som oppustethed, gas og diarré.

Mennesker, der lider af tilstande som irritabel tarmsyndrom (IBS) eller funktionelle mave-tarm-lidelser, er særligt følsomme over for virkningerne af stress på mave-tarm-systemet, og stress kan forværre deres symptomer betydeligt.

For at håndtere stressrelaterede maveproblemer er det vigtigt at vedtage strategier til stresshåndtering, såsom mindfulness, dyb vejrtrækning, regelmæssig motion og afslapningsteknikker. Derudover kan kost- og livsstilsændringer samt psykoterapi og stresshåndteringskurser være nyttige til at reducere stress og forbedre mave-tarm-funktionen.


Du kan læse meget mere om behnadling af stress her:

- BOOK TID ONLINE KLIK HER 

- KONTAKT CPH OSTEOPATI 93888303

- AFDELINGER: AMAGER | BIRKERØD | BALLERUP | HELSINGØRKØGE

MAVEN OG IMMUNFORSVARET

Immunforsvaret ligger populært sagt i mavetarm systemet, Maven og er således immunforsvaret er tæt forbundet, da maven spiller en vigtig rolle i kroppens immunforsvar. Immunsystemet i maven er en del af det overordnede immunforsvarssystem, der beskytter kroppen mod infektioner og sygdomme forårsaget af bakterier, vira, parasitter og andre skadelige mikroorganismer.

Her er nogle nøgleaspekter ved maven og dens rolle i immunforsvaret:

 1. Fordøjelseskanalens barriere: Maven fungerer som den primære barriere mod skadelige mikroorganismer, der indtages med fødevarer og drikkevarer. Mavesyren og fordøjelsesenzymerne, der produceres i maveslimhinden, hjælper med at nedbryde og dræbe patogener, hvilket forhindrer dem i at nå tarmkanalen og forårsage infektioner.
 2. Produktion af immunoglobuliner: Maveslimhinden indeholder celler kaldet plasmaceller, der producerer immunoglobuliner som IgA. IgA-antistoffer findes i maveslimhinden og slimet, der dækker tarmoverfladen, og de hjælper med at neutralisere og eliminere patogener, før de kan forårsage infektioner.
 3. Immunologisk kommunikation: Maven kommunikerer aktivt med det øvrige immunforsvar gennem forskellige signaleringsveje. For eksempel kan maveslimhinden frigive inflammatoriske mediatorer som cytokiner som respons på infektioner eller inflammation i fordøjelseskanalen.
 4. Mikrobiotaens rolle: Mave-tarmkanalen huser en kompleks samling af mikroorganismer, kendt som tarmmikrobiotaen, som spiller en afgørende rolle i immunforsvaret. Tarmmikrobiotaen hjælper med at regulere immunresponsen, styrke barrierefunktionen i tarmen og konkurrere med patogener for næringsstoffer og plads.

Når immunforsvaret i maven svækkes eller forstyrres, kan det føre til en øget risiko for infektioner, inflammation og fordøjelsesproblemer. For eksempel kan en ubalance i tarmmikrobiotaen, kendt som dysbiose, være forbundet med tilstande som inflammatorisk tarmsygdom (IBD), irritabel tarmsyndrom (IBS) og fødevareintolerance.


ONDT I MAVEN OG VAGUS NERVEN
Vagus nerven som er vores 10. kranienerve er linket i mellem vores hjerne og vores tarmen.
Vagusnerven regulerer bl.a vores fordøjelse og vores helingsprocessor. Vagus nervens påvirkes af dårligt tarmmiljø hvilket kan påvirke vores hjerne, mentale helbred og generelle trivsel. Signaler fra vores tarmsystem rammer samme steder i vores hjerne som vores humør center. Det er derfor påvist at problemer med maven kan lede til angst og depression - vagus nerven er budbringeren.
Som nævnt overvåger vores vagus nerve hele fordøjelses systemet og 80% af vagusnervens opgave er at sende signaler ind til centralnervesystemet og hjernen om tilstanden i maven.

1,5 mio danskere lider af mave- og fordøjelsesproblemer, det er lige fra regelmæssig forstoppelse, diarre, oppustethed, irritabel tyktarm, luft og ondt i maven. Det er derfor vigtigt at tage fordøjelsesproblemer alvorligt, idet optagelsen af næringsstoffer ikke foregår optimalt og fordi det formodes at kan være en sammenhæng mellem udviklingen af alzheimers og skizofreni. Det gør behandlingen af vagusnerven og hele fordøjelses systemet endnu mere vigtigt.

Læs mere om vagus her:

Besøg vores klinik og oplev den naturlige lindring, vores osteopatiske behandlinger kan tilbyde ved mavesmerter

ANGST, DEPRESSION OG ONDT I MAVEN

Sammenhængen mellem maveproblemer og psykiske tilstande som angst, depression og humørsvingninger er kompleks og ofte gensidigt påvirkende.
Forskning har vist, at der er en tæt forbindelse mellem fordøjelsesproblemer og psykiske lidelser, og at tilstanden i maven kan have en betydelig indflydelse på ens mentale velbefindende og vice versa.

For det første er fordøjelsessystemet og hjernen forbundet gennem det såkaldte tarm-hjerne-aksen, der muliggør kommunikation mellem tarmens mikrobiota, slimhinden i fordøjelseskanalen og det centrale nervesystem. Ændringer i tarmens mikrobiota eller slimhindebarrieren kan påvirke signaleringen til hjernen og potentielt bidrage til udviklingen af psykiske lidelser.

På samme tid kan psykiske faktorer som stress, angst og depression påvirke fordøjelsessystemet gennem ændringer i tarmens motilitet, sekretion af fordøjelsesenzymer og permeabilitet. Stresshormoner som cortisol kan forårsage inflammation i fordøjelseskanalen og ændre sammensætningen af tarmmikrobiotaen, hvilket kan resultere i fordøjelsesproblemer.

Desuden kan personer med kroniske maveproblemer opleve en betydelig forringelse af livskvaliteten, hvilket kan føre til følelser af håbløshed, isolation og tab af glæde, der er karakteristiske for depression og angst.

Humørsvingninger kan også være en reaktion på smerter og ubehag forbundet med maveproblemer. Kroniske smerter og ubehag kan være invaliderende og påvirke ens evne til at fungere i hverdagen, hvilket kan resultere i irritabilitet, frustration og andre humørsvingninger.

Behandlingen af både maveproblemer og psykiske lidelser fokuserer ofte på en helhedsorienteret tilgang, der adresserer både de fysiske og mentale aspekter af ens helbred. Dette kan omfatte livsstilsændringer som kost og motion, stresshåndteringsteknikker, manuel behandling,  osteopatisk cranio sacral behandling mv. At identificere og håndtere både fysiske og psykiske faktorer kan være afgørende for at opnå en bedre sundhed og livskvalitet for personer, der oplever disse udfordringer.
Vi har lang erfaring med at behandle dit mave tarmsystem og kan hjælpe dig.


Du kan læse mere om stress og behandling af denne her.

- BOOK TID ONLINE KLIK HER 

- KONTAKT CPH OSTEOPATI 93888303

- AFDELINGER: AMAGER | BIRKERØD | BALLERUP | HELSINGØRKØGE

TRAVLHED OG ONDT I MAVEN

Travlhed omkring måltider kan være en almindelig årsag til mavesmerter og fordøjelsesbesvær. Når vi spiser i en stresset eller travl situation, kan vores krop reagere på flere måder, der kan påvirke fordøjelsesprocessen negativt:

 1. Højere stressniveau: Når vi er stressede eller travle, producerer vores krop stresshormoner som cortisol, hvilket kan påvirke vores fordøjelsessystem negativt. Høje niveauer af stresshormoner kan bremse fordøjelsesprocessen og føre til symptomer som oppustethed, mavesmerter og fordøjelsesbesvær grundet sympaticus aktivitet.
 2. Hurtig indtagelse af mad: Når vi spiser i en travl situation, har vi ofte tendens til at spise hurtigere og muligvis ikke tygge maden ordentligt. Dette kan resultere i, at større stykker mad når maven, hvilket kan gøre det sværere for fordøjelsessystemet at nedbryde maden effektivt.
 3. Mangel på fordøjelsesro: Fordøjelsesprocessen kræver en vis grad af afslapning og ro. Når vi spiser i en stresset eller travl situation, er vi måske ikke i stand til at slappe helt af, hvilket kan hæmme fordøjelsen og føre til ubehag eller mavesmerter.
 4. Valg af usund mad: Når vi har travlt, kan vi være tilbøjelige til at vælge hurtige og bekvemme måltider, der måske ikke er de sundeste valg. Usund mad, der er rig på fedt, sukker og kunstige ingredienser, kan irritere mave-tarm-kanalen og forårsage symptomer som halsbrand, oppustethed og mavesmerter.

For at undgå mavesmerter og fordøjelsesproblemer forbundet med travlhed omkring måltider er det vigtigt at forsøge at skabe en rolig og afslappet atmosfære under måltiderne. Dette kan omfatte at tage sig tid til at sidde ned og nyde måltidet uden forstyrrelser, tygge maden grundigt, vælge sunde og nærende fødevarer, og undgå at spise for hurtigt. Desuden kan det være nyttigt at implementere stresshåndteringsstrategier som mindfulness eller dyb vejrtrækning for at reducere stressniveauet og fremme en bedre fordøjelse.

IBS – IRRITABEL TYKTRARM

Irritabel tarmsyndrom (IBS) er en funktionel mave-tarm lidelse, der påvirker fordøjelsessystemet og forårsager en række symptomer såsom mavesmerter, oppustethed, fordøjelsesbesvær, og ændringer i afføringsmønstret uden at der findes nogen påviselig organisk årsag. IBS er en almindelig tilstand, der kan have en betydelig indvirkning på en persons livskvalitet, selvom det ikke er livstruende eller fører til alvorlige komplikationer. Årsagerne til IBS er komplekse og omfatter faktorer som følsomhed i tarmen, tarmmotilitetsforstyrrelser, abnormaliteter i tarmens nervesystem og dysfunktion af tarmmikrobiotaen. Symptomerne på IBS kan variere fra person til person og kan omfatte mavesmerter, oppustethed, flatulens, diarré, forstoppelse eller en vekslen mellem de to. Diagnosen IBS stilles normalt baseret på patientens symptomer og udelukkelse af andre mave-tarm-lidelser gennem en grundig medicinsk vurdering og tests som blodprøver, afføringsprøver, endoskopi og billeddiagnostik. Behandlingen af ​​IBS fokuserer på at lindre symptomer og forbedre livskvaliteten, og kan omfatte kost- og livsstilsændringer, medicinering, stresshåndtering og osteopati. Da IBS er en kronisk tilstand, kan symptomkontrol kræve en langsigtet og holistisk tilgang med regelmæssig opfølgning og justering af behandlingsplanen i samråd med en sundhedsfaglig. Vi har læge tilknyttet hos CPH Osteopati

 

Du kan læse meget mere om IBS og behandling her.

GERD, REFLUX, SUREOPSTØD

GERD, eller gastro øsofageal reflukssygdom, er en tilstand, hvormaveindholdet regelmæssigt tilbagevender op i spiserøret, reflux. Dette kanforårsage ubehagelige symptomer som halsbrand, sur smag i munden, sure opstødog brændende fornemmelser bag brystbenet. Årsagerne til GERD kan omfattesvækkelse af lukkemusklen mellem spiserøret og mavesækken, overdrevenproduktion af mavesyre, fedme, graviditet, rygning, visse fødevarer og medicin.Diagnosen stilles normalt baseret på symptomerne og patientens medicinske historie,men yderligere tests som endoskopi, pH-måling i spiserøret og øsofageal manometrikan anvendes til at bekræfte diagnosen og evaluere eventuelle skader påspiserøret. Behandlingen af GERD fokuserer på at lindre symptomer, reduceretilbagevendende tilbagesvaling af maveindholdet og beskytte spiserøretsslimhinde mod skade. Dette kan opnås gennem livsstilsændringer, såsom vægttab,undgåelse af triggerfødevarer og medicinering som syrehæmmere eller antacida.Ubehandlet GERD kan føre til alvorlige komplikationer såsom spiserørsskader,Barrett's øsofagus og øget risiko for spiserørskræft. Derfor er det vigtigt atsøge lægehjælp for en grundig vurdering og passende behandling ved symptomer på GERD. Som osteopater kan i hjælpe dig der lider af GERD eller reflux.

Ondt i højre side af maven. ondt i midten og ondt i venstre side. Vi kan hjælpe book online

LEAKY GUT SYNDROM – PERMEABEL TYKTARM

Permeabel tyktarm, også kendt som "leaky gutsyndrome" på engelsk, er en tilstand, hvor tarmens slimhinde bliverbeskadiget og mere gennemtrængelig end normalt. Den normale funktion af tarmensslimhinde er at fungere som en barriere, der tillader næringsstoffer at blive absorberet, samtidig med at den forhindrer uønskede stoffer som toksiner, bakterier og ufordøjede fødevarepartikler i at passere ind i blodbanen.

Når tarmens slimhinde bliver beskadiget ellerinflammeret, kan huller eller sprækker opstå, hvilket tillader uønskede stofferat passere gennem slimhindens barriere og ind i blodbanen og lymfesystemet.

Dette kan udløse en immunrespons i kroppen, hvor immunsystemet reagerer på defremmede stoffer, hvilket kan resultere i betændelse og symptomer i hele kroppen.


Årsagerne til en permeabel tyktarm er komplekse og kan omfatte faktorer såsom kost, stress, alkoholforbrug, brug afvisse lægemidler, infektioner, autoimmune lidelser og genetisk disposition.

Disse faktorer kan bidrage til at øge tarmens permeabilitet og forårsage skade på slimhinden.

Symptomerne på en permeabel tyktarm kan variere fra person til person, men de kan omfatte fordøjelsesbesvær, oppustethed, mavesmerter, træthed, hudproblemer, fødevareintolerancer, led- ogmuskelsmerter og autoimmune reaktioner.

Diagnosen af en permeabel tyktarm kan være udfordrende, da der ikke findes en specifik test til at diagnosticere tilstanden. Lægen vil typisk basere diagnosen på en kombination af symptomer, medicinskhistorie og udelukkelse af andre tilstande med lignende symptomer.

Behandlingen af en permeabel tyktarm fokuserer normalt på at identificere og adressere de underliggende årsager til tarmenspermeabilitet, såsom kost- og livsstilsændringer, stresshåndtering, probiotika, kosttilskud og medicinering for at lindre symptomer og støtte helingsprocesseni tarmen.

Som osteopater hjælper vi kroppens immunforsvar ved at behandle og optimere din krop for at skabe balance. Det er behandlung af organer, muskler, led, lymfe, blodsystem og meget mere

MAVESÅR ONDT I MAVEN

Et mavesår, også kendt som et ventrikel- eller gastrisk sår, er et sår eller en åbning i slimhinden i maven, tolvfingertarmen eller spiserøret. Mavesår opstår, når den beskyttende slimhinde, der normalt omkrænser maven og tarmene, bliver beskadiget eller nedbrudt, hvilket tillader mavesyre at komme i kontakt med de underliggende væv.

Den primære årsag til mavesår er infektion med bakterien Helicobacter pylori (H. pylori) og/eller langvarig brug af ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAIDs) som ibuprofen eller aspirin.

Andre faktorer, der kan øge risikoen for mavesår, inkluderer overdreven alkoholforbrug, rygning, stress og spiseforstyrrelser. Symptomerne på et mavesår kan omfatte en brændende eller stikkende smerte i den øvre del af maven, halsbrand, kvalme, opkastning, appetitløshed og vægttab.

Diagnosen stilles normalt ved hjælp af en kombination af patientens symptomer, medicinsk historie, endoskopi og eventuelle yderligere tests som en blodprøve eller en afføringsprøve for at påvise H. pylori-infektion.

Behandlingen af mavesår afhænger af årsagen og sværhedsgraden af tilstanden og kan omfatte medicinering såsom protonpumpehæmmere og antibiotika til at behandle H. pylori-infektion, samt ændringer i livsstil såsom at undgå NSAIDs, alkohol og rygning.

KVALME OG ONDT I MAVEN

Kvalme og ondt i maven kan have flere årsager og kan være både relateret og uafhængige af hinanden. Kvalme, en ubehagelig følelse af at skulle kaste op, kan være et symptom på mange forskellige tilstande, herunder fordøjelsesproblemer, infektioner, medicinbivirkninger, graviditet, migræne, angst og andre sygdomme eller lidelser.

Årsagerne til kvalme kan variere fra midlertidige og harmløse til mere alvorlige og potentielt livstruende tilstande.

Kvalme og ondt i maven kan også være relateret, da mange af de tilstande, der forårsager disse symptomer, kan have overlappende årsager eller udløsere. For eksempel kan stress og angst forværre symptomerne på fordøjelsesproblemer som IBS eller GERD, hvilket kan føre til både kvalme og mavesmerter. Ligeledes kan visse infektioner eller betændelser, der påvirker maven eller tarmene, forårsage både kvalme og mavesmerter samtidigt.

ONDT I MAVE OG RYG

Sammenhængen mellem mave- og rygsmerter kan værekompleks og kan skyldes forskellige årsager. Nogle gange kan mavesmerterresultere i rygsmerter, mens andre gange kan rygsmerter forårsage mavesmerter.

Når mavesmerter fører tilrygsmerter, kan det skyldes irritation eller betændelse i organer ellerstrukturer i maveregionen, der deler nerveforsyning med ryggen. For eksempelkan galdesten, pancreatitis (bugspytkirtelbetændelse), mavesår ellertarmobstruktion forårsage smerter, der stråler ud i ryggen på grund af delingaf nerveforsyning mellem maveregionen og ryggen.

På samme tid kan rygsmerterforårsage mavesmerter på grund af irritation eller kompression af nerverøddernei ryggen, der kan føre til smerter, der stråler ud i maven. Dette kan forekommeved tilstande som degenerative disk sygdom, spinal stenose, skoliose ellermuskuloskeletale problemer som muskelspændinger eller smerter.

Desuden kan både mave- ogrygsmerter være symptomer på mere alvorlige tilstande, der påvirker bådemaveregionen og ryggen, såsom nyreproblemer, betændelse i bughinden(peritonitis), aortaaneurismer eller kræft.


Ryg- og mavesmerter kan også væreforbundet med andre faktorer som dårlig kropsholdning, overvægt, stress ogpsykologiske faktorer. For eksempel kan stress og angst ofte manifestere sigsom smerter i både maven og ryggen.

For at fastslå årsagen til mave-og rygsmerter er det vigtigt at søge lægehjælp for en grundig vurdering ogdiagnosticering. Dette kan omfatte en fysisk undersøgelse, medicinsk historie,samt eventuelle diagnostiske tests såsom billeddannelse, blodprøver ellerendoskopi. Behandlingen vil afhænge af den underliggende årsag og kan omfattemedicinering, fysioterapi, ændringer i livsstil eller kirurgisk indgreb efterbehov.

Vores osteopatiske behandlinger sigter mod at forbedre fordøjelsen og reducere mavesmerter. Book online idag

ARVÆV OG MAVESMERTE

Efter diverse operationer kan dannelse af arvæv, også kendt som arvævsdannelse eller arfibrose, forekomme som en naturlig del af helingsprocessen. Arvæv dannes, når kroppen reagerer på skade eller kirurgi ved at reparere og erstatte beskadiget væv med bindevæv. Dette bindevæv kan nogle gange danne sig i en uregelmæssig måde og resultere i arvæv, der kan være smertefuldt og begrænse bevægeligheden i det berørte område. Efter operationer i maveområdet, såsom fjernelse af galdeblæren (cholecystektomi), fjernelse af appendiks (appendektomi), eller operationer relateret til tarmen, kan dannelse af arvæv være en potentiel komplikation.

Arvæv kan forårsage forskellige former for smerter og ubehag i maven. Dette kan inkludere smerter, der føles som en stramning eller trækning i det område, hvor arvævet er dannet. Derudover kan arvæv også forårsage smerter, der stråler ud til andre områder af maven eller endda til ryggen. I nogle tilfælde kan arvæv også forårsage gastrointestinal dysfunktion, hvilket resulterer i symptomer som oppustethed, fordøjelsesbesvær, kvalme eller ændringer i afføringsmønstre.

Der er også en sammenhæng mellem arvæv og smerte i maven og fordøjelsessystemet. Dannelse af arvæv i tarmen efter operationer eller betændelsestilstande såsom Crohns sygdom eller diverticulitis kan forårsage ardannelser, der kan indsnævre tarmens lumen og forårsage smerter, oppustethed, og forstyrrelser i fordøjelsen. Disse ardannelser kan også forstyrre tarmens bevægelighed og føre til tilbagevendende tarmobstruktioner, der kan forårsage alvorlige mavesmerter og kræver øjeblikkelig medicinsk behandling.

Det er vigtigt at bemærke, at ikke alle arvæv vil forårsage symptomer eller smerter. Nogle mennesker kan have arvæv efter operationer uden at opleve nogen form for ubehag eller begrænsninger. Imidlertid kan arvæv forårsage betydeligt ubehag for andre og kan kræve behandling eller intervention for at lindre symptomerne. Behandling af arvævssmerter kan omfatte smertestillende medicin, fysioterapi, massage, træningsterapi, eller i nogle tilfælde kirurgisk revision af arvævet for at frigøre eventuelle adhæsioner eller indsnævringer. En grundig vurdering og diagnose af en sundhedsperson bør søges, hvis man oplever vedvarende eller alvorlige smerter eller ubehag relateret til arvæv efter en operation.
Vi vil vil typisk behandle arvæv og de ledsagende smerter og begrænsninger ved at anvende en holistisk tilgang til kroppen. Vi fokuserer på at genoprette balance og funktion i kroppen ved at manipulere muskler, led, bindevæv og organer.

Læs mere om arvævs behandling her.

MAVESMERTER OG BLÆRERBETÆNDELSE

Blærebetændelse, også kendt som cystitis, er en almindelig infektion i blæren, der ofte resulterer i smertefulde symptomer, herunder ondt i maven. Denne tilstand opstår, når bakterier, normalt fra tarmeneller urinvejene, trænger ind i blæren og forårsager infektion. Blærebetændelserammer typisk kvinder hyppigere end mænd, primært på grund af den kortereurinrør hos kvinder, hvilket gør det lettere for bakterier at nå blæren.

Ondt i maven er en af de mest almindelige symptomer på blærebetændelse og skyldes normalt irritation og inflammation i blærens slimhinde. Smerten kan variere fra mild til alvorlig ogkan lokaliseres i den nedre del af maven, i bækkenområdet eller i lænden. Nogle mennesker kan også opleve en brændende fornemmelse ved vandladning eller hyppigtrang til at tisse, selv når blæren ikke er fuld.

Andre symptomer påblærebetændelse kan omfatte smerter eller ubehag ved vandladning, urin, der seruklar eller har en stærk lugt, blod i urinen, følelse af ikke at kunne tømmeblæren helt, træthed og feber i mere alvorlige tilfælde.

Diagnosen af blærebetændelsestilles normalt ved hjælp af en kombination af patientens symptomer, medicinskhistorie og urinprøver for at påvise tilstedeværelsen af bakterier ellerinflammatoriske markører. Behandlingen af blærebetændelse indebærer typisk antibiotikafor at dræbe de infektionsforårsagende bakterier. Det er vigtigt at følgelægens anvisninger vedrørende medicinering og at drikke rigeligt med vand forat hjælpe med at skylle bakterier ud af blæren.

For at forebygge blærebetændelsekan man overveje at opretholde god hygiejne, undgå at holde på urinen, tisseefter samleje for at skylle bakterier ud af urinrøret, drikke tilstrækkeligtmed væske og undgå brug af sæbe eller parfumerede produkter i det intimeområde, der kan irritere blæren.


MENSTRUATION OG ONDT I MAVEN, DYSMENORÉ

Menstruationssmerter, også kendt som dysmenoré, er almindelige smerter, der ofte opstår hos kvinder under menstruationscyklussen. Disse smerter opstår som følge af livmoderkontraktioner, der sker for at hjælpe med at afstøde livmoderslimhinden. Mens nogle kvinder oplever milde til moderate smerter under menstruation, kan andre opleve mere intense smerter, der signifikant påvirker deres daglige aktiviteter og livskvalitet.

Menstruationssmerter kan variere i karakter og intensitet. Nogle kvinder beskriver smerterne som kramper eller trykkende smerter i underlivet, mens andre oplever mere skarpe eller stikkende smerter. Disse smerter kan stråle ud til ryggen, lænden, lår eller andre områder af kroppen.


De underliggende årsager til menstruationssmerter kan variere. En af de primære årsager er produktionen af prostaglandiner, hormonlignende stoffer, der stimulerer livmoderkontraktioner. Høje niveauer af prostaglandiner kan resultere i stærkere og mere smertefulde sammentrækninger, hvilket fører til øget smerte under menstruationen. Andre faktorer, der kan bidrage til menstruationssmerter, inkluderer hormonelle ændringer i kroppen, såsom østrogen- og progesteronniveauer, samt genetiske faktorer og livsstilsfaktorer som kost, stress og fysisk aktivitet.

Der er også en sammenhæng mellem menstruationssmerter og andre former for mavesmerter og fordøjelsesproblemer. Nogle kvinder kan opleve, at menstruationssmerter forværres af fordøjelsesproblemer som oppustethed, kvalme, diarré eller forstoppelse. Dette skyldes delvist den øgede produktion af prostaglandiner, der ikke kun påvirker livmoderen, men også kan påvirke tarmens bevægelighed og forårsage mave-tarmproblemer.

Behandlingen af menstruationssmerter kan variere afhængigt af sværhedsgraden af smerterne og individuelle faktorer. Dette kan omfatte smertestillende medicin som NSAID'er (ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler) for at reducere produktionen af prostaglandiner og lindre smerterne. Derudover kan hormonelle præventionsmetoder som p-piller, hormonspiral eller hormonbehandling også være effektive til at regulere menstruationscyklussen og reducere smerter. Livsstilsændringer såsom regelmæssig motion, sund kost, stresshåndteringsteknikker og varmebehandling kan også hjælpe med at lindre smerterne og forbedre livskvaliteten for kvinder, der lider af menstruationssmerter.

Vi kan hjælpe dig. Vores behandling vil tage en helhedsorienteret tilgang til behandling af menstruationssmerter ved at anvende forskellige manuelle teknikker og strategier. Først og fremmest vil osteopaten udføre en grundig evaluering af patientens tilstand, herunder en fysisk undersøgelse og en gennemgang af medicinsk historie og symptomer.

Under behandlingen vil osteopaten anvende blide manuelle teknikker til at manipulere og mobilisere bækkenet, lænden og maveområdet. Dette kan omfatte massage, strækøvelser og manipulation af muskler, led og bindevæv for at lindre spændinger og forbedre blodcirkulationen i området. Osteopaten kan også udføre justeringer af bækkenet og rygsøjlen for at forbedre kroppens biomekanik og lindre eventuelle dysfunktioner, der kan bidrage til smerter under menstruationen.

DIFFERENTIAL DIAGNOSER TIL MAVESMERTER

Der findes et væld af problemstillinger der har med mave-tarm systemet (fordøjelsen). Nedenstående er de mest ofte forekommende diagnoser. Vi henviser til lægen hvis vi vurderer at du har behov for yderligere udredning, eller hvis din maveproblem stilling ikke er funktionel.


NYRESTEN

Nyresten dannes, når kemikalier i urinen krystalliserer og danner faste partikler i nyrerne. Disse sten kan variere i størrelse fra sandkorn til større sten, der kan være flere centimeter i diameter. Nyresten dannes af flere forskellige stoffer, herunder calcium, oxalat, urinsyre og cystin.

De fleste mennesker med nyresten oplever intense smerter, når stenene bevæger sig gennem urinvejene og forsøger at passere ud gennem urinrøret. Denne smerte, kendt som nyrekolik, er ofte lokaliseret i den nedre del af ryggen og kan stråle ud mod maven, lysken eller kønsorganerne. Andre symptomer på nyresten kan omfatte blod i urinen, hyppig vandladning, kvalme, opkastning og en følelse af at skulle tisse hele tiden, selvom der kun kommer små mængder urin.

Behandling af nyresten afhænger af stenens størrelse og placering samt sværhedsgraden af symptomerne. Små sten kan passere ud af kroppen på egen hånd gennem øget væskeindtag og smertestillende medicin til at lindre smerterne. Større sten, der ikke kan passere naturligt, kan kræve medicinsk intervention, såsom ekstrakorporeal shockbølgebehandling (ESWL), hvor stenene knuses ved hjælp af lydbølger, eller ureteroskopi, hvor en lille kameraført enhed indsættes i urinvejen for at fjerne stenene kirurgisk.

Forebyggelse af nyresten omfatter at opretholde en sund livsstil med tilstrækkeligt væskeindtag for at forhindre de kemikalier, der danner sten, i at blive for koncentrerede i urinen. Desuden kan kostændringer, der reducerer indtaget af oxalat- og purinrige fødevarer, hjælpe med at reducere risikoen for nyrestendannelse. Det er vigtigt at konsultere en læge for at få en nøjagtig diagnose og behandlingsplan, hvis man oplever symptomer på nyresten.

 

GALDESTEN

Galdesten dannes, når kemikalier i galde, såsom kolesterol og bilirubin, krystalliserer og danner faste partikler i galdeblæren.

Disse sten kan variere i størrelse fra sandkorn til større sten, der kan være flere centimeter i diameter. Galdesten kan dannes af flere årsager, herunder overskydende kolesterol i galde, nedsat kontraktion af galdeblæren, eller overskydende bilirubinproduktion.

Mange mennesker med galdesten oplever ingen symptomer, men hvis en sten blokerer galdegangene, kan det forårsage pludselige og intense smerter i det øvre højre eller midterste del af maven, der kan stråle ud mod ryggen eller skulderbladene. Dette kaldes galdestensanfald og kan ledsages af kvalme, opkastning og feber.

Behandling af galdesten afhænger af symptomer og komplikationer. Hvis stenene ikke forårsager symptomer, kan lægen vælge at overvåge tilstanden over tid. Hvis der opstår galdestensanfald eller komplikationer som betændelse eller infektion, kan lægen anbefale fjernelse af galdeblæren gennem en operation kendt som laparoskopisk cholecystektomi.

Livsstilsændringer, herunder kostændringer for at undgå fedtholdige fødevarer, kan også bidrage til at reducere risikoen for galdesten dannelse. Hvis en person har gentagne galdestensanfald eller komplikationer, kan lægen anbefale medicin for at opløse stenene eller forebygge yderligere dannelse af sten. Det er vigtigt at søge lægehjælp, hvis man oplever symptomer på galdesten, da ubehandlet galdesten kan føre til alvorlige komplikationer såsom galdeblærebetændelse, gulsot eller pankreatitis.

 

FEDTLEVER

Fedtlever, også kendt som steatose, er en tilstand, hvor for meget fedt ophobes i leveren. Dette kan forekomme af flere årsager, herunder overforbrug af alkohol (alkoholisk fedtlever) eller på grund af andre faktorer, såsom fedme, insulinresistens, type 2-diabetes, højt kolesteroltal eller højt blodtryk (ikke-alkoholisk fedtleversygdom).

Når leveren ophober for meget fedt, kan det føre til betændelse og skader på levercellerne. Symptomerne på fedtlever kan være milde eller fraværende i de tidlige stadier, men som tilstanden skrider frem, kan der opstå symptomer som træthed, ubehag i maven, vægttab eller nedsat appetit.

Det er vigtigt at diagnosticere og behandle fedtlever i de tidlige stadier for at forhindre udviklingen af mere alvorlige komplikationer såsom leverfibrose, levercirrose eller leverkræft.

Behandlingen af fedtlever involverer ofte ændringer i livsstil, herunder vægttab, motion og kostændringer med fokus på at reducere indtaget af sukkerholdige fødevarer og mættede fedtstoffer og øge indtaget af grøntsager, frugt, fuldkorn og magert protein. Hvis tilstanden skyldes alkoholmisbrug, vil det være nødvendigt at stoppe med at drikke alkohol for at forhindre yderligere skade på leveren.

I nogle tilfælde kan lægen ordinere medicin eller andre behandlinger for at hjælpe med at kontrollere symptomerne og forhindre komplikationer. Regelmæssig opfølgning og overvågning af leverfunktionen er vigtig for personer med fedtlever for at sikre, at tilstanden håndteres effektivt og forhindre udviklingen af alvorlige komplikationer.


TARM INVAGINATION

Tarminvagination, også kendt som en tarmblokering, er en tilstand, hvor en del af tarmen "teleskoperer" ind i en tilstødende del af tarmen. Dette skaber en blokering, der forhindrer passage af fordøjelsesmateriale gennem tarmen. Tarminvagination kan forekomme i enhver alder, men er mest almindelig hos små børn og spædbørn.

Symptomerne på tarminvagination kan variere, men inkluderer normalt pludselige og kraftige mavesmerter, som kan komme og gå, opkastning, blodigt afføring, og en følelse af, at tarmen ikke tømmes fuldstændigt. Hos spædbørn kan symptomerne også omfatte irritabilitet, gråd og opkastning af grønligt afføring (bile).

Tarminvagination er en akut medicinsk tilstand, der kræver øjeblikkelig lægehjælp. Ubehandlet kan det føre til alvorlige komplikationer som tarmnekrose (vævsdød i tarmen), perforation af tarmen og infektioner. Behandlingen af tarminvagination involverer normalt en medicinsk nødsituation, hvor lægen vil forsøge at reducere invaginationen ved hjælp af en procedure kaldet bariumlavement eller lufttrykslavement. I tilfælde af kompliceret tarminvagination kan kirurgi være nødvendig for at rette op på problemet og fjerne beskadiget væv.

Det er vigtigt at søge lægehjælp med det samme, hvis man oplever symptomer på tarminvagination, da tidlig diagnose og behandling kan forhindre alvorlige komplikationer og potentielt redde liv.

 

 

LIVER CIRROSE

Levercirrose er en avanceret, irreversible leversygdom, hvor normalt levervæv gradvist erstattes af arvæv. Den primære årsag til levercirrose er langvarig leverskade og inflammation, ofte som følge af alkoholmisbrug, viral hepatitis (især hepatitis B og C), fedtlever sygdom, autoimmune sygdomme eller langvarig stofmisbrug.

Arvævet, der dannes i leveren, forstyrrer dens normale struktur og funktion, hvilket påvirker leverens evne til at udføre sine vitale funktioner, såsom produktion af proteiner, afgiftning af kroppen og regulering af blodkoagulationen. Dette kan resultere i en række alvorlige komplikationer, herunder ascites (ophobning af væske i bughulen), esophageal varicer (udvidede blodårer i spiserøret, der kan briste og forårsage livstruende blødning), hepatisk encephalopati (kognitiv dysfunktion på grund af ophobning af toksiner i blodet), og leverkoma (en livstruende tilstand karakteriseret ved bevidsthedstab og alvorlig leversvigt).

Symptomerne på levercirrose kan være milde eller fraværende i de tidlige stadier, men som sygdommen skrider frem, kan symptomer som træthed, vægttab, gulfarvning af hud og øjne (ikterus), mavesmerter, hævelse af mave eller ben og en tendens til blødning og blå mærker blive mere udtalte.

Desværre er levercirrose en irreversibel tilstand, og behandlingen sigter primært mod at bremse sygdomsprogressionen, lindre symptomer og forhindre eller håndtere komplikationer. Dette kan omfatte ændringer i livsstil, medicin (f.eks. diuretika for at håndtere ascites) og i nogle tilfælde levertransplantation. Tidlig opdagelse og behandling af de underliggende årsager til levercirrose er afgørende for at bremse sygdomsprogressionen og forbedre prognosen.

 

 

PORTAL HYPERTENSION

Portal hypertension er en tilstand, hvor der er en abnormt høj blodtryk i portåren, som er den vene, der fører blodet fra forskellige organer i maveregionen til leveren. Normalt er trykket i portåren lavt, men hvis der er blokering eller indsnævring af blodkarrene, der leder blodet til leveren, eller hvis der er en stigning i blodtrykket i leverens blodkar, kan portal hypertension udvikles.

Den primære årsag til portal hypertension er levercirrose, hvor fibrose og arvæv erstatter sundt levervæv, hvilket fører til en forstyrrelse i blodcirkulationen i leveren. Dette kan føre til en stigning i trykket i portåren, hvilket igen kan forårsage alvorlige komplikationer.

Portal hypertension kan medføre udvikling af esophageal varicer, som er udvidede blodårer i spiserøret. Disse varicer er tilbøjelige til at briste, hvilket kan føre til alvorlig, potentielt livstruende blødning i mave-tarmkanalen. Andre komplikationer af portal hypertension inkluderer ascites (ophobning af væske i bughulen), splenomegali (forstørrelse af milten) og hepatisk encephalopati (kognitiv dysfunktion forårsaget af leversvigt).

Behandlingen af portal hypertension sigter mod at reducere trykket i portåren og forebygge komplikationer. Dette kan omfatte medicin for at sænke blodtrykket, procedurer som transjugular intrahepatisk portosystemisk shunt (TIPS) for at skabe en shunt mellem leverens blodkar og portalvenen, eller kirurgi for at fjerne årsagen til portal hypertension, såsom behandling af levercirrose. Tidlig diagnose og behandling af portal hypertension er afgørende for at forhindre alvorlige komplikationer og forbedre prognosen.

 

 


OSTEOPATISK TILGANG TIL MAVESMERTER

Osteopatisk behandling af funktionelle maveproblemer fokuserer på at genoprette balance og funktion i det viscerale, organmæssige system, muskuloskeletale system, herunder muskler, led, bindevæv og nervesystemet, med det formål at forbedre mavens funktion og lindre symptomerne på forskellige maveproblemer.


En osteopatisk tilgang til behandling af funktionelle maveproblemer begynder med en grundig evaluering af din medicinske historie, symptomer og fysiske tilstand. Dette kan omfatte en analyse af din holdning, mobilitet i rygsøjlen, bækkenet og ribbenene samt en vurdering af muskelspændinger og stramheder i mavemuskulaturen.

En vigtig del af osteopatisk behandling er at identificere og korrigere eventuelle dysfunktioner eller blokeringer i det muskuloskeletale system, der kan påvirke mavens funktion. Dette kan omfatte manuelle teknikker såsom blid manipulation og strækning af muskler og led for at genoprette normal bevægelse og muskelfunktion.

Desuden kan en osteopatisk tilgang involvere manipulation af det neurologiske system for at regulere nervesignaler, der styrer mavens funktion. Dette kan omfatte teknikker såsom visceral manipulation, hvor osteopaten bruger blide, manuelle teknikker til at påvirke organernes position og bevægelse for at forbedre deres funktion og lindre eventuelle spændinger eller dysfunktioner.


Osteopatisk behandling af funktionelle maveproblemer kan også omfatte rådgivning om kost og livsstil, da disse faktorer kan have en betydelig indflydelse på mavens funktion og symptomerne på maveproblemer. Osteopaten kan give vejledning om kostændringer, kosttilskud og stresshåndteringsteknikker for at støtte fordøjelsessystemet og fremme generel sundhed.

Det er vigtigt at bemærke, at osteopatisk behandling af funktionelle maveproblemer er individuel og skræddersyet til dine behov og tilstand. Behandlingen kan variere afhængigt af årsagen og sværhedsgraden af ​​maveproblemerne samt din generelle helbred og respons på behandlingen. En holistisk tilgang, der adresserer både fysiske og psykiske faktorer, kan være nøglen til effektiv behandling af funktionelle maveproblemer med osteopati.

HVAD SIGER VORES KLIENTER OM OS

Det siger vores kunder
Susanne Falk Lorentzen

Nemt at få tider, god behandling og jeg kan varmt anbefale Dzenis som ikke kun sørgede for at mine smerter forsvandt, men også forklarede årsag og de behandlinger han udførte. Tak for et fint forløb. Mvh Susanne

(Translated by Google)
Easy to get appointments, good treatment and I can highly recommend Dzenis, who not only made sure that my pain disappeared, but also explained the cause and the treatments he carried out. Thank you for a nice course. Etc. Susanne

Se mere
1 år siden
Cecilie T (CT)

Fantastisk behandling!

(Translated by Google)
Fantastic treatment!

Se mere
1 år siden
Anne-Sofie Kristoffersen

Havde en rigtig god og meget behagelig oplevelse hos Cph osteopati. Blev mødt med empati, ro og en meget professionel behandler. Tak for det. Kan varmt anbefale dette sted.

(Translated by Google)
Had a really good and very pleasant experience at Cph osteopathy. Was met with empathy, calmness and a very professional therapist. Thank you. Can highly recommend this place.

Se mere
1 år siden
Nanna Moos

Min inderligste anbefaling går hertil - Matti. Matti har givet mig min hverdag tilbage efter et forløb i trygge hænder i en rolig atmosfære. Det er rart at blive mødt i øjenhøjde med en faglighed og medmenneskelighed SÅ fin. Jeg er kommet i stærk bedring med et resultat af et markant fald i sygedage efter, at Matti har behandlet mine mavesmerter. Det her sted var mit sidste forsøg på bedring. Jeg valgte Matti ud fra hans gode anmeldelser og hans beskrivelse af sig selv på hjemmesiden- som jeg kun kan være enig i. Matti fandt en sammenhæng, hvor jeg havde ubalance, som tidligere behandlere i sundhedssystemet ikke kunne. Jeg ved, hvor jeg kan finde Matti, såfremt problemer igen mod forventning og håb skulle opstå. Alt i alt, en god oplevelse. 🙏🏼 :)

(Translated by Google)
My heartiest recommendation goes here - Matti. Matti has given me back my everyday life after a course in safe hands in a calm atmosphere. It is nice to be met at eye level with such fine professionalism and humanity. I have made a strong recovery with a significant reduction in sick days as a result after Matti treated my abdominal pain. This place was my last attempt at recovery. I chose Matti based on his good reviews and his description of himself on the website - which I can only agree with. Matti found a context where I had an imbalance that previous practitioners in the health system could not. I know where I can find Matti, should problems arise again against expectation and hope. Overall a good experience. 🙏🏼 :)

Se mere
2 år siden
Katrine Borres Jensen

Jeg har været rigtig glad for at komme hos CPH osteopati.
Matti er fagligt super dygtig og også en enormt behagelig person. Han har en rigtig god fornemmelse for mit forhold til min krop og tilpasser behandlingen derefter.
Mit problem viste sig i sidste ende at kræve en operation, så det blev ikke som sådan ”løst” hos Matti, men han har været en kæmpe hjælp i processen med at nå frem til den løsning og i beslutningen om, hvorvidt jeg skulle takke ja til operation – igen med en rigtig fin fornemmelse for mit personlige udgangspunkt og mine behov. Jeg har virkelig følt mig set og forstået.
Jeg er ikke i tvivl om, at det er Matti jeg går til, næste gang jeg har behov for hjælp.

(Translated by Google)
I have been very happy to come to CPH osteopathy.
Matti is professionally super skilled and also an enormously pleasant person. He has a really good feel for my relationship with my body and adapts the treatment accordingly.
My problem turned out to require surgery in the end, so it wasn't "solved" as such with Matti, but he has been a huge help in the process of reaching that solution and in deciding whether I should accept for surgery - again with a really good feeling for my personal starting point and my needs. I really felt seen and understood.
I have no doubt that Matti is the one I go to the next time I need help.

Se mere
2 år siden
Dino Knudsen

Matti er en superb behandler, han diagnosticerede hurtigt det problem som jeg døjede med (som bl.a. flere læger havde overset i årevis), behandlede og instruerede mig i hvorledes jeg gennem en egen indsats kunne forebygge problemet. Det har hjulpet mig gevaldigt. Siden har han også været flink til at svare på spørgsmål og give gode råd, selvom jeg ikke længere går til behandling hos ham. Jeg kan derfor stærkt anbefale Matti, han er en fagligt indsigtsfuld, yderst kompetent og samvittighedsfuld behandler.

(Translated by Google)
Matti is a superb therapist, he quickly diagnosed the problem I was suffering from (which, among other things, several doctors had overlooked for years), treated and instructed me in how I could prevent the problem through my own efforts. It has helped me tremendously. Since then, he has also been good at answering questions and giving good advice, even though I no longer go to him for treatment. I can therefore strongly recommend Matti, he is a professionally insightful, highly competent and conscientious therapist.

Se mere
4 år siden
Det siger vores kunder
Steen Holm Lauridsen

Super god oplevelse ! Hurtig afklaring af behandlingsforløb - de givne øvelser og behandlinger gav det ønskede resultat efter det oplyste antal konsultationer. Kan varmt anbefale CPH Ostepati !!

(Translated by Google)
Super good experience! Quick clarification of the course of treatment - the given exercises and treatments gave the desired result after the stated number of consultations. Can highly recommend CPH Ostepati!!

Se mere
3 år siden
Julie Mai Marup

Vil gerne anbefale Mette fra CPH Osteopati til behandling af spædbørn med smerter. Vi kom til Mette med vores lille pige på knap 3 uger da hun skreg i alle hendes vågne timer. Mette fandt hurtigt frem til kernen af problemet og allerede efter et par behandlinger havde vores lille pige det markant bedre. Efter 3 behandlinger har vi nu en pige i rigtig god trivsel. Vi vil med garanti vende tilbage til Mette hvis behovet opstår!

(Translated by Google)
Would like to recommend Mette from CPH Osteopathy for the treatment of infants with pain. We came to Mette with our little girl of almost 3 weeks when she screamed in all her waking hours. Mette quickly found the core of the problem and after just a few treatments, our little girl felt significantly better. After 3 treatments, we now have a girl in very good health. We will definitely return to Mette if the need arises!

Se mere
3 år siden
Hans Ekman-Henningsen

Jeg har gået hos Rene og er utrolig glad for hans professionelle og dygtige tilgang til mine udfordringer. Der er ingen tvivl om, at Rene ved hvad han taler om! Kan varmt anbefales

(Translated by Google)
I have gone to Rene and am incredibly happy with his professional and skillful approach to my challenges. There is no doubt that Rene knows what he is talking about! Can be highly recommended

Se mere
3 år siden
Denise D. Pedersen

Jeg har gået en god periode hos Mette. Hun er dybt professionel under behandling, og man kan til en hver tid stille spørgsmål. Hun har givet mig enormt mange gode øvelser, jeg kan hive frem og bruge, hvornår jeg end må have brug for dem.
Jeg vil til enhver tid vælge Mette.

(Translated by Google)
I have been with Mette for a good period of time. She is deeply professional during treatment, and you can ask her questions at any time. She has given me a huge number of good exercises that I can pull out and use whenever I may need them.
I will always choose Mette.

Se mere
3 år siden
Finn Nedergaard

3 behandlinger af Rene i CPH Osteopati fjernede mine skuldersmerter.

Jeg gik til CPH Osteopati for at få behandlet smerter i min venstre arm og skulder. Smerterne, der gjorde at jeg sov dårligt og at jeg bl.a. ikke kunne cykle uden at få ret stærke smerter, havde ved behandlingens start i varierende grad været tilstede i 3 måneder. De skyldtes sikkert eftervirkninger fra en frossen skulder, jeg havde haft 2 1/2 år tidligere.
Rene undersøgte min overkrop og behandlede mig ved første besøg. Allerede efter første behandling fik jeg det bedre, og efter anden behandling, en uge efter, var smerterne reduceret til ukendelighed. Efter 3. og sidste besøg var smerterne helt væk, og her - 2 uger efter - er de stadig helt væk.
Jeg er naturligvis glad for resultatet, og - efter at have gået til traditionel fysioterapi i nogle år - kan jeg ikke lade være med at dele min oplevelse af, at osteopati simpelthen kan noget mere. Der blev trykket og behandlet flere og andre steder end jeg forventede, f.eks. i mavemuskulaturen. Dette må skyldes osteopatens forståelse af sammenhængen og metodens helhedsbetragtninger.
Rene får hermed min bedste anbefaling ift. behandlingen, men også for sin klare og positive måde at kommunikere på.
Finn Nedergaard

(Translated by Google)
3 treatments by Rene at CPH Osteopathy removed my shoulder pain.

I went to CPH Osteopathy to have pain in my left arm and shoulder treated. The pain that caused me to sleep badly and that I, among other things, could not ride a bicycle without experiencing quite severe pain, had been present for 3 months to varying degrees at the start of the treatment. They were probably the after effects of a frozen shoulder I had 2 1/2 years earlier.
Rene examined my upper body and treated me on the first visit. Already after the first treatment I felt better, and after the second treatment, a week later, the pain was reduced beyond recognition. After the 3rd and last visit the pain was completely gone, and here - 2 weeks later - they are still completely gone.
I am naturally happy with the result and - after going to traditional physiotherapy for a few years - I cannot help but share my experience that osteopathy can simply do something more. It was printed and processed more and in other places than I expected, e.g. in the abdominal muscles. This must be due to the osteopath's understanding of the context and the overall considerations of the method.
Rene thus gets my best recommendation regarding the treatment, but also for his clear and positive way of communicating.
Finn Nedergaard

Se mere
3 år siden
Kristina Kristiansen

Efter flere måneder med spændinger, smerter i nakken og hovedpine, har Kims massage gjort underværker. Efter første massage faldt mine skuldre ned, den daglige hovedpine forsvandt, jeg har nu langt flere gode dage end dårlige dage. Kim meget kompetent og behagelig, under massagen bliver der trykket til når det er nødvendigt, aldrig for hårdt eller for blødt.
Matti har også hjulpet med flere problemer, som andre behandlere ikke har kunnet hjælpe med. Der er altid hurtig diagnosticering, god og realistisk vejledning.
Kan varmt anbefale både Matti og Kim :)

(Translated by Google)
After months of tension, neck pain and headaches, Kim's massage has worked wonders. After the first massage my shoulders sagged, the daily headaches disappeared, I now have far more good days than bad days. Kim very competent and pleasant, during the massage the pressure is applied when necessary, never too hard or too soft.
Matti has also helped with several problems that other therapists have not been able to help with. There is always a quick diagnosis, good and realistic guidance.
Can highly recommend both Matti and Kim :)

Se mere
3 år siden

ADRESSER

KØBENHAVNSTRANDLODSVEJ 12, 2300 KØBENHAVN S

BIRKERØD - HOVEDGADEN 2-4 1 sal, 3460 BIRKERØD

BALLERUP - BORUPVANG 3C, 2750 BALLERUP

(WTC Healthcare Center)

HELSINGØR  BIRKEDALSVEJ 35A, 1. sal, 3000 HELSINGØR,

Helsingør Sundhedshus, klinik 8

KØGE - FALKEVEJ 22, 4600 KØGE

KONTAKT

Spørgsmål eller booking?

Telefon: 93 888 303

Kontakt os på mail

kontakt@cphosteopati.com

Book tid online 

KLIK HER