Skrevet af Matti Kelmann, Fysioterapeut & Osteopat
Forstoppelse betyder at man har afføring mindre end 3 gange om ugen og en fjerdedel af toiletbesøgene ender med særlig hård afføring der er sammenlignelige med små hårde kugler. Ca. 20 % af den vesteuropæiske befolkning lider af forstoppelse, så det er en ret almindelige tilstand. Forstoppelse medfører ofte symptomer som ondt i maven, oppustethed, dårlig mave, hård mave, luft i maven og generelle mavesmerter.
Forstoppelse betegnes som hård afføring eller træg afføring. Det kan være afføring der er svær at komme af med eller som nævnt kommer sjældent. Ved forstoppelse kan afføringen ligeledes være knoldet og hård og klumpende. I mange tilfælde kan der gå dage og i sjældne tilfælde uger før vedkommende formår at have afføring. Fysiologisk så er det tyktarmen som skal sørge for at afføringen bliver formet og leveret ned til endetarmen. Forskellige problemstillinger med tyktarmen og/eller fordøjelsessystemets styring kan have indflydelse på udvikling af forstoppelse.
Hvis du istedet for at læse det vil have en mere uddybende forklaring på video kan du klikke her - Eller scrolle ned til bunden af siden.
Der findes mange årsager til forstoppelse og her er de mest almindelige årsager oplistet
Forstoppelse rammer bredt i befolkningen især børn og babyer lider af forstoppelse, men forstoppelse hos gravide ses også hyppigt.
Lider man af forstoppelse generelt betyder det, at vores muskler i tarmen og nerverne ikke arbejder helt målbevidst sammen. Problemerne opstår oftest i den sidste del af tyktarmen. Forstoppelsen findes på forskellige niveauer, startende fra forbigående forstoppelse f.eks. på udenlands rejser, forstoppelse pga. sygdom, forstoppelse grundede stressede perioder, til forstoppelse der er så hårdnakkede at det bliver et permanent problem.
Især den sidste form for forstoppelse er det vi møder på klinikken hos CPH Osteopati. Fælles for alle typerne af forstoppelse er at de opstår pga. vaneændringer, stress og undtagelses situationer, vores tarm er et vane dyr der bedst kan lide faste trygge rammer og rutiner.
Mange af os kender til eller har hørt om forstoppelse, men skjult forstoppelse kender ikke alle til, men mange har det også uden at vide det.
Folk med skjult forstoppelse vil ofte have afføring hver dag, men det betyder altså ikke, at deres tarm er blevet udtømt ordentligt. En skjult forstoppelse forekommer, når tyktarmen har en funktionsforstyrrelse og der derved ophobes afføring i små udposninger i tarmen. Ved skjult forstoppelse har man ofte et normalt afførings mønster men man lider ofte af symptomer som oppustethed, mavesmerter, luft i maven, falsk trang til at gå på toilet, problemer med at føle sig tømt mm.
Vagus nerven er vores 10. kranie nerve og den der overordnet styrer fordøjelsen, samt hele den vigtige del af vores nervesystem, der har med restitution og afslapning at gøre, nemlig vores parasympatiske nervesystem. Nerven udspringer fra nakken og går hele vejen ned gennem koppen, gennem mellemgulvet og spreder sig til fordøjelsesorganerne.
Hos vagus nerven er 30 % af nervefibrene motoriske og kontrollerer fordøjelsen og cirka 70 % af nervefibrene er sensoriske fibre. Nervus Vagus overvåger således også vores fordøjelse og sender signaler tilbage til hjernen via nakken. Derfor kan forstoppelse og andre mavesmerter medføre spændinger, låsninger og smerter fra nakken.
En optimalt fungerende vagus nerve hjælper dig til bedre hukommelse. Det giver også et styrket immunforsvar, optimal fordøjelse, mindre inflammation og bedre nattesøvn.
Hvis du vil læse mere om vagus nerven så klik her
Hvis du ønsker at se vores amatomi video med dybere forklaring om vagus nervens funktion så klik her:
Hvis du vil have øvelser for at hjælpe din vagus nerve så klik her.
Tager du afføringsmidler pga. forstoppelse skal du kende til tredages reglen. Tyktarmen består af 3 dele opstigende del, vandrette del og nedstigende del.
Ved toiletbesøg tømmes oftest kun den sidste 1/3 del af tarmen. I løbet af de næste 24 timer fyldes den op igen og processen gentager sig.
Tager man afføringsmidler tømmes hele tyktarmen og der kan gå 3 dage før man igen har behov for at komme på toilettet. I denne periode fristes mange til igen at tage afføringsmidler, men i sådanne tilfælde skal man holde igen.
Efter indtagelse af stærke afføringsmidler bør man lade tarmen få ro i to dage og først på tredje dagen overveje, om man igen har behov for at hjælpe afføringen på vej med piller.
Langt de fleste mennesker der har forstoppelse lider også af en eller anden form for stress.
Stressen kan være, psykologisk, fysisk, metabolia mv. Uanset stress typen er stress er en neurologisk respons på stimuli der øger blodtilfølelsen til skelet muskulaturen i kroppen og responsen kaldes også for flight/fight på dansk, klar til kamp respons.
Ved fight/flight sættes gang i blodtilførelsen til de dele af hjernen og skeletmuskulaturen som skal anvendes under stress, eller kamp. Derved sammentrækkes de blodkar der er omkring kroppens indre organer, især fordøjelsen, da denne funktion ikke skal være aktiv i stressende situationer. Vedvarende stress nedsætter derfor tarmenes arbejde og bevægelser også kaldet for peristaltik. Der ved kan forstoppelsen opstå. Det er derfor meget vigtigt at addressere de stressfaktorer der påvirker kroppen, for at vi kan få gang i tarmsystemet og kroppen tilbage på ret kurs.
Smerter i ryggen forbundet med forstoppelse er hyppige. Det autonome nervesystem kontrollerer og regulerer det indre tarmsystem og dette sender faresignaler fra tarmsystem ind til nervesystem. Forstoppelse påvirker de områder i tarmsystemet hvor forstoppelsen sidder og dette medfører overaktivitet af kroppens autonome nervesystem som udspringer fra rygsøjlen fra l1/l2 . Forstoppelse kan derfor medføre irritation af de områder i rygsøjlen der svarer til den autonome nerveforsyning af tarmene og medfører smerter i lænden. Dette princips kendes også fra f.eks mestruationssmerter. Forstoppelse kan give smerter i hele tyktarmskanalens anatomiske forløb i maven.
Hvis du vil vide mere om rygsmerter og øvelser så klik her:
Når vi er aktive og bevæger os vil vores tarmsystem være mere eller mindre inaktivt. Det skyldes som nævnt, at vi er i vores symptatiske nervesystem (klar til kamp) når vi er aktive og ikke i parasympaticus nervesystemet (fordøjlelses systemet). Men fysisk aktivetet er vigtigt for at kunne komme af med forstoppelse. Fysisk aktivetet fremmer tarmenes bevægelse, frigører spændinger i kroppen, øger blodgennemstrømningen og fremmer din sundhed generelt. Den mekaniske påvirkning på dine tarme som opstår under aktivet vil aktivere nervesystemets mekaniske receptorer og øge peristaltikken i dine tarme.
Du kan selv gøre nogle simple få tiltag for, at hjælpe dit tarmsystem tilbage i topform og slippe for forstoppelses symptomer.
- Spis fibre, de motiverer tarmen til at arbejde.
- Drik vand, uden vand er det nyttesløst at spise fibrene, fordi når fibrene bliver tilsat vand svulmer de op, og tvinger tarmen til at arbejde.
- Lyt til kroppen, hvis den har toilettrang skal du adlyde signalerne med det samme.
- Probiotika og Præbiotika kan genstarte din tarm og sætte fut i fordøjelsen.
- Vær aktiv og bevæg dig. Gå en tur. Moderat bevægelse kan løsne op for den hårde mave.
Hvis disse hverdagstips ikke har den ønskede effekt står vi altid klar til at hjælpe, da problemet så kan stamme fra dit nervesystem
Osteopat behandling af forstoppelse går ud på at genskabe optimal balance i kroppen, så den kan komme til at fungere optimalt og derved ikke have behov for medicin, for at komme af med afføringen.
Derfor behandles tarmene lokalt med manuelle teknikker for at løsne op for bevægeligheden og øge blodgennemstrømningen. Der bliver også fokuseret på at frigive rygsøjle -og nakkehvirvler samt kranielle behandlingsmetoder for at genskabe balance i nervesystemet.
Derudover kommer vi med forslag til kost, motion og livsstil da dette også spiller en stor rolle når man har forstoppelse.
ADRESSER
KONTAKT
Spørgsmål eller booking?
Telefon: 93 888 303
Kontakt os på mail
kontakt@cphosteopati.com
FØLG OS HER