Skrevet af Matti Kelmann, Fysioterapeut & Osteopat
I Danmark bliver der årligt født ca 65.000 babyer.
Langt de fleste kvinder vil gennem deres graviditet opleve alt fra gener og ubehag til stærke smerter.
Det er ofte symptomer som kvalme, bækkenløsning, rygsmerter, hovedpine, svimmelhed mv der er årsag til problemerne. Nyere undersøgelser lavet på offentlige ansatte på hospital i nordsjælland viser at gravide har 3 gange så meget fravær end deres ikke gravide kolleger.
Dette kan skyldes forskellige faktorer, men tæller blandt andet: bækkenløsning, rygsmerter, svimmelhed, kvalme, forstoppelse og meget mere.
Bækkensmerter opstår rigtig ofte under gravidiet. De kan være forbigående og er en naturlig del af kroppens udvikling under graviditeten.
Presset på bækkenet øges i takt med at babyen vokser og moren tager på i vægt. Der kan derfor kommer smerter fra bækkenets “SI”-led ved lænderyggen eller foran til ved skambenet. Det er vigtigt at lytte til kroppens signaler hvis man oplever bækkensmerter, og nedsætte aktivitet da det ellers kan føre til bækkenløsning.
Du kan læse meget mere om bækkensmerter her.
De fleste gravide oplever i løbet af graviditeten en betydelig ekstra fysisk belastning. Det er normalt, at der kommer en del ubehag med belastningssmerter i og omkring bækkenet som tidligere nævnt.
Bækkenringen bærer kroppens vægt. Musklerne, som hæfter sig på bækkenringen, sørger for, at leddene ikke overbelastes eller fejlbelastes.
De hormoner, som findes i blodet under graviditeten, påvirker leddenes bevægelighed og er med til at smidiggøre dem. Leddene bliver lidt “blødere”, således at barnets hoved ved fødslen lettere kan komme igennem fødselsvejen. Det betyder også, at leddene lettere kan blive overbelastede fordi de bliver ‘blødere’ og mere bevægelige, og ledbånd og muskler derved ikke er i stand til at beskytte leddene i samme omfang. Det kan medføre overbelastning og inflammation i bækkenets led og tilhørende ledbånd.
Du kan læse meget mere om bækkenløsning her og få 10 gode råd til dig med bækkenløsning her.
Hovedpine er en meget almindelig lidelse under graviditeten.
Der findes flere forskellige former for hovedpine, men den typsiske form for hovedpine man oplever som gravid er hormonrelateret hovedpine.
Den er ofte forårsaget af stofskifte og hormonelle forandringer som man går igennem i graviditeten.
Andre former for hovedpine kan være spændingshovedpine og migræne som oftes mindskes under graviditeten hvis man i forvejen er ramt af dette.
Den hyppigste årsag til svimmelhed som vi møder er nakkespændinger.
Spændingerne i kroppen siger som presset stiger og det kan medføre ubehag og svimmelhed,
Nakkespændinger giver ofte symptomer som hovedpine, øget træthed, svie og smerter i nakkemusklerne hvilket i sidste ende kan medføre svimmelhed.
Nakkeproblemer som hold i nakken og stivhed i nakken kan alle påvirke udvikling af svimmelhed. For det første fordi det kan skabe nedsat bevægelighed af nakken og dermed medfører spændinger og for det andet fordi de blodkar der forsyner hjernen med blod og ilt passerer i nakken og på halsen.
Svimmelheden kan også opstå pga. blodtryksproblemer. Under graviditeten er blodtrykket hos de fleste kvinder nemlig ganske lavt. Det vil sige, at et lidt lavt blodtryk er normalt. Nogle vil dog opleve svimmelhed ved hurtige bevægelser, men det er ganske ufarligt og skyldes det lave blodtryk.
Der kan ofte forekomme smerter fra ryggen i løbet af graviditeten. Smerterne er ofte i lænden og de opstår typisk fra omkring uge 20. Det kommer i takt med den stigende vægt og med den tiltagende nedsatte mobilitet i bækken og ryg.
Mange bliver ofte også mere immobile og den nedsatte evne til at bevæge sigm kan være medvirkende årsag til smerter fra ryggen og lænden især.
Mange kvinder oplever kvalme af varierende intensitet gennem deres graviditet. Kvalmen kan medføre opkastninger flere gange om dagen fordelt på hele dagen. Hvis kvalmen er efterfulgt af opkastninger, er det essentielt med væske i form af vand, da man kan dehydrere ved at kaste op jævnligt.
Den bagvedliggende årsag til kvalme er ukendt, men skønnes at skyldes hormonelle forandringer i kroppen.
Osteopatisk behandling er ikke indikeret her, men gode råd kan være at undgå tom mave. Snack gerne ofte, sørg for hele tiden at spise og drikke, hvis det er dét, du har lyst til.
Få bevæget kroppen inden for hvad der er tåleligt med din kvalme. Det kan være en rask gå -eller cykeltur tur.
Kvalmen kan være årsag til ændrede spise- og drikkevaner, den ændre kost kan være direkte årsag til forstoppelse. Sørg for at spise så tæt på din normale kost som muligt.
Mange bliver ramt af forstoppelse eller hårdmave efter uge 10, hvor man begynder på jern tabletter, og indtagelsen af jern kan ofte medføre forstoppelse.
Forstoppelse kan også senere i graviditeten skyldes pladsmangel til fordøjelsessystemet, hvilket kan opstå når babyen vokser. Det kan medføre nedsat peristaltik af tarmsystemet, f.eks fordi livmoderen kan trykke på tarmen, hvilket medfører forstoppelse.
Hormonel årsag til forstoppelse skyldes øgning af hormonet progesteron i graviditeten. Progesteron forhindrer kroppen i at gå i fødsel før tid, ved at virke afslappende på livmodermuskulaturen. Effekten er den samme på tarmenes muskler der bruges til at transport af afføring. Dette vil medvirke til forstoppelse.
Det er igen vigtigt her at drikke rigeligt med væske samt huske at spise fibre, tilskud som husk kan være en god ting, hvis du lider af forstoppelse under din graviditet.
Bevægelse er også noget der kan sætte gang i tarmsystemet, så hyppige gåture kan anbefales.
Hæmorider er udposninger af blodårerne i endetarmen. De kan sidde både udvendigt og indvendigt på tarmen og kan variere i størrelse og de indvendige. Symptomer kan være perioder med kløe og smerter.
Ved toiletbesøg kan der være blødning, både når man tørre sig, men også i større mængder i toilettet.
Hæmoriderne skyldes ofte øget tryk i på endetarmens blodårer der følger med graviditeten, lige som forstoppelse kan være med til at forværre eller være årsag til problemet.
Den voksende livmoder og urinblæren ligger direkte op ad hinanden.
Du kan derfor allerede tidligt i graviditeten oplevet øget tissetrang da livmoderen vokser hurtigt.
Det vil påvirke pladsen i bækkenet og det øgede pres på blæren vil sende signal til nervesystemet om at du skal tisse. Det sker fordi trykket i blæren vokser og under normale omstændigheder sker det når blæren fyldes med urin. Men trykket øges altså også på blæren når livmoderen vokser.
Det øgede pres maven kan skabe problemer med vejrtrækingen. Det skyldes som oftest at vejrtrækningsmusklen, diafragma, får trænge plads forhold som babyen vokser i maven.
Det vil typisk medføre at vejrtræningen bliver mere overfladisk da det ikke er muligt at trække vejret ned i maven, Den overfladiske vejrtrækning kan medføre stivhed i i bryst kasse og ryg som derved også vil være med til at begrænse vejrtræningen.
Lungerne vil ligeledes have mere trykkede pladsforhold og man kan få svært ved at fylde lungerne helt med luft. Problemerne tager gradvist til jo længere hen man når i graviditeten.
Hos CPH Osteopati har vi specialiseret os i at finde og behandle årsagerne til graviditetsproblemer. Ingen graviditeter er ens og vi tager højde for dig og din situation i behandlingen og undersøgen af årsagerne. Vi kommer altid med råd og vejledning til hvordan du selv kan forbedre din situation hvad end dine graviditetsproblemer måtte skyldes.
Vi bruger blide osteopatiske behandlingsteknikker der er skånsomme for dig og dit kommende barn. Hos os er I begge i trygge hænder.
ADRESSER
KONTAKT
Spørgsmål eller booking?
Telefon: 93 888 303
Kontakt os på mail
kontakt@cphosteopati.com
FØLG OS HER