Skrevet af Matti Kelmann, Osteopat & Fysioterapeut
Selve ordet hælspore bliver i daglig tale brugt om generelle hælsmerter. Men der kan være mange forskellige årsager til hælsmerter.
Selve hælspore er i virkeligheden inflammation i tilhæftningen af vores svangsene (fascia plantaris) dér hvor den fæster sig på
hælknoglen, calcaneus. Selve inflammations tilstanden kan over tid medføre en forkalkning af svangsenen, hvor den hæfter på hælknoglen. Det er kroppens naturlige forsøg på at beskytte/forstærke senen mod bristninger eller anden skade. Navnet 'hælspore', stammer i fra beskrivelsen af røntgenbilleder. På røntgenbilleder kan man ofte se en lille 'udtrækning' eller en spore på hælknoglen, der hvor svangsenen hæfter. Tidligere troede man, at det var denne spore, der var årsag til smerterne, men denne spore kan også være tilstede hos symptomfri mennesker.
INDHOLD PÅ SIDE
Har man hælspore er der ofte en udtalt ømhed på indersiden af hælen.
Det bliver typisk værre ved hop, løb og trappegang, men kan i slemme tilfælde også være tilstede under almindelig gang. Det er oftest smerter når man har siddet stille og skal op og i gang.
Overbelastning af svangsenen er altid involveret i hælspore udviklingen. Når senernes belastningsevne overstiges med for meget aktivitet vil der opstå betændelsestilstand i svangsenen. Gentagende betændelsestilstand er medvirkende til kalk dannelse af selve senen der hvor den hæfte på hælbenet. Fokus bør altid ligge på at tilpasse aktivitets niveauet til at starte med og begynde aktiv aflastning.
Aflastning er altid nødvendig for at afhjælpe inflammation for når vævet aflastes har immunforsvaret mulighed for at reparere de skader der er i området. Dog er aflastning ikke den eneste der skal anvendes mod hælspore. Der er altid en årsag der ligger et eller flere steder i kroppen som skal håndteres først eller undervejs. Hvis årsag ikke bliver klarlagt vil hælspore problemet blive til vedvarende problemstilling der af og til opstår. Derudover skal aflastning kombineres med specialist vejledt belastning på strukturerne der har betydning for hælen. Du skal gradvist eksponeres for belastning i et roligt tilpasset tempo. Hos CPH Osteopati er vi også uddanede fysioterapeuter og du vil derfor blive instrueret i den helt rigtige trænings form og dosering.
Er ligesom betegnelsen for en hælspore, en inflammation i svangsenen.
Denne inflammation kan dog sidde i hele svangsenens forløb. Klinisk kan det være svært at skelne hælspore fra facitis plantaris, da symptomerne er ens, hvilket også gælder selve behandlingen og genoptræningen. Derfor bliver de tit forvekslet eller bare slået sammen under en fællesbetegnelse, hælspore.
For at væv kan hele skal der frisk blod til området der gør ondt.. Strukturelle problemstillinger i arterierne der forsyner foden på grund af eksempelvis åreforkalkning, årebetændelse, rygning, diabetes eller lignende kan nedsætte blodforsyningen til underben og foden.
Det kan også skyldes funktionelle problemer der hvor arterier og vener passerer igennem f.eks bækken, hofte, knæ eller ankel.
Dårlig venetilbageløb kan ligeledes skabe dårlig gennemstrømning i området samt øge trykket i området på baggrund af væskeopsamling. Disse ting kan være med til at forringe blodgennemstrømningen, øge inflammastionen og nedsætte helingsevne.
Det er først og fremmest vigtigt, at starte med at nedsætte og tilpasse aktivitetsniveauet for at undgå yderligere inflammation og irritation så helingsprocessen kan starte.
Dernæst handler det om at øge blodgennemstrømningen og nervetilførslen til området.
Dette gøres ved at sikre, at blodkar og nerverne til området, som stammer fra vores ryg og bækken, er frie. Osteopater undersøger og behandler derfor altid bækken, ryg, knæ og ankel hvis man lider af hælsmerter.
Vi undersøger og behandler evt. også på organsystemet, især fordøjelsesorganerne, da det er her immunforsvaret sidder og det er sidste ende dét, der skal hjælpe med til at fjerne inflammationen og hele vævet.
Hælsmerter og hælspore skal trænes væk og derfor kombinerer vi altid med øvelser. Vi giver instruktion i relevante hælspore øvelser, med den nyeste viden inden for genoptræning og rehabilitering.
ØVELSER MOD HÆLSPORE
Hos CPH Osteopati er vores osteopater også færdiguddannede fysioterapeuter. Vi ved derfor at ingen behandling kan stå alene. Her kan du se vores forslag til øvelser mod hælspore. Programmet er simpelt og kan laves hjemme. Det består af en styrke øvelse og to strækøvelser,
Styrke øvelsen bør laves hver anden dag men stræk øvelserne kan laves flere gange om dagen.
ADRESSER
KONTAKT
Spørgsmål eller booking?
Telefon: 93 888 303
Kontakt os på mail
kontakt@cphosteopati.com
FØLG OS HER