Skrevet af Mina Nakkim, Osteopat 

LIDER DU AF ØRESTEN? BPPV

LIDER DU AF PLUDSELIG SVIMMELHED? - SÅ HAR DU MÅSKE ØRESTEN. 
HVORDAN BEHANDLER MAN ØRESTEN?

KORT OM ØRESTEN

Pludselig opstået svimmelhed er et symptom på en eller flere dysfunktioner i kroppen, dog er det oftest harmløse tilstande, som er nemt at diagnosticere og behandle. Og i rigtig mange af disse tilfælde skyldes det øresten. Øresten er den mest almindelige form for vertigo/svimmelhed på verdensplan, hvor omkring 80.000 årligt, oplever at have problemer med øresten i mere eller mindre grad. Øresten forkorts ofte til BPPV - Benign Paroxystisk Positionel Vertigo


HVAD ER ØRESTEN?

Øresten eller Bening paroxymal position vertigo, er karakteriseret ved korte og slemme anfald af vertigo/svimmelhed, der opstår, når hovedets stilling ændres i forhold til tyngdekraften. Der er specielle positioner der fremprovokerer svimmelheden, ligesom at simple hverdagsting, såsom at vende sig i sengen eller bøje sig frem eller tilbage, vil være nok til at udløse denne kraftige og ubehagelige svimmelhed. På trods af det store ubehag der er ved øresten, er det dog noget som er meget almindeligt, samtidig med at osteopatisk behandling er effektivt til at reducere eller helt fjerne symptomerne.

ØRESTEN SYMPTOMER

Symptomerne på øresten viser sig ved pludselig anfald af svimmelhed som oftest udløses ved Anfaldene udløses ved stillingsændringer. Det kan både være hvis man bevæger hele kroppen, eksempelvis ved at lægge sig, rejser sig, vender sig i sengen og lignende. Men det kan også vise sig ved at man drejer hovedet eller bøjer nakken Anfaldene varer oftest kort tid - under et ½ minut, men de er meget kraftige og ubehagelige, da svimmelheden er altoverskyggende og det hele snurrer rundt. Nogle patienter reagerer også med kvalme og opast, men det kan også vise sig ved en lidt længerevarende ikke så dominerende svimmelhed.


Achillessene smerter, Achillessenebetændelse, overbelastet achillessene, Amager, København, Køge, Ballerup. Bliv smerte fri. Få øvelser.

HVORFOR OPSTÅR ØRESTEN?

Det er endnu ikke helt kendt, hvad der egentlig forårsager øresten. Tilfælde af tilstanden har vist sig at være forbundet med traumer i hoved, forskellige tilstanden der påvirker det indre øre, eller at man ligger ned i lang tid. Det ses også, at kvinder oftest rammers mere end mænd, og at det kan lige så godt komme i ung alder, som i 60’erne. Ud over dette har knogleskørhed, søvnproblemer, forhøjet blodtryk, hormoner, lave D- vitamin, også vist sig at være en risikofaktorer for at få øresten.

- BOOK TID ONLINE KLIK HER

- KONTAKT CPH OSTEOPATI 93888303

- AFDELINGER: AMAGER | BIRKERØD | BALLERUP | HELSINGØRKØGE

HVORFOR BLIVER MAN SVIMMEL?

For at få en forståelse af, hvad der sker med kroppen ved øresten, skal du også få vide det grundlæggende viden om ligevægtsorganets opbygning og funktion. Vi har alle to ligevægtsorganer, som også kaldes balanceorganer og det vestibulerne system, i kroppen. Det er en på hver side af hovedet, placeret dybt inde i øret, inde i trommehinden. Disse er ansvarlig for at registrere og opfatte hovedets bevægelser og position, som sammen med andre mekanismer i kroppen spiller en vigtig rolle i vores balance.

Hvert ligevægtsorgan er væskefyldt, og består af flere ulige dele med forskellige opgaver. Vi har blandt andet to ørestensorganer, som ved hjælp af en række tunge krystaller/sten fornemmer en lineær acceleration, fx når man kører bil, sidder på en cykel eller gynger. Ud over disse trommehindeorganer har vi tre, næsten cirkulære, buer, der alle registrerer rotation af hovedet. Når vores hoved drejes, vil væske i buegangene flytte sanseceller, som derefter aktiveres og sender information til hjernen om, at hovedet roterer. I nogle tilfælde kan krystaller fra trommehindeorganerne desværre forvilde sig ind i buekanalerne og sætte væsken, der befinder sig der, i bevægelse. Denne væske aktiverer sansecellerne og give hjernen en falsk opfattelse af, at hovedet roterer, hvilket resulterer i svimmelhed.

ØRESTEN BEHANDLING

Først og fremmest vil blive foretaget osteopatiske tests, for at se om det er ørestenen, der forårsager svimmelheden, og hvis om, lave en manøvre for at få de tilbage. Hvis osteopaten finder at det er øresten der er udfordringen, vil den osteopatiske behandling tage udgangspunkt specifikke positionsændringer af hovedet, for at få krystallerne/stenen på plads, og ud af buekanal, så hjernen ikke får de signaler der fører til svimmelheden.

Der er udviklet flere ulige behnadlingsteknikker til hver af de tre buer, med det formål at være de herreløse krystallerne/øresten tilbage til trommehindeorganerne. Derefter vil der blive udført forskellige tests, med det formål at fastslå, hvilken af buegangene, der er berørt. Dette er essentielt for at kunne anvende den korrekte behandlingteknik og dermed opnå ønskede effekt.

Behandlingen tager også udgangspunkt i undersøge for spændinger i nakke, kæbe, kraniet, øvre ryg lignende. Det kan også skyldes højt hormonudslip, af årsdag til genetisk anlægning, spæninger rundt om det endokrinesystem, mangel på D-vitamin og lignende. I så fald vil vi undervejs i behandlingen også anbefale at søge egen læge.

- BOOK TID ONLINE KLIK HER

- KONTAKT CPH OSTEOPATI 93888303

- AFDELINGER: AMAGER | BIRKERØD | BALLERUP | HELSINGØRKØGE

OSTEOPATI OG ØRESTEN


Prognosen for Øresten er god og kræver ca. 4-6 behandlinger. Forskningsundersøgelser har vist, at op til 92% af mennesker med den mest almindelige form for øresten, kan slippe af med en del af symptomerne efter blot 1-2 behandlinger. Desværre er tilbagefald meget almindeligt, og omkring halvdelen oplever problemer med øresten igen inden for 40 måneder. Derfor kræver det en behandlingsforløb på ca. 4-6 behandlinger, for at kunne finde årsagen til problemerne og sørge for at ørestenen ikke kommer igen.

ØRESTEN ØVELSER


Du kan selv gøre meget for at komme den pludselige svimmelhed til livs ved at foretage forskellige simple øvelser til hjemmebrug. Øvelserne er gode til at dæmpe symptomerne, men for at komme selve problemet med øresten til livs, kræver det grundig osteopatisk undersøgelse og behandling. 

HVAD SIGER VORES KLIENTER OM OS

Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.48.55
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.20.53
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 16.25.05
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.30.20
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 18.10.46
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.16.56
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.25.33
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 18.14.57
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.58.11
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 18.03.42

ADRESSER

CPH OSTEOPATI AMAGER 

STRANDLODSVEJ 12

2300 KØBENHAVN S

CPH OSTEOPATI BIRKERØD

HOVEDGADEN 4 2 sal

3460 BIRKERØD

CPH OSTEOPATI BALLERUP

BORUPVANG 3C

2750 BALLERUP

(WTC Healthcare Center)

CPH OSTEOPATI HELSINGØR

BIRKEDALSVEJ 35A, 1. sal

3000 HELSINGØR,

Helsingør Sundhedshus, klinik 8

CPH OSTEOPATI  KØGE

FALKEVEJ 22

4600 KØGE

KONTAKT

Spørgsmål eller booking?

Telefon: 93 888 303

Kontakt os på mail

kontakt@cphosteopati.com

Book tid online 

KLIK HER


FØLG OS HER

unsplash