Skrevet af Matti Kelmann, Fysioterapeut & Osteopat

HAR DU PROBLEMER MED PSOAS?

HAR DU ONDT I MAVEN OG SMERTER I LÆNDEN?

PSOAS MUSKLEN

KORT OM PSOAS

Psoas musklen er den største muskel i kroppen der krydser bækkenet.Det er en muskel der har indvirkning på en masse funktioner og kan være årsag til mange problemer.
De typiske problemer med psoas er når hoften klikker, hvis har du smerter dybt i hoften - især når du bøjer hoften, men den kan også være årsag til lændesmerter, lyskesmerter, lårsmerter og/eller sovende fornemmelse i benene, mavesmerter, forstoppelse, menstruationssmerter mm.
Psoas har desuden direkte kontakt til vores vejrtræningsmuskel og til vores tarmsystem.

Musklen er også tit i problemer i den stressede og følsesmæssigt påvirkede krop hvor den kan spænde op og give smerter.

PSOAS ANATOMI

Grundlæggende er Iliopsoas, som er musklens rigtig navn, den vigtigste af vores dybe høftebøjer komplex og får nerveforsyning fra vores femorale nerve og lumbale plexus.

I virkeligheden består musklen af to muskler;
-Psoas major: som udspringer fra vores 1-4 lændehvirvel, hvor den går frem ned under lyskebåndet og hæfter på trochanter minor på lårbensknoglen.
-Illiacus, som smelter sammen med psoas major, hvor den løber fra forfladen af vores hofte karm og hæfter samme sted som psoas

PSOAS' FUNKTIONER

Illiopsoas er vores stærkeste høftebøjer og er især vigtig under gangen og ved løb, hvor den primært bøjer hoften.
I rygliggende position vil det være den muskel der bøjer overkroppen op mod knæene når man laver ‘mavebøjninger’.
Derudover roterer den også vores hofte udad og er med til at lave en sidebøjning af overkroppen, lige som den er meget signifikant når det kommer til stabilisering af bækkenet.
Psoas er en vigtig muskel, som også skal beskytte kroppen og organerne. Hvis vi f.eks. falder, vil vi reagere med at krumme os sammen - her bliver psoas aktiveret. Dette ligger gemt i vores reflektoriske (autonome nervesystem) mønster og styres på hjerneniveau, det kan du læse mere mere længere nede på siden.

Psoas mange funktioner gør at den er kompliceret at diagnosticere og behandle, men dette har vi rigtig lang erfaring med hos CPH Osteopati.

- BOOK TID ONLINE KLIK HER

- KONTAKT CPH OSTEOPATI 93888303

- AFDELINGER: AMAGER | BIRKERØD | BALLERUP | HELSINGØR | KØGE

Psoas behandles effektivt af CPH OSteopati's dygtige færdiguddannede osteopater. Slip for smerter i hoften, maven, ryggen, eller ned i benet. Psoas påvirker hele kroppen | CPH Osteopati | Amager | Birkerød | Ballerup | Køge

PSOAS OG HOFTESMERTER
Et af de typiske tegn på problemer med Illiopsoas er hoftesmerter dybt i eller på forsiden af hoften.
Typisk kommer smerter i hoften ved aktivitet, altså når du aktivt bruger musklen, men den kan også være smertefuld, hvis man har siddet gennem længere tid og skal rejse sig.
Derfor kan den skabe problemer for både motionisten, atleten, men også for personen med stillesiddende arbejde, feks på kontor, da musklen, hvis man er bøjet i hoften mange timer om dagen, kan trække sig sammen og blive stiv, øm og hård.
Typiske tegn er skarpe smerter, dybe smerter, jagende smerter i hoften foran, ved bevægelse af hoften.


- Læs mere om hofteproblemer her:

PSOAS OG LÆNDESMERTER
Lændesmerter skyldes meget ofte din hoftebøjer. Vi behandler altid hofte og lænden sammen, da de to områder har stor påvirkning på hinanden.
Har du længerevarende rygsmerter som du ikke kan komme af med, så er psoas måske årsagen og her er forklaringen;

Psoas major udspringer, som nævnt tidligere, fra vores 1.-4. lændehvirvel på forsiden. Det betyder, at den spiller en signifikant rolle i forhold til bevægelsen af ryggen.

En stiv eller spændt psoas kan således være årsag til låsninger i ryggen, hekseskud, stivhed, smerter, discus prolaps og meget mere.
En understimuleret og svag psoas kan ligeledes være årsag til at ryggen kan føles svag, træt og kan muligvis også give smerter.

Ryggen kan den anden vej rundt også være årsag til problemer med psoas, af samme årsager som nævnt ovenfor.


- Læs mere om rygproblemer her

PSOAS OG MAVESMERTER / ONDT I MAVEN / KVALME
Psoas sidder dybt nede i maven på hver side af navlen.
Her har den tæt kontakt med bugen og med flere vigtige organer blandt andet tarmsystemet.
Generelt kan smerter fra musklen i sig selv ofte fejltolkes som mavesmerter, fordi den ligger så dybt, men den kan også være årsag til problemer som forstoppelse, oppustethed, ondt i maven, irritabel tyktarm, fordøjelsesproblemer og her er forklaringen;

Fordi psoas ligger i så tæt kontakt med tyktarmen, så kan en spændt psoas begrænse den naturlige bevægelse af tyktarmen.
Det kan medføre førnævnte problemer. Tarmen får pga spændingerne ringere vilkår i forhold til at kunne opretholde optimal tarmbevægelse der er nødvendig for en god fordøjelse og derfor behandles psoas meget ofte når man har problemer med maven.


- Læs mere om forstoppelse her

- Læs mere om irritabel tyktarm her

- BOOK TID ONLINE KLIK HER

- KONTAKT CPH OSTEOPATI 93888303

- AFDELINGER: AMAGER | BIRKERØD | BALLERUP | HELSINGØR | KØGE

vBEhandling af hoften og psoas, hoftebøjeren. Få øvelser og behandling hos færdiguddannede dygtige osteopater i dag. Osteopati, København, Ballerup, Køge, Birkerød

PSOAS OG VEJRTRÆKNINGSPROBLEMER
Psoas har anatomisk direkte kontakt med vores vejrtrækningsmuskel, Diafragma.
Således kan spændinger i psoas påvirke vores vejtræning og give problemer med dybe vejrtrækninger, smerter ved vejrtrækning og medføre overfladisk vejrtrækning.
Psoas musklen og din vejrtrækningsmuskel er fuldkomment fysisk forbundne i kroppen. Hvert eneste dybe åndedrag plejer, mobiliserer, ilter og hydrerer din psoas muskel. Dog kan det være virkelig svært at at trække vejret dybt og grundigt hvis psoas er spændt og usmidig. Den blokerer ganske enkelt for, at du kan trække vejret dybt og føle dig fri i din krop.

Diafragma, vores vejtræningmuskel, kan den anden vej rundt selvfølgelig også være årsag til smerter og problemer med hoftebøjeren, dette er som så meget andet et tovejs system.

PSOAS OG LYSKESMERTER
Hoftebøjermuskulaturens vej fra ryggen til lårbenet går forbi lyskenen og under lyskebåndet.
Hvis psoas er spændt kan man fra forsiden af lyskeområdet opleve en smerte, lige som man ofte vil kunne høre et smæld eller klik, dybt fra hoften under bevægelse. Dette kaldes ofte for en indre springer hofte.

Smerter fra lyskenen bliver ofte udtalt under fuld hoftebøjning når knæet er trukket helt op til brystkassen. Snævre pladsforhold under lyskebåndet kombineret med en muskel der er spændt og derfor fylder meget, kan medføre smerter fra lyskenen, primært under aktivitet.


- Læs mere om sportsskader her

PSOAS OG SOVENDE/SUMMENDE/PRIKKENDE FORNEMMELSE I BENET

De to muskler psoas major og illiacus smelter sammen lige inden de går under lyskebåndet.
Under lyskebåndet, i lysken, går de i en lille kanal sammen med vores femorale nerve, nervus Cutaneus Femoralis lateralis, der giver signaler til følesansen på forlåret, primært ydersiden.
Er musklen spændt, vil psoas skabe pladsproblemer for nerven som derved kan blive klemt i lyskenen og det kan give sovende, summende, prikkende, stikkende og tiltider brændende fornemmelse  på for- og yderside af låret

Årsagerne er ofte en spændt psoas men graviditet og overvægt øger også risikoen for tryk på nerven.

Foroverbøjning i hoften, fødsel eller vægttab kan afhjælpe og lindre symptomerne.

Mange der har dette problem, har ofte ondt i ryggen også og derfor bliver problemet fejlagtigt kædet sammen med problemer som discus prolaps.


- Læs mere om rygsmerter her

- Læs mere om graviditetsgener her

PSOAS - FØLELSER OG STRESS
Ved en psykisk stresstilstand i kroppen oplever mange mennesker mavesmerter.
Disse smerter kan skyldes mange forskellige ting, men en af dem kan være spændinger i psoas.

Hvis du oplever stress enten psykisk eller fysisk eller er følelsesmæssig i ubalance aktiveres kroppens kamp/flygt nervesystem.
Her aktiveres vores muskelfibre i skeletmuskulaturen, der strømmer blod til, tonus øges, så kroppen er klar til enten at kæmpe eller flygte. Dette vil selvfølgelig også påvirke din psoas.


Psoas er altså en del af den såkaldte kamp-flygt respons, som er koblet til vores primitive reflekser via vores autonome nervesystem.
Når nervesystemet er presset, og din krop er endt i en stresset og belastet tilstand, ser vi behandlere meget ofte, at psoas musklen reagerer.
Det kan opleves på mange måder, som tidligere nævnt kan det være smerte eller ømhed i hofter, bækken, ryg. Du kan føle dig oppustet, have mavesmerter og med træg fordøjelse. Du kan som tidligere nævnt i høj grad føle, at du har svært ved at trække vejret dybt.
I disse tilfælde er det vigtigt, at have fokus på de bagvedliggende årsager til at kroppen og nervesystemet er i en ubalance, lige som det er vigtigt at fokusere lokalt på selve musklen. Vi kan hjælpe med begge dele.

- BOOK TID ONLINE KLIK HER

- KONTAKT CPH OSTEOPATI 93888303

- AFDELINGER: AMAGER | BIRKERØD | BALLERUP | HELSINGØR | KØGE

ÅRSAGER TIL PSOAS PROBLEMER
Problemer med psoas skyldes ofte stress, inaktivitet, overbelastning, f.eks under sport, gang, løb, eller generel træning. Hos mange mennesker er denne muskel dog også i problemer i forbindelse med stillesiddende arbejde, dette kan medføre at musklen bliver forkortet og spændt.

Problemer med ryggen f.eks låsninger, diskusprolaps, nedsat styrke mv vil direkte påvirke psoas, da den hæfter på lændehvirvlerne.
Psoas er også følsom overfor stress og er derfor ofte en muskel vi ubevidst spænder op i.
Problemer med fod, ankel, knæ, eller hofte kan også påvirke funktionen af psoas.

OSTEOPATI, BEHANDLING OG PSOAS
Hvis du lider af problemerne som nævnt, så står vi klar til at hjælpe dig. Vi hjælper med korrekt diagnosticering, behandling og øvelser til dig der har problemer med psoas.

Vi forsøger at finde frem til årsagen og gøre dig klog på hvorfor du har fået problemet og sammen afhjælper vi dine problemer via manuel behandling, øvelser, råd og grundig vejledning.

ØVELSER FOR PSOASMUSKLEN

Hvis du oplever problemer med psoas er det vigtigste du kan fokusere på din livsstil altså, kost, motion, søvn, stress.
Du skal have balanceret kost, dyrke jævnlig motion, minimere stress.

Her kan du finde vores træningsøvelser til dig med psoas problemer.

HVAD SIGER VORES KLIENTER OM OS

Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.48.55
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.20.53
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 16.25.05
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.30.20
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 18.10.46
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.16.56
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.25.33
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 18.14.57
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.58.11
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 18.03.42

ADRESSER

CPH OSTEOPATI AMAGER 

STRANDLODSVEJ 12

2300 KØBENHAVN S

CPH OSTEOPATI BIRKERØD

HOVEDGADEN 4 2 sal

3460 BIRKERØD

CPH OSTEOPATI BALLERUP

BORUPVANG 3C

2750 BALLERUP

(WTC Healthcare Center)

CPH OSTEOPATI HELSINGØR

BIRKEDALSVEJ 35A, 1. sal

3000 HELSINGØR,

Helsingør Sundhedshus, klinik 8

CPH OSTEOPATI  KØGE

FALKEVEJ 22

4600 KØGE

KONTAKT

Spørgsmål eller booking?

Telefon: 93 888 303

Kontakt os på mail

kontakt@cphosteopati.com

Book tid online 

KLIK HER


FØLG OS HER