Thoracic outlet syndrom

VI ER SPECIALISTER I THORACIC OUTLET SYNDROME

5 grunde til at vælge TOS behandling hos os.


 • Vi er specialister og har dybdegående neuroanatomisk viden og kan finde årsagen til dit TOS.
 • Vores osteopater har to statsautoriserede uddannelser og har derfor ekstremt højt fagligt niveau.
 • Vi har lang erfaring med TOS og kan hjælpe dig hurtigt og effektivt
 • Vi sørger for at optimere blodgennemstrømningen, så du heler hurtigere ved at frigøre arterier og nerver til området der er i problemer.
 • Vi sørger for et varrigt resultat, så skaden ikke kommer igen via instruktion i korrekte fysioterapeutiske øvelser


THORACIC OUTLET SYNDROME (TOS)

Herunder billedet kan du læse alt hvad du har behov for at vide om TOS - lige fra symptomer, årsager og sammenhænge til osteopatisk behandling og øvelser til selvhjælp. Her på siden vil vi vise dig små anatomiske videoer for at forklare de forskellige problematikker.
Hvis du istedet for at læse det vil have en forklaring på video kan du
klikke her - Eller scrolle ned til bunden af siden.
Hvis du ønsker at se øvelser mod TOS så kan du klikke her.

- BOOK TID ONLINE KLIK HER 

- KONTAKT CPH OSTEOPATI 93888303

- AFDELINGER: AMAGER | BALLERUP | KØGE

Afklemning af nerver, nerve i klemme, smerter ned i armen, nedsat kraft, hånden sover. TOS. Amager, Ballerup, Køge

SYMPTOMER  THORACIC OUTLET SYNDROME (TOS)

Oplever du føleforstyrrelser og prikkende, stikkende, summende eller sovende fornemmelser ned i armen eller i fingrene? Måske har du kramper og kolde hænder, eller oplever varme hænder og en tunghedsfornemmelse?  Har du ondt i skulderen, albuerne, underarmene eller håndleddene især efter arbejde?

– Så kan det være fordi du får afklemt de arterier, vener og nerver der fører ud i armen - dette kaldes thorasic outlet syndrome. Læs videre for at finde ud af hvordan du kan hjælpe dig selv.


ÅRSAGER TOS

 • Uheld der involverer piskesmæld.
 • Kontorarbejde.
 • Dårlig holdning.
 • Dårlige arbejdsstillinger.
 • Låst ribben.
 • Problemer med kravebenet, evt. tidligere brud.
 • Låste nakkehvirvler.
 • Spændt nakke muskulatur.
 • Spændt hals muskulatur.
 • Spændt bryst muskulatur 
 • Andre strukturelle problemerGENERELT OM TOS

Den engelske betegnelse for brystkasse er thorax. Outlet kan oversættes til åbning eller port og et syndrom kan betegnes som en samling af symptomer og tegn, som er typiske for en bestemt tilstand.

Thoracic outlet syndrome er således betegnelsen for en indsnævring i en af de porte der hvor store blodårer, vener samt nervekomplekset ’brachialis’ passerer. De porte hvor afklemningen hyppigst sker er porten mellem scalener musklerne (scalene triangle), porten under det øverste ribben og kravebenet (costoclavicular space), eller under brystmuskulaturen (pectoralis minor space).

Thoracic outlet syndrome (TOS) er en tilstand hvor pleksus brachialis, nerverne til armen, eller blodårerne bliver klemt, hvis dette sker, kan et eller flere af de ovennævnte symptomer opstå og foruden kan det medvirke til seneskehindebetændelse, tennisalbue, golfalbue, overbelastede håndled, skuldersmerter, skulder impingement, slimsækinflammation og meget mere.

Thoracic outlet syndrome TOS. Sovende fingre, nedsat kraft, nedsat styrke, prikker i hånden. Vi er eksperter i behandling af TOS. Osteopati København og Ballerup
Dårlig holdning, kontor arbejde, nakkesmerter ondt i ryg, ondt i skulder. TOS er årsagen. Osteopatisk behandling af TOS thoracic outlet syndrome

HALSMUSKLER OG TOS - scalener syndrom

Vores halsmuskler, scalener muskulaturen, kan være årsag til at du får snurrende sovende prikkende stikkende fornemmelser ud i armen.

På forsiden af halsen passerer vores arterier og vener snævert mellem vores scalener muskulatur. (scalener triangle)

Piskesmæld, hjerneryselses traumer, nakke låsninger, nakke hold, og spændinger fra halsen og nakken generelt kan afklemme nerverne og blodkarrene og give symptomerne ud i arme.

Denne problematik kaldes også for scalener syndrom. Her kan du se vores video der forklarer scalener sydromet.

KRAVEBEN, RIBBEN OG TOS - costoclavicular syndrom
Under kravebenet i mellem kravebenet og ribbenet forsætter nervene i gennem den næste 'port' hvor de kan blive afklemt. Her er meget snævert og derfor er der ofte afklemning her. Kravebenet kan blive trukket ned og frem og mindske pladsen ved ribbenet. hvilket ofte kan ses ved 'dårlig holdning' hvor skuldre og hoved er fremstrukket og fremskudt. Stramme bh'er der trækker over kravebenet er ofte også en årsag til problemet da det ligeledes afklemmer og mindsker pladsen. Der ud over så skal det øverste ribben 'sætte sig fast' i en eleveret position, det kan ske under kraftig vejrtrækning eller træning af bryst og skuldre. Dette vil ligeledes indsnævre pladsen og mindske portens åbning og derved afklemme. Til sidst kan traumer, f.eks brækket kraveben, nakke eller skulder være årsag.


BRYSTMUSKULATUR OG TOS - pectoralis minor syndrom

Vores lille brystmuskel, pectoralis minor, er den hyppigste årsag til TOS. Spændinger i denne muskel medfører rundet ryg, fremtrukkede skuldre, vingende skulderblade og vigtigst af alt så kan den klemme på vener arterier og nerver ud til armen. Dette kan meget ofte opstår under kontor eller computer arbejde hvor man sidder i samme stilling længe ad gangen. Ligeledes kan overtræning af brystets muskulatur være en årsag. Generelt vil man sige at 'dårlig holdning' kan være årsagen, hvor man har rundet ryg, fremskud hoved og fremtrukkede skuldre. Se vores video om pectoralis minor syndrom lige her

- BOOK TID ONLINE KLIK HER 

- KONTAKT CPH OSTEOPATI 93888303

- AFDELINGER: AMAGER | BALLERUP | KØGE

TYPER AF TOS

Der findes 3 typer af TOS alt efter hvilken struktur der bliver afklemt.

 • Neurologisk TOS, nervekompression, som er en mest hyppige form. 95% af alle tilfælde af TOS falder under denne kategori. Neurologisk TOS viser sig ved svaghed af muskulaturen i armen som kan virke 'død', føleforstyrrelser, prikkende hånd og stikkende fornemmelser i underarm og eller fingre. Nakkesmerter og hovedpine især i baghovedet hænger også ofte sammen med neurologisk TOS.
 • Venøst TOS er kompression af hovedvenen, dette opstår i 4% af tilfældene og kan give hævelser af armen, blå/rød farvet hud og en fornemmelse af varme og tunghed i hele armen.
 • Arterielt TOS som er kompression af arterierne sker i 1% af tilfældene og opleves tit med kolde hænder, bleg hud, smerter og kramper i underarmene. Dette problem forværres ofte under aktivitet. Det er ikke altid muligt at skelne de tre typer af TOS fra hinanden da strukturerne følges tæt ad og kan blive klemt samtidig. Derfor kan flere af den ovennævnte symptomer være tilstede samtidig.BEHANDLING OG OSTEOPATI

Osteopatien bestræber sig på at behandle årsagen til smerterne. Derfor vil osteopaten med meget specifikke test forsøge, at afdække hvor problemet opstår, hvilken struktur der bliver klemt og hvor i hvilken port afklemningen sker.


Den osteopatisk behandling vil begynde med en evaluering af det kranio-scarale system, for at sikre en god balance mellem kroppens nervesystemer.

Behandlingen vil derefter fokusere på, at løsne op de steder hvor afklemningen sker. Der skal derfor fokuseres på led samt muskel -og fasciebehandling omkring nakken, ryggen og skulderen.

Dette kan gøres ved manipulations og mobiliserings teknikker af nakke hvirvler, ryg hvirvler, ribben og kraveben samt  MET teknikker for de muskler som har indflydelse på de involverede led. Du kan læse mere om osteopatiske teknikker her.

Det overordnede formål er selvfølgelig, at frigøre de klemte strukturer og genoprette normal blod -og nerveforsyning til armen.

Da årsagen til problemet ofte primært er af biomekanisk karakter spiller holdningen en betydelig rolle i forbindelse med TOS. Det er derfor vigtigt med øvelser og god vejledning i forhold til dette

- BOOK TID ONLINE KLIK HER 

- KONTAKT CPH OSTEOPATI 93888303

- AFDELINGER: AMAGER | BALLERUP | KØGE

HJÆLP DIG SELV

Problemet forsvinder ikke af sig selv og det kræver i langt de fleste tilfælde en aktiv indsats af patienten foruden den osteopatiske behandling. Det er derfor vigtigt at omlægge vaner og rutiner om for at kunne afhjælpe problematikken.

Du bør:

 • Fokusere på din kropsholdning.
 • Dyrke motion minimum 30 min. dagligt.
 • Forbedre dine arbejdsstillinger.
 • Bruge hæve/sænke bord.
 • Reducere stress
 • Lave udstrækningsøvelser for brystmuskulatur og nakke muskulatur.
 • Styrke ryggens muskulatur.
 • Styrke din coremuskulatur.Hos CPH Osteopati på Amager, i Ballerup og i Køge er vi eksperter i at behandle føleforstyrrelser og prikkende, stikkende, summende eller sovende fornemmelser ned i armen og fingrene. Der kan være en mere alvorlig bagvedliggende årsag til denne slags symptomer og derfor bør du få udredt dine smerter og problemer hos en fagprofessionel. Du kan booke tid online, eller kontakte os via mail her for at høre nærmere. Klik her.

- BOOK TID ONLINE KLIK HER 

- KONTAKT CPH OSTEOPATI 93888303

- AFDELINGER: AMAGER | BALLERUP | KØGE

THORACIC OUTLET SYNDROME

VIDEO

THORACIC OUTLET SYNDROME 

ØVELSER

HVAD SIGER VORES KLIENTER

Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.48.55
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.20.53
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 16.25.05
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.30.20
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 18.10.46
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.16.56
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.25.33
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 18.14.57
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.58.11
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 18.03.42

ADRESSER

CPH OSTEOPATI AMAGER 

ELIASGADE 10 th

2300 KØBENHAVN S

CPH OSTEOPATI BALLERUP

INDUSTRIPARKEN 44A, 1.sal + 2. sal

2750 BALLERUP - (SUNPARK)

CPH OSTEOPATI  KØGE

FALKEVEJ 22

4600 KØGE

KONTAKT

Spørgsmål eller booking?

Telefon: 93 888 303

Kontakt os på mail

kontakt@cphosteopati.com

Book tid online 

KLIK HER


FØLG OS HER