Skrevet af Matti Kelmann, Fysioterapeut & Osteopat

LIDER DU AF PROBLEMER MED TRIGEMINUS NERVEN? TRIGEMINUS NEURALGI?

HVORFOR HAR JEG PROBLEMER MED TRIGEMINUS NERVEN?

HVILKE FUNKTIONER PÅVIRKER TRIGEMINUS NERVEN?

KORT OM TRIGEMINUS NERVEN

Trigeminus nerven er en vigtig og kompliceret nerve, der varetager mange vigtige funktioner i kroppen.
Hvis du har problemer med din Trigeminus nerve kan du opleve ansigstssmerter, trigeminus nerualgi, synkeproblemer, kæbeproblemer, uforklarlige tandsmerter, eller smerter i tænderne og tandrødder. Du kan især opleve hovedpiner, migræner, kæbesmerter, nakkeproblemer, ondt i ørene, øjnene, tænderne, bihulerne og meget mere.
Herunder kan du læse alt det du har behov for at vide om trigeminus nerven inklusiv, hvordan vi behandler og afhjælper dine problemer og smerter med og fra trigeminus nerven.
Her kan du blandt andet også læse om hvorfor trigeminus nerven kan give de ovennævnte symptomer og nederst her på siden kan du få information om test af nerven, behandling og øvelser til selvhjælp.


TRIGEMINUS NERVEN OG OSTEOPATI
Trigeminusnerven er en kranie nerve. Den kaldes trigeminus fordi den har tre (tri) vigtige følegivende nervegrene der giver sensibilitet i ansigtet. Det er nervens fornemste opgave, og det den primært er kendt for. Nerven spiller desuden en stor rolle i forhold til hovedpine, vores kæbe og tænder og ydermere styrer den vores tyggemuskler. Det er den nerve som tandlægen bedøver når de skal lave f.eks en fyldning i en tand.

TRIGEMINUS ANATOMI
Trigeminus nerven er vores 5. cranie nerve.
Nerven udspringer fra Pons, på dansk, hjernebroen, som er den mellemste del af hjernestammen.
Herfra går den fremad og ud mod tindingen. Vi har både en højre og en venstre trigeminus nerve.
Nerven forgrener sig inde i kraniet med flere små fine nerveender og deler sig op i de førnævnte 3 større nervegrene.
Første nervegren kommer ud gennem kraniet tæt over øjenbrynet
Anden nervegren kommer ud gennem kraniet ved kindbenet tæt under øjet.
Tredje nervegren kommer ud gennem kæbebenet tæt på hagen.

- BOOK TID ONLINE KLIK HER

- KONTAKT CPH OSTEOPATI 93888303

- AFDELINGER: AMAGER | BIRKERØD | BALLERUP | HELSINGØR | KØGE

Vagus nerve, behandling af vagus, vagusproblemer, fordøjelse vagus, osteopati til vagus nerven, vagusbehandling, København, Køge, Ballerup. Nervesystem vagus, vagusnerve, hjælp til vagus

TRIGEMINUS FUNKTIONER
MOTORISKE FUNKTIONER:

 • Åbne/lukke kæbe
 • Åbne/lukke det eustakiske rør
 • Inhibere lyde
 • Ganen


SENSORISKE/FØLESANS FUNKTIONER I OG OMKRING

 • Ansigt
 • Øjne
 • Næse
 • Bihuler
 • Tunge
 • Øregang
 • Hjernehinde i bunden af hjernen


LEDSTILLINGSSANS FOR:

 • Kæbe
 • Tykkemuskler
 • Ledbånd ved tandrødder

TRIGEMINUS NEURALGI BEHANDLING
Trigeminusneuralgi er betegnelsen for jagende smerter i en eller flere af de tre grene fra ansigtets følenerve, trigeminus nerven.
Smerterne kan være meget voldsomme og kan sidde både i højre og venstre side af ansigtet og hovedet. Typisk varer smerterne i få, men meget smertefulde, sekunder. Der kan forekomme talrige anfald på en dag og ind imellem anfaldene kan der være en murrende baggrundssmerte.
Smerterne mistolkes ofte i starten som stammende fra tænder eller bihuler og mange får behandlinger/undersøgelser for tandsmerter eller bihulebetændelser inden diagnosen stilles.
Smerter der skyldes trigeminusneuralgi udløses ofte ved kolde vinde, spisning, ansigtsvask, tale, tandbørstning, barbering ect.
Smerte jag kan dog også opstå uden årsag.
Der kan optræde forværring af tilstanden eller du kan opleve smertefrihed i perioder af måneders varighed uden kendt grund.
Ved lægeundersøgelsen findes ofte normale forhold hvilket gør diagnosticeringen vanskelig og ofte bruges udelukkelses metoden til at fastlægge årsagen.


Årsagerne til trigeminus neuralgi og andre trigeminus problemer kan skyldes tryk på trigeminusnerven. Dette kan forårsages af et blodkar til lillehjernen. Det antages, at trykket påvirker nerven der opfatter f.eks. berøring og smerter.
På denne måde kan uskyldige stimuli som f.eks. let berøring af huden medføre stor invaliderende smerte.

- BOOK TID ONLINE KLIK HER

- KONTAKT CPH OSTEOPATI 93888303

- AFDELINGER: AMAGER | BIRKERØD | BALLERUP | HELSINGØR | KØGE

Vagus nerven, nervus vagus, behandling af kranienerver, forstoppelse vagys, fordøjelsesproblemer, ondt i maven vagus, hårdmave vagus, stress.

TYGGEMUSKLER OG TRIGEMINUS NERVEN
Trigeminus nerven styrer vores muskler omkring kæbeledder der både åbner og lukker vores mund.
Musklerne vi bruger til at åbne leddet er vores externe pterygeoide muskler og vores hyoide muskler samt tyngden.
Vores lukke muskler er vores masseter muskler, vores temporalis muskler og vores interne pytergoide muskler.
Spændinger i eller problemer med musklerne omkring kæben kan således skyldes et problem med trigeminus nerven, det kan f.eks være kæbespændinger, ondt når man tygger eller skævt bid.

KÆBEPROBLEMER OG TRIGEMINUS NERVEN
Kæbeleddet er det mest brugte led i kroppen. Det åbner og lukker mellem 1500 - 2000 gange om dagen, gennem dens forskellige bevægelser i forbindelse med spisning, tale, synkning, gabning mv og det hele er styret af trigeminus nerven.
Hvis nerven er i problemer, eller overstimuleret eksempelvis i en stress situation kan det sænke eller øge nervesignalet til kæbens muskler.
Det kan medføre kæbespædninger, skævt bid, fejl aktivering af muskulatur som medfører klik og knæk fra kæben. Det kan også nedsætte styrken omkring kæben og have indflydelse på den generelle kæbefunktion og problemer med at åbne og lukke kæben helt eller delvist kan opstå.
Typiske symptomer på problemer med kæbeleddet er klik, knæk, kæbesmerter, asymmetrisk bid, nedsat bevægelighed i kæben, skurren fra kæbeleddet og problemer med at åbne og lukke munden.

Trigeminus har også ansvaret hvis du lider af kæbespændinger, ømme kæbemuskler, smerter fra kæberne osv.
Vi kan hjælpe dig hvis nerven er problemer, men vi kan også hjælpe dig hvis du har problemer fra selve kæben og kæbeleddet


Du kan læse mere om vores behandling af kæben her

HOVEDPINE OG TRIGEMINUS NERVEN
Trigeminus nerven er en rigtig stor faktor når det kommer til hovedpine i og med den har så mange følesans funktioner i og omkring kranie og hjernen foruden at nævne, nakke, hoved, kæbe osv.
Det menes at trigeminus nerven er involveret i stort set alle typer af hovedpiner især de typer der er placeret for til i hoved og kranie og derfor er den en nerve vi hyppigt behandler.

Nerven er altid nerveledning til og fra hjernen og vil være den der sender advarselssignaler når noget er i vejen, med andre ord den er nerveledning for hovedpine.
Migræne, spændingshovedpine, hortonshovedpine, trigeminusneuralgi - trigeminus nerven er altid involveret.
En vigtig faktor er netop at nerven giver signal til hjernehinden og fra hjernehinden ind til hjernen sensorisk.

Nerven er også involveret i uspecifikke hovedpiner, kæbespændiger og smerter, nakkesmerter, tandsmerter og meget mere.
Disse symptomer og problemer er også ofte problematikker som kan trigge en alm hovedpine eller migræne.


Læs mere om hovedpine og migræne her

- BOOK TID ONLINE KLIK HER

- KONTAKT CPH OSTEOPATI 93888303

- AFDELINGER: AMAGER | BIRKERØD | BALLERUP | HELSINGØR | KØGE

NAKKEPROBLEMER OG TRIGEMINUSNERVEN
Trigeminus nerven kan blive påvirket af nakke problemer. Lider du f.eks af en stiv nakke, hold i nakken, låsninger eller har du gamle diskusprolapser, protusioner eller måske slid i nakken, så kan det påvirke trigeminusnerven. Selvom nerven er en kranienerve, så er den grundet det anatomiske forløb også at finde helt nede i den forlængede rygmarv omkring nakkehvirvel nr 2.
Det betyder at problemer med nakken vil kunne påvirke din trigeminus nerve og derved give dig ovennævnte symptomer som f.eks hovedpine, nakkepine, halssmerter eller lignende. Det er derfor meget vigtigt at undersøge og behandle nakken når man har problemer med trigeminus.


Du kan læse mere om nakkerproblemer her

ATYPISKE ANSIGTSSMERTER OG TRIGEMINUS NERVEN
Ansigtssmerter er et af de hyppigste symptomer ved trigeminus problemer.
Atypiske ansigtssmerter opleves som mere konstante smerter forskellige steder i ansigtet. De beskrives som dumpe, stikkende, gnavende eller brændende, men ofte uden de karakteristiske gentagne smertejag, der ses ved almindelig tri-geminusneuralgi.
Hvis du har problemer med atypiske ansigssmerter kan det være en god ide at komme forbi os da vi er specialuddannede i at behandle trigeminus nerven.

ØJNENE OG TRIGEMINUS NERVEN
Trigeminus nerven er ansvarlig for sensibiliteten i øjnene.
Det betyder, at får du noget i øjet er nerven hurtig til at sende signal ind til hjernen, om at noget generer øjet hvorefter vores 7 kranienerven får øjet til at blinke.
Trigeminus er således også ansvarlig hvis du oplever, svien i øjnene, når øjenene klør, øjenkløe, kradsende øjne, eller oplever varme øjne. Stort alle former for irritation i øjet er nerven ansvarlig for at rapportere til nervesystemet.
Nerven kan derfor også testes via øjet med den såkalde cornea test. Testen vil vise om du har problemer med trigeminus nerven

Ved en cornea refleks test føres en vantpind rolig ind på øjenæblet og hvis du blinker har du en normalt fungerende trigeminus nerve.
Reflexen er også kendt som blinke refleks eller øjenlågs refleks. Ved normal test stimuleres øjeæblet på den ene side og du bør pr refleks blinke med begge øjne.
Refleksen er så hurtigt at den sker på 0,1 sekund fra stimuli.
Hvis du derimod ikke blinker og har du en positiv cornea test og det kan være indikation på problem med din trigeminus nerve.

Hvis du har problemer med fornemmelser eller irritation, smerter, kløe eller ligende fra øjenene så kan vi undersøge og behandle din trigeminus nerve.

BIHULER OG TRIGEMINUS NERVEN
Følesansen i bihulerne styres af trigeminus nerven. Smerter fra bihulerne, især som ved infektion af bihuler, bihulebetændelse, bihule irritation mv. videre føres ind til hjernen via trigeminus nerven.
Måske er du eller har været meget plaget af bihulebetændelse. Det kan påvirke og genere din trigeminus nerve og gøre den mere sensitiv.
Det kan medføre, at du får kroniske eller længere varende smerter fra dine bihuler også selvom du ikke længere har en infektion.
Symptomerne kan være trykken, smerter, pressendesmerter, smerter når hovedet er nedad, sensitiv hud omkring bihulerne o.l.
Hvis du oplever ovennævnte problemer anbefaler vi at du bliver undersøgt og får testet dine bihuler af os hos CPH Osteopati.

TÆNDERNE OG TRIGEMINUS NERVEN
Tandpine, dybe smerter fra kæbe eller tænder, borende smerter i tandrødder, skarpe smerter fra tænderne, uudholdelige smerter fra tænder eller kæbe, jagende smerter fra tænderne kan skyldes din trigeminus nerve.
Trigeminus nerven er nemlig den nerve der sender signaler fra tænder og tandrødder tilbage til hjernen.
Det betyder at når tandlægen laver en fyldning i en af dine tænder så er det denne nerve der bliver bedøvet.
Du kan sagtens have tandpine uden at have problemer fra tænderne og årsagen kan i stedet ligge hos trigeminus nerven.
Så oplever du ovenstående symptomer uden at tandlægen kan finde en forklaring så kan vi måske hjælpe dig videre til en mere smertefri tilværelse.

TUNGEN OG TRIGEMINUS NERVEN
Trigeminus er ansvarlige for følesansen i 2/3 af den forreste del af tungen.
Oplever du en brændende fornemmelse i tungen, en prikkende fornemmelse, sviende fornemmelse fra tungen, øm tungespids, svien fra tungen, så kan trigeminus have ansvaret og vi kan hjælpe med behandlingen.

- BOOK TID ONLINE KLIK HER

- KONTAKT CPH OSTEOPATI 93888303

- AFDELINGER: AMAGER | BIRKERØD | BALLERUP | HELSINGØR | KØGE

ØRET OG TRIGEMINUS NERVEN
Trigeminus nerven styrer også sensibiliteten i øret, nærmere betegnet trommehinden.
Så har du trykken for øret, kilden i øret, kløe i øret, smerter i øret eller problemer trommehinden generelt, så kan det være trigeminus nerven der er problemet.
Hvis du er eller har været ørebarn, har haft hyppige øreinfektioner, eller haft dræn, så kan din trigeminus nerve være i problemer og være årsagen til de problemer eller smerter/irritation fra øret som du oplever.
Det kan også være problemer opstået efter tryk eller høje lyde har der beskadiget øret og derved trigeminus nerven.
Som tidligere nævnt styrer trigeminus nerven foruden sensibiliteten i trommehinden også blinke reflexen.
Så ved høje lyde over 40-60 decibel vil du altid blinke med øjnene. Her er det påvirkningen af trommehinden der trigger din cornea reflex - blinkereflex.

SVÆLGET, GANEN OG TRIGEMINUS NERVEN
Trigeminus nerven har kontrol over alle muskler på nær en i svælget, denne bliver styret af vagus nerven.
Trigeminus funktion er motorisk omkring den bløde gane. Så er der problemer med svælget og ganen, f.eks problemer med at synke eller problemer fejlsynkning så er det vigtigt at få undersøgt om trigeminus nerven er problemet. Da vagus og trigeminus nerven giver signal til vores bløde gane kan man nemt osteopatisk tjekke om det er her problemet ligger. Det gøres ved at få patienten til åbne munden op sige ‘aaah’ - Hvis ganen ikke løfter sig ens i begge sider kan det være tegn på problemer med vagus nerven eller trigeminus nerven.


Du kan læse mere om vagusnerven

TEST DIN TRIGEMINUS NERVE
Som osteopater bruger vi kliniske tests for at se om du har problemer med din trigeminus nerve.
En simpel test er, at bide sammen i hhv højre og venstre side af kæben om en ispind eller ligende.
Når du har et fast bid, skal du se om du kan trække ispinden ud mellem tænderne.
Hvis du kan det kan det tyde på at du har problemer med nervetilførslen til dine kæbemuskler via trigeminus nerven.

En anden simpel test er at berøre dit ansigt. Brug en finger og stryg over huden 3 steder. Panden, kindben og kæbe linje.
Hvis du har en føleforskel i de to sider, så har du muligvis problemer med trigeminus.

Som nævnt tidligere kan du også stimulere øjeæblet forsigtigt, med en ren vantpind og se om det rigger din blinkerefleks, hvilket er et normalt tegn.

Som osteopater bruger vi flere forskellige mere avancerede tests når vi undersøger din trigeminus nerve.

BEHANDLING AF TRIGEMINUS NERVEN.
Ved behandling af trigeminus er det først vigtigt at forså at problemet ofte strammer fra ubalance i kroppen.
Her er det vigtigt at have fokus på KRAMS faktoerne. Kost, motion, alkohol, motion, stress.
Det er essentielt for en velfungerende trigeminus og er fundamentet for en god o effektiv behandling.
Under vores første samtale med vil vi spørge ind til disse faktorer og komme med råd og vejledning hvis din krop er i ubalance.

Osteopati er Manuel medicin, dette betyder vi behandler med vores hænder og kommer med råd og vejledning qua vores meget lange uddannelser til osteopat og Fysioterapeuter.
Trigeminus nervens vej gennem kraniet til de områder den har kontrol over skal være fri og ubesværet. Derfor vil vi have fokus på at behandle kraniet, kæben, nakken, halsen, samt halsens fascier.
Vi behandler også hjernehinderne, dura, gennem osteopatisk kraniosacral terapi, hvilket involverer behandling af korsben, bækken og lænd.
Ofte ser vi årsager til negativ påvirkning af hovedpine komme fra netop bækkenet og lænden, det betyder at der kommer med problemer med dura som trigeminus er ansvarlig for i kraniet.
Hvis du har problemer der relaterer sig til ovenstående og kommer til os for undersøgelse eller behnandling skal du derfor ikke være overrasket hvis vi behandler andre steder i kroppen end der hvor du har dine problemer.


Læs mere om osteopatisk behandling her:

ØVELSER FOR TRIGEMINUSNERVEN

Hvis du oplever problemer med din trigeminus nerve er det vigtigste du kan fokusere på kost, motion, alkohol, stress.
Du skal have balanceret kost, dyrke jævnlig motion, minimere alkohol og stress.
Der findes ingen direkte fysiske øvelser til at stimulere trigeminus.
Her skal du altså fokusere på at skabe en krop i balance og så kan vi gennem manuel behandling hjælpe din trigeminus nerve.


Hvis du vil forbedre funktionen af din trigeminus nerve kan du f.eks fokusere på:
- Vejrtrækningsøvelser
- Nakkeudspænding eller massage heraf.

- Kæbemassage og udspænding
- Meditation

HVAD SIGER VORES KLIENTER OM OS

Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.48.55
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.20.53
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 16.25.05
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.30.20
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 18.10.46
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.16.56
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.25.33
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 18.14.57
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.58.11
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 18.03.42

ADRESSER

CPH OSTEOPATI AMAGER 

STRANDLODSVEJ 12

2300 KØBENHAVN S

CPH OSTEOPATI BIRKERØD

HOVEDGADEN 4 2 sal

3460 BIRKERØD

CPH OSTEOPATI BALLERUP

BORUPVANG 3C

2750 BALLERUP

(WTC Healthcare Center)

CPH OSTEOPATI HELSINGØR

BIRKEDALSVEJ 35A, 1. sal

3000 HELSINGØR,

Helsingør Sundhedshus, klinik 8

CPH OSTEOPATI  KØGE

FALKEVEJ 22

4600 KØGE

KONTAKT

Spørgsmål eller booking?

Telefon: 93 888 303

Kontakt os på mail

kontakt@cphosteopati.com

Book tid online 

KLIK HER


FØLG OS HER