Danmarks førende inden for osteopati

Skrevet af Matti Kelmann, Fysioterapeut & Osteopat

SLIP FOR PROBLEMER MED VAGUS NERVEN

Vagus nerven er en kompleks størrelse der har indflydelse på rigtig mange af kroppens vigtige funktioner.
Hvis du har problemer eller symptomer på problemer med vagus nerven så kan du muligvis opleve nakkesmerter, stress, hovedpine, hæshed, synkeproblemer, irritabel tyktarm, oppustethed, mavesmerter, forstoppelse, diarre og/eller andre funktionelle problemer relaterede til mavetarm kanalen. Herunder kan du læse alt det du har behov for at vide om vagus nerven inklusiv hvordan vi behandler og afhjælper dine problemer med vagus nerven. Her kan du blandt andet læse om hvorfor vagus nerven kan give de ovennævnte symptomer og nederst her på siden kan du få information om behandling og øvelser til selvhjælp. Du kan se vores gennemgang af anatomi og behandling af vagus nerven ved at klikke her.

OSTEOPATI OG VAGUS NERVEN
Vagus nerven er en kranie nerve, der også kaldes vagabond nerven pga den store udbredelse den har I kroppen. Den består af både motoriske og sensoriske nervefibre.
Ca 80% af nervens funktion er at overvåge fordøjelsen og ca 20% overvåger de motoriske fibre der kontrollerer mave tarmsystemet.
Nerven spiller desuden en stor rolle i forhold til den del af vores autonome nervesystem der har med restitution og afslapning at gøre (rest/digrest) (parasympaticus)

ANATOMI OG VAGUS NERVEN - HVOR SIDDER VAGUSNERVEN?
Nerven udspringer både på højre og venstre side fra hjernestammen og går ud gennem en lille åbning i kraniet (forarmen jugulare) øverst ved nakken.
Derefter forsætter den langs vores hals, her forgrener den sig til og giver signal vores stemmelæber, svælg, lunger og hjertet. Herefter fortsætter den på forsiden ned gennem brystkassen og gennem vores vejrtrækningmuskel. Herfra giver den signaler til alle vores organer der har med fordøjelsen at gøre, samt nyrerne.

Vagus nerven har mange funktioner, flere end vi kan nå at nævne her, men det er lige fra at styre lunge og hjerterytme til funktionen af gane og luftrør til at være den nerve, der overordnet styrer fordøjelsen samt hele den vigtige del af vores nervesystem, der har med restitution og afslapning at gøre (parasympaticus). Hos vagus nerven er 20% af nervefibrene motoriske og kontrollerer fordøjelsen og cirka 80% af nervefibrene er sensoriske fibre og sender signaler ind til centralnervesystemet.

- BOOK TID ONLINE KLIK HER 

- KONTAKT CPH OSTEOPATI 93888303

- AFDELINGER: AMAGER | BIRKERØD | BALLERUP | HELSINGØRKØGE

Vagus nerve, behandling af vagus, vagusproblemer, fordøjelse vagus, osteopati til vagus nerven, vagusbehandling, København, Køge, Ballerup. Nervesystem vagus, vagusnerve, hjælp til vagus

HOVEDPINE OG VAGUSNERVEN
Hvis du lider af migræne, spændingshovedpine, hovedpine bag øjnene, ondt i tindingerne, nakke og/eller spændingshovedpine eller er generelt tung og træt så kan vagus nerven være problemet, både direkte og indirekte.

Indirekte kan være med problemer med maven og tarmsystemet så som irritabel tyktarm, oppustethed, kramper, forstoppelse infektioner mv. Det vil nemlig sende en stor mængde advarselssignaler via nerven mod central nervesystemet og dette kan få nakken til at spænde op. Husk på at 80% af nervens funktion er at overvåge  og sende signalerne direke til hjernen via nakken og derved får nerven spændinger i nakkemuskulaturen.

Nakkens muskulatur hæfter på kraniet og hvis der opstår spændinger her kan du derfor få problemer som spændingshovedpine, nakkehovedpine, summende/prikkende stikkende fornemmelse i baghovedet og det kan være en trigger til migræne.

Læs mere om hovedpine og migræne her.

SYNKEPROBLEMER OG VAGUS NERVEN
Alle muskler på nær en, omkring pharynx, svælget, bliver styret af vagus nerven. Så er der problemer med svælget eller halsen, f.eks problemer med halsspændinger, en fornemmelse af en klump i halsen. problemer med at synke eller problemer med fejlsynkning, så er det vigtigt at få undersøgt om vagus nerven er problemet. Da vagus også giver signal til vores bløde gane kan man nemt osteopatisk tjekke om det er her problemet ligger. Det gøres ved at få patienten til åbne munden op sige ‘aaah’ - Hvis ganen ikke løfter sig ens i begge sider kan det være tegn på problemer med vagus nerven.

NAKKESMERTER OG VAGUS NERVEN
Hvis vagus nerven bliver irriteret, som følge af afklemning mekanisk, maveproblemer, kranie problemer eller andet, kan det medføre at muskulaturen spænder op i nakken. Nakkestivhed, nakkesmerter, myoser samt hold og låsninger i nakken, kan derfor hænge sammen med din vagus nerve.

Vagus nerven udspringer mere præcist fra vores øverste nakkehvivler (C0-C2) og dens opgave er at sikre at fordøjelsen fungerer optimalt.
Nerven er dog primært sensorisk og afferent hvilket betyder den overvåger vores fordøjelsessystem, registrerer hvordan det har det og sender disse input til vores hjerne via nakken.

Problemer med maven og tarmsystemet så som, irritabel tyktarm, oppustethed, kramper, forstoppelse infektioner mv. vil sende en stor mængde advarselssignaler via nerven og dette kan få nakken til at spænde op.
Det kan betyde, at du får problemer med bevægeligheden af nakken.
Den nedsatte bevægelse kan medføre smerter fra nakken, men kan også være årsag til kvalme, utilpashed og svimmelhed.


Læs mere om nakke problemer her.

Læs mere om svimmelhed her.

HJERTE OG VAGUS NERVEN
Vagus nerven har den overordnede styring af vores hjerte rytme. Dette sker fuldstændig ubevidst som en del af vores autonome nerve system. Det er en forgrening fra vagus nerven der hedder n. Cardicus cervicalis superior der står for innevertionen. 
Denne funktion som vagus nerven også besidder viser blot hvor vigtig denne nerve er for kroppen. En sund tobnus i vagus nerven kan derfor både påvirke kroppen fysisk og mentalt i en positiv retning. Ved problemer med hjertet vil vi altid henvise dig til undersøgelse hos din egen læge først.

- BOOK TID ONLINE KLIK HER 

- KONTAKT CPH OSTEOPATI 93888303

- AFDELINGER: AMAGER | BIRKERØD | BALLERUP | HELSINGØRKØGE

Vagus nerven, nervus vagus, behandling af kranienerver, forstoppelse vagys, fordøjelsesproblemer, ondt i maven vagus, hårdmave vagus, stress.

LUNGERNE OG VAGUS NERVEN
Vagus nerven har lige som med hjertet en direkte indvirkning på vores lunger og er med til at kontrollere vores vejrtrækningsrate og vejrtrækningsdybde. Når vi trækker vejret almindeligt bliver vores vagus nerve også stimuleret og derfor vil det også have en positiv effekt med dybe vejrtræknings øvelser når vi er stressede eller pressede. Dette vil nemlig stimulere vagus aktivitet som vil fremme aktiviteten i vores afslapningsnervesystem, parasympaticus. Parasympaticus har med den del af vores nervesystem at gøre der handler om at resituere og genopbygge kroppen. Her spiller vagus en helt særlig og central rolle.

MAVEPROBLEMER OG VAGUS NERVEN
Vagus nerven som er vores 10. kranienerve er linket i mellem vores hjerne og vores tarmen.
Vagusnerven regulerer bl.a vores fordøjelse og vores helingsprocessor. Vagus nervens påvirkes af dårligt tarmmiljø hvilket kan påvirke vores hjerne, mentale helbred og generelle trivsel. Signaler fra vores tarmsystem rammer samme steder i vores hjerne som vores humør center. Det er derfor påvist at problemer med maven kan lede til angst og depression - vagus nerven er budbringeren.
Som nævnt overvåger vores vagus nerve hele fordøjelses systemet og 80% af vagusnervens opgave er at sende signaler ind til centralnervesystemet og hjernen om tilstanden i maven.

1,5 mio danskere lider af mave- og fordøjelsesproblemer, det er lige fra regelmæssig forstoppelse, diarre, oppustethed, irritabel tyktarm, luft og ondt i maven. Det er derfor vigtigt at tage fordøjelsesproblemer alvorligt, idet optagelsen af næringsstoffer ikke foregår optimalt og fordi det formodes at kan være en sammenhæng mellem udviklingen af alzheimers og skizofreni. Det gør behandlingen af vagusnerven og hele fordøjelses systemet endnu mere vigtigt.

Læs mere om irritabel tyktarm her;
Læs mere om forstoppelse her:

VEJRTRÆKNINGSMUSKLEN OG VAGUS NERVEN
Vores vagus nerve penetrerer direkte gennem vores vejrtrækningsmuksel, diafragma, inden den når ned i maven og giver signal til vores organer. Diafragma er vores store muskel i mellemgulvet. Den sidder på vores på indersiden af vores nederste ribben og går ned i hæfter i lænden.
Diafragma får nerveinformation fra nakken, nervus phrenicus. Låsninger i nakken, brystryggen og lænden kan begrænse bevægelsen af diafragma og derved påvirker mobiliteten af musklen og som konsekvens heraf påvirke vagusnerven.
Hvis man ikke er i stand til at trække vejret ned i maven f.eks pga stress vil dette også få diafragma til at spænde op og kan give problemer for vagusnerven. Behandling af vejrtrækningmusklen og øvelser for denne er derfor rigtig vigtige når vi taler om, at vagus nerven skal kunne fungere optimalt.

- BOOK TID ONLINE KLIK HER 

- KONTAKT CPH OSTEOPATI 93888303

- AFDELINGER: AMAGER | BIRKERØD | BALLERUP | HELSINGØRKØGE

BEHANDLING AF VAGUS NERVEN - OSTEOPATI TIL VAGUS
Ved behandling af vagus nerven er det først vigtigt at forstå at problemet ofte strammer fra ubalance i kroppen.
Her er det vigtigt at have fokus på KRAMS faktorerne - Kost, Rygning, Alkohol, Motion, Stress.
Det er essentielt for en velfungerende vagus nerve og er helt basalt for en behandling. Under vores første samtale med klienten vil vi spørge ind til disse faktorer og komme med råd og vejledning hvis din krop er i ubalance.
Osteopati er Manuel medicin, dette betyder vi behandler med vores hænder. Vagus nervens vej fra kraniet ned til maven skal være fri. Derfor vil vi have fokus på at behandle kraniet, nakken, halsen, samt halsens fascier. Dernæst vi vil fokusere på kravebenet, dens bevægelighed og undersøgelse her af. Vi vil fokusere på mobilitet af brystkassen, ribbene, bryst, ryggen og vejrtrækningsmusklen som vagus nerven penetrerer inden den når ned i maven.
Når vi når ned i maven vil vi undersøge og behandle tarmsystemet og alle organer der har med fordøjelsen at gøre, inkl nyrene.

ØVELSER FOR VAGUSNERVEN

Hvis du vil forbedre funktionen af din vagus nerve kan du f.eks fokusere på:
- Vejrtrækningsøvelser
- Nakkeudspænding eller massage heraf.
- Mobilisering af brystryggen, f.eks med foamroller
- Meditation
- Synge
- Gurgle
- Grine
- Lave yoga
- Gå ture og vær aktiv
- Lave repitative squats

SLIP FOR PROBLEMER MED VAGUS NERVEN

HVAD SIGER VORES KLIENTER OM OS

Det siger vores kunder
Susanne Falk Lorentzen

Nemt at få tider, god behandling og jeg kan varmt anbefale Dzenis som ikke kun sørgede for at mine smerter forsvandt, men også forklarede årsag og de behandlinger han udførte. Tak for et fint forløb. Mvh Susanne

(Translated by Google)
Easy to get appointments, good treatment and I can highly recommend Dzenis, who not only made sure that my pain disappeared, but also explained the cause and the treatments he carried out. Thank you for a nice course. Etc. Susanne

Se mere
1 år siden
Cecilie T (CT)

Fantastisk behandling!

(Translated by Google)
Fantastic treatment!

Se mere
1 år siden
Anne-Sofie Kristoffersen

Havde en rigtig god og meget behagelig oplevelse hos Cph osteopati. Blev mødt med empati, ro og en meget professionel behandler. Tak for det. Kan varmt anbefale dette sted.

(Translated by Google)
Had a really good and very pleasant experience at Cph osteopathy. Was met with empathy, calmness and a very professional therapist. Thank you. Can highly recommend this place.

Se mere
2 år siden
Nanna Moos

Min inderligste anbefaling går hertil - Matti. Matti har givet mig min hverdag tilbage efter et forløb i trygge hænder i en rolig atmosfære. Det er rart at blive mødt i øjenhøjde med en faglighed og medmenneskelighed SÅ fin. Jeg er kommet i stærk bedring med et resultat af et markant fald i sygedage efter, at Matti har behandlet mine mavesmerter. Det her sted var mit sidste forsøg på bedring. Jeg valgte Matti ud fra hans gode anmeldelser og hans beskrivelse af sig selv på hjemmesiden- som jeg kun kan være enig i. Matti fandt en sammenhæng, hvor jeg havde ubalance, som tidligere behandlere i sundhedssystemet ikke kunne. Jeg ved, hvor jeg kan finde Matti, såfremt problemer igen mod forventning og håb skulle opstå. Alt i alt, en god oplevelse. 🙏🏼 :)

(Translated by Google)
My heartiest recommendation goes here - Matti. Matti has given me back my everyday life after a course in safe hands in a calm atmosphere. It is nice to be met at eye level with such fine professionalism and humanity. I have made a strong recovery with a significant reduction in sick days as a result after Matti treated my abdominal pain. This place was my last attempt at recovery. I chose Matti based on his good reviews and his description of himself on the website - which I can only agree with. Matti found a context where I had an imbalance that previous practitioners in the health system could not. I know where I can find Matti, should problems arise again against expectation and hope. Overall a good experience. 🙏🏼 :)

Se mere
2 år siden
Katrine Borres Jensen

Jeg har været rigtig glad for at komme hos CPH osteopati.
Matti er fagligt super dygtig og også en enormt behagelig person. Han har en rigtig god fornemmelse for mit forhold til min krop og tilpasser behandlingen derefter.
Mit problem viste sig i sidste ende at kræve en operation, så det blev ikke som sådan ”løst” hos Matti, men han har været en kæmpe hjælp i processen med at nå frem til den løsning og i beslutningen om, hvorvidt jeg skulle takke ja til operation – igen med en rigtig fin fornemmelse for mit personlige udgangspunkt og mine behov. Jeg har virkelig følt mig set og forstået.
Jeg er ikke i tvivl om, at det er Matti jeg går til, næste gang jeg har behov for hjælp.

(Translated by Google)
I have been very happy to come to CPH osteopathy.
Matti is professionally super skilled and also an enormously pleasant person. He has a really good feel for my relationship with my body and adapts the treatment accordingly.
My problem turned out to require surgery in the end, so it wasn't "solved" as such with Matti, but he has been a huge help in the process of reaching that solution and in deciding whether I should accept for surgery - again with a really good feeling for my personal starting point and my needs. I really felt seen and understood.
I have no doubt that Matti is the one I go to the next time I need help.

Se mere
2 år siden
Dino Knudsen

Matti er en superb behandler, han diagnosticerede hurtigt det problem som jeg døjede med (som bl.a. flere læger havde overset i årevis), behandlede og instruerede mig i hvorledes jeg gennem en egen indsats kunne forebygge problemet. Det har hjulpet mig gevaldigt. Siden har han også været flink til at svare på spørgsmål og give gode råd, selvom jeg ikke længere går til behandling hos ham. Jeg kan derfor stærkt anbefale Matti, han er en fagligt indsigtsfuld, yderst kompetent og samvittighedsfuld behandler.

(Translated by Google)
Matti is a superb therapist, he quickly diagnosed the problem I was suffering from (which, among other things, several doctors had overlooked for years), treated and instructed me in how I could prevent the problem through my own efforts. It has helped me tremendously. Since then, he has also been good at answering questions and giving good advice, even though I no longer go to him for treatment. I can therefore strongly recommend Matti, he is a professionally insightful, highly competent and conscientious therapist.

Se mere
4 år siden
Det siger vores kunder
Steen Holm Lauridsen

Super god oplevelse ! Hurtig afklaring af behandlingsforløb - de givne øvelser og behandlinger gav det ønskede resultat efter det oplyste antal konsultationer. Kan varmt anbefale CPH Ostepati !!

(Translated by Google)
Super good experience! Quick clarification of the course of treatment - the given exercises and treatments gave the desired result after the stated number of consultations. Can highly recommend CPH Ostepati!!

Se mere
3 år siden
Julie Mai Marup

Vil gerne anbefale Mette fra CPH Osteopati til behandling af spædbørn med smerter. Vi kom til Mette med vores lille pige på knap 3 uger da hun skreg i alle hendes vågne timer. Mette fandt hurtigt frem til kernen af problemet og allerede efter et par behandlinger havde vores lille pige det markant bedre. Efter 3 behandlinger har vi nu en pige i rigtig god trivsel. Vi vil med garanti vende tilbage til Mette hvis behovet opstår!

(Translated by Google)
Would like to recommend Mette from CPH Osteopathy for the treatment of infants with pain. We came to Mette with our little girl of almost 3 weeks when she screamed in all her waking hours. Mette quickly found the core of the problem and after just a few treatments, our little girl felt significantly better. After 3 treatments, we now have a girl in very good health. We will definitely return to Mette if the need arises!

Se mere
3 år siden
Hans Ekman-Henningsen

Jeg har gået hos Rene og er utrolig glad for hans professionelle og dygtige tilgang til mine udfordringer. Der er ingen tvivl om, at Rene ved hvad han taler om! Kan varmt anbefales

(Translated by Google)
I have gone to Rene and am incredibly happy with his professional and skillful approach to my challenges. There is no doubt that Rene knows what he is talking about! Can be highly recommended

Se mere
3 år siden
Denise D. Pedersen

Jeg har gået en god periode hos Mette. Hun er dybt professionel under behandling, og man kan til en hver tid stille spørgsmål. Hun har givet mig enormt mange gode øvelser, jeg kan hive frem og bruge, hvornår jeg end må have brug for dem.
Jeg vil til enhver tid vælge Mette.

(Translated by Google)
I have been with Mette for a good period of time. She is deeply professional during treatment, and you can ask her questions at any time. She has given me a huge number of good exercises that I can pull out and use whenever I may need them.
I will always choose Mette.

Se mere
3 år siden
Finn Nedergaard

3 behandlinger af Rene i CPH Osteopati fjernede mine skuldersmerter.

Jeg gik til CPH Osteopati for at få behandlet smerter i min venstre arm og skulder. Smerterne, der gjorde at jeg sov dårligt og at jeg bl.a. ikke kunne cykle uden at få ret stærke smerter, havde ved behandlingens start i varierende grad været tilstede i 3 måneder. De skyldtes sikkert eftervirkninger fra en frossen skulder, jeg havde haft 2 1/2 år tidligere.
Rene undersøgte min overkrop og behandlede mig ved første besøg. Allerede efter første behandling fik jeg det bedre, og efter anden behandling, en uge efter, var smerterne reduceret til ukendelighed. Efter 3. og sidste besøg var smerterne helt væk, og her - 2 uger efter - er de stadig helt væk.
Jeg er naturligvis glad for resultatet, og - efter at have gået til traditionel fysioterapi i nogle år - kan jeg ikke lade være med at dele min oplevelse af, at osteopati simpelthen kan noget mere. Der blev trykket og behandlet flere og andre steder end jeg forventede, f.eks. i mavemuskulaturen. Dette må skyldes osteopatens forståelse af sammenhængen og metodens helhedsbetragtninger.
Rene får hermed min bedste anbefaling ift. behandlingen, men også for sin klare og positive måde at kommunikere på.
Finn Nedergaard

(Translated by Google)
3 treatments by Rene at CPH Osteopathy removed my shoulder pain.

I went to CPH Osteopathy to have pain in my left arm and shoulder treated. The pain that caused me to sleep badly and that I, among other things, could not ride a bicycle without experiencing quite severe pain, had been present for 3 months to varying degrees at the start of the treatment. They were probably the after effects of a frozen shoulder I had 2 1/2 years earlier.
Rene examined my upper body and treated me on the first visit. Already after the first treatment I felt better, and after the second treatment, a week later, the pain was reduced beyond recognition. After the 3rd and last visit the pain was completely gone, and here - 2 weeks later - they are still completely gone.
I am naturally happy with the result and - after going to traditional physiotherapy for a few years - I cannot help but share my experience that osteopathy can simply do something more. It was printed and processed more and in other places than I expected, e.g. in the abdominal muscles. This must be due to the osteopath's understanding of the context and the overall considerations of the method.
Rene thus gets my best recommendation regarding the treatment, but also for his clear and positive way of communicating.
Finn Nedergaard

Se mere
4 år siden
Kristina Kristiansen

Efter flere måneder med spændinger, smerter i nakken og hovedpine, har Kims massage gjort underværker. Efter første massage faldt mine skuldre ned, den daglige hovedpine forsvandt, jeg har nu langt flere gode dage end dårlige dage. Kim meget kompetent og behagelig, under massagen bliver der trykket til når det er nødvendigt, aldrig for hårdt eller for blødt.
Matti har også hjulpet med flere problemer, som andre behandlere ikke har kunnet hjælpe med. Der er altid hurtig diagnosticering, god og realistisk vejledning.
Kan varmt anbefale både Matti og Kim :)

(Translated by Google)
After months of tension, neck pain and headaches, Kim's massage has worked wonders. After the first massage my shoulders sagged, the daily headaches disappeared, I now have far more good days than bad days. Kim very competent and pleasant, during the massage the pressure is applied when necessary, never too hard or too soft.
Matti has also helped with several problems that other therapists have not been able to help with. There is always a quick diagnosis, good and realistic guidance.
Can highly recommend both Matti and Kim :)

Se mere
4 år siden

ADRESSER

KØBENHAVNSTRANDLODSVEJ 12, 2300 KØBENHAVN S

BIRKERØD - HOVEDGADEN 2-4 1 sal, 3460 BIRKERØD

BALLERUP - BORUPVANG 3C, 2750 BALLERUP

(WTC Healthcare Center)

HELSINGØR  BIRKEDALSVEJ 35A, 1. sal, 3000 HELSINGØR,

Helsingør Sundhedshus, klinik 8

KØGE - TORVET 28, 4600 KØGE

KONTAKT

Spørgsmål eller booking?

Telefon: 93 888 303

Kontakt os på mail

kontakt@cphosteopati.com

Book tid online 

KLIK HER