Skrevet af Matti Kelmann, Osteopat & Fysioterapeut

LIDER DU AF SMERTER I NAKKEN / HOLD I NAKKEN?

HVORFOR HAR JEG ONDT I NAKKEN?

SMERTER I NAKKEN, NAKKE BEHANDLING OG NAKKE ØVELSER

KORT OM NAKKESMERTER

Nakkesmerter, spændinger i nakken, slidgigt i nakken og svimmelhed fra nakken er nogle af de hyppigste årsager til sygemeldinger i Danmark. Hos CPH Osteopati er vi specialister i undersøgelse, diagnosticering og behandling af nakkesmerter.
Herunder kan du læse alt hvad du har behov for at vide i forhold til nakkesmerter, ondt i nakken, slidgigt i nakken, ondt i nakken og baghovedet, symptomer, årsager, sammenhænge, nakkeøvelser og nakke behandling. Hvis du hellere vil se og høre det hele forklaret på video kan du klikke her -Eller scrolle ned til bunden af siden. Hvis du vil se vores effektive nakke øvelser så klik her:

SMERTER OG SKADER I NAKKEN

Lider du af nakkesmerter, hold i nakken, nakkestivhed, låsning i nakken, nakke spændinger, stramme og ømme nakkemuskler, svimmelhed, kvalme, hovedpine, discus prolaps, whiplash (piskesmæld), så kan vi hos CPH Osteopati hjælpe dig til smertefrihed

Langt de fleste mennesker har prøvet at have nakkesmerter og undersøgelser viser at 25% af befolkningen har haft en eller anden form for nakke, skulder gener og eller smerter inden for de sidste 14 dage. Stillesiddende arbejde, for lidt motion og en stresset hverdag er nogle at de primære faktorer til udviklingen af nakkesmerter.

Det anslås at mellem 30-50 % af den voksne befolkning er plaget af nakkesmerter årligt. Smerterne opstår i mange tilfælde akut, men kan også udvikle sig over en længere periode og blive til en kronisk smertetilstand. Der findes mange årsager til at nakken gør ondt og her på siden kan du læse lidt om de mekanismer der ligger bag en smertetilstand.

SYMPTOMER PÅ NAKKEPROBLEMER

 • Nakkestivhed, især om morgenen.
 • Smerter ved bevægelse af nakken.
 • Låst nakke.
 • Generel ubehag og murrende smerter i nakken.
 • Træthedsfornemmelse i nakken.
 • Kvalme
 • Skarpe smerter - især ved bevægelse.
 • Smerteudstråling til arme.
 • Smerter der trækker ned i ryggen
 • Svimmelhed
 • Tinnitus
 • Migræner og hovedpiner.


Nakken er designet til bevægelse. Det er derfor vigtigt at alle nakkens led, muskler, nerver og bindevæv er bevægelige og afspændte, så man sikrer at blodet, nerver og lymfevæv frit kan løbe igennem de områder de forsyner. Ligesom med alle andre strukturer i kroppen kan nakken miste sin funktion/bevægelse og dermed påvirke de systemer (blod, nerve, lymfe) som er med til at skabe optimale betingelser i vævet.

ÅRSAGER TIL SMERTER I NAKKEN

 • Kontorarbejde
 • Slidgigt i nakken.
 • Statiske arbejdsstillinger.
 • Facetledssyndrom.
 • Inaktivitt
 • Diskusprolaps.
 • Stress
 • Dårlig fordøjelse
 • For lidt søvn
 • Ensidigt gentaget arbejde.
 • Myoser/muskelspændinger.

- BOOK TID ONLINE KLIK HER

- KONTAKT CPH OSTEOPATI 93888303

- AFDELINGER: AMAGER | BIRKERØD | BALLERUP | HELSINGØR | KØGE

nakkespændinger, nakkesmerter, nakke knækker, nakke slidt, nakkehovedpine, spændingshovedpine, københavn, storkøbenhavn - Ballerup

SMERTER I NAKKE KAN STAMME FRA MAVEN

Nakkesmerter og smerter i nakke og baghovedet er langt fra altid en lokal problematik. Det kan stamme fra vores fordøjelsessystem via vores vagus nerve. Nerven fra hjernen går ud gennem kraniet nær vores øverste nakkehvivler (C0-C2) og dens opgave er at sikre at fordøjelsen fungerer optimalt. Nerven er dog primært sensorisk og afferent, hvilket betyder den overvåger vores fordøjelsessystem, registrerer hvordan det har det og sender disse input til vores hjerne via nakken.

Problemer med maven så som, irritabel tyktarm, oppustethed, kramper, infektioner mv. vil sende en stor mængde advarselssignaler via nerven og dette kan få nakken til at spænde op og låse og derved udløse smerter. Det kan give nakke spændinger og være direkte årsag til muskler i nakken spænder op.

- Læs mere om maveproblemer her:
- Læs mere om vagusnerven her,

- Se vores anatomivideo om vagusnerven her

NAKKE SMERTER OG SKULDER OG STRÅLING TIL ARM OG HÅND.

Diskusprolaps, protusioner, spinalstenose, hold i nakken og muskelspændinger kan medføre pres på de nerver der går fra nakken ud i armen. Der er nerverne fra det brachiale plexus som kan blive påvirkede og de styrer skulderen, armenes og håndens bevægelser, ledstilling sans, følesans mv.

Pres på dette plexus eller nerver herfra kan medføre summende, sovende, prikkende stikkende fornemmelser samt nedsat kraft i arm og hånd.

- Læs mere om thorasic outlet syndrome (TOS) her

- Se vores anatomi video om TOS her

NAKKE SMERTER OG SVIMMELHED.

Svimmelhed stammer i mange tilfælde fra nakken. Nakkens muskulatur fungerer som stabilisatorer og effektorer for hovedet og dens bevægelser. Musklerne samarbejder med synet og hjælper til at holde hovedet i position så øjnene altid står vandret. Ved spændinger eller låsninger i nakken kan dette system komme i ubalance og øjnenes og nakkens samarbejde forstyrres således af hovedets position måske ikke længere holder øjnene er vandret. Dette kan medføre svimmelhed i nakke og ubehag ved bevægelse af nakken og hovedet og når man anstrenger øjnene.

Svimmelheden kan også skyldes pres på de blodkar og nerver der går fra nakken til hjernen. Derved nedsættes optimal blodgennemstrømning og svimmelhed kan opstå. Nakkespændinger, låsninger i nakken eller ryggen eller ubalance i bækken eller hofter kan påvirke nakken og problemet kan opstå.

- Læs mere om svimmelhed her

NAKKESMERTER OG HOVEDPINE

Nakkeproblemer og smerter kan udløse hovedpine. Det sker primært via refererede nervesmerter fra muskulaturen. Hvis en muskel er øm eller spændt kan den sende smertesignaler ud i det nervesegment hvorfra den får signalet. Dette smertesignal vil sprede sig til andre strukturer fra dette specifikke segment og kan medføre hovedpine. Dette kan medføre spændingshovedpine.

Låsninger og hold i nakken kan ligeledes give smerter og medføre udstråling op i hovedet også kaldet cervicogen hovedpine.

- Læs mere om hovedpiner her

DISKUSPROLAPS I NAKKEN

Diskusprolaps i nakken opstår oftest som følge af aldersforandringer.der sker i de bruskskiver (discus), der ligger mellem hvirvlerne.

Den bløde del af vores diskskiver kaldes nucleus, kan flyde ud og komme til at kan irritere nerver til armene og derved give symptomer på en diskusprolaps. Ofte er det ikke trykket på nerven der generer men en inflammation der skaber symptomerne. Klassiske symptomer som smerter i nakken, hold i nakken, hovepine, svimmelhed, udstråling. prikkende og sovende fornemmelse til arme og hånd.

Det er en meget almindelig tilstand fra 45-årsalderen, hyppigst i aldersgruppen 40-60 år, men kan ramme helt fra 20 år og opefter.

SLIDGIGT I NAKKEN

Slidgigt i nakken og gigt i nakken bliver mere og mere hyppig jo ældre vi bliver. Det er en aldersbetinget tilstand og behøver ikke at give smerter. Tilstanden medfører ofte stivhed i nakken og nedsat aktiv og passiv bevægelighed ved alle nakkebevægelser. 

Symptomerne er moderate murrende smerter i nakken, smerter i nakke og baghoved, smerterne stråler ud til skuldrene og øvre del af armene.

Slid i nakken er hyppigt og behandling med nakkeøvelser og manuel behandling er effektivt, same massage mod spændinger i nakke og skulder kan være effektivt. Almindelige bevægelser som nakke stræk, varmepude i nakken og generel bevægelse kan forbedre dine nakke stivhed og smerter.

NAKKESMERTER OG ARBEJDE

I dag har størstedelen af verdensbefolkningen stillesiddende arbejde. Dette har en direkte indvirkning på udviklingen af nakkesmerter, smerter i nakke og skulder, hold i nakken . Stillesiddende arbejde vil påvirke blodgennemstrømingen til muskler, bindevæv, kredsløb og organsystem negativt og kan medføre smerter, nedsat resitutionsevne, træthed og nedsat immunforsvar. Stillesiddende arbejde bidrager ofte til udvikling af spændinger i nakke og skulder, spændingshovedpine især grundet syreophobning der opstår i muskulaturen og pga muskulær stramhed af nakkemusklerne, ondt i nakke og øvre ryg, ondt i nakke og hoved, mm. Det er ofte den samme arbejdsstilling gennem længere tid der er årsagen og ikke holdningen som man ellers tidligere har haft meget fokus på.

- BOOK TID ONLINE KLIK HER

- KONTAKT CPH OSTEOPATI 93888303

- AFDELINGER: AMAGER | BIRKERØD | BALLERUP | HELSINGØR | KØGE

whiplasp. hjernerystelse, kontorarbejde er ofte årsat til ondt i nakken. Vi er eksperter CPH Osteopati københvn, Ballerup, Køge

OSTEOPATISK BEHANDLING AF NAKKESMERTER OG NAKKEPROBLEMER

Hos CPH Osteopati kigger vi altid helhedsorienteret på kroppen og undersøger og behandler alle kroppens systemer, muskler, led, nervesystem, organsystem, blodsystem, lymfesystem og det kranielle system. Alle systemerne har en direkte påvirkning på hinanden og det er derfor afgørende for heling af nakkesmerter, at de samarbejder optimalt. Der kan været simple årsager til akutte smerter i nakken som kan løses på en enkelt behandling, men det er langt fra altid tilfældet og det er altid vigtigt med grundig udredning.


OSTEOPATI NAKKE SMERTER OG NAKKE BEHANDLING

Flere studier har undersøgt effekten af osteopatisk manipulations behandling af forskellige typer nakkesmerter.

I et systematisk review fra Franke et al fra 2015 fandt de flere studier der påviste  evidens for at osteopatisk manipulationsbehandling var effektiv for kroniske nakkesmerter. ​ Maniulations behandling er det man kender når man har hold i nakken og besøger en kiropraktor. Osteopatisk manipulation af hold i nakken er lige så effektivt som hos en kiropraktor, men har længerevarende effekt

Schwerla F, et al​ fandt ligeledes ud af at osteopatisk manipulationsbehandling muligvis var effektiv for kroniske nakkesmerter. Selvom studierne er relativt små giver det en god indikation om at osteopati kan være effektivt mod nakkesmerter.

 

Den osteopatiske behandling har til formål at skabe balance i kroppen. Vi ønsker at frigøre de spændinger eller låsninger der kan være årsag til dine nakkeproblemer eller nakkesmerter. Vi vil frigøre kroppens selvhelende mekasnismer. Herudover ønsker vi at:

 • At finde årsagerne til smerterne og behandle disse områder mekanisk med manipulationer (knæk), mobilisering og MET teknikker.
 • At behandle strukturen der giver smerterne og sikre fuld bevæglighed.
 • At optimere blodgennemstrømingen til problem områderne. Dette gøres ved behandling af organer og blodsystemet, hjertet, lunger, åndedræt, lever, tarme, milt og nyrer er vigtige.
 • At behandle nervesystemerne via det kranio-sakale system for at skabe balance mellem vores nervesystemer for at sikre optimal restitution.
 • At optimere livsstilen, med fokus på kost, stessniveau og arbejdsstillinger.

NAKKESMERTER - NAKKEØVELSER

Det vigtigt at have gode varierende arbejdsstillinger, for ikke at belaste nakken for ensidigt. Det handler om bevægelse af din krop og om at skifte arbejdsstillinger ofte.

Andre ting der bør gøres er at reducere stress i hverdagen, smide overflødige kilo, spise sund, dyrke reglmæssig motion og få nok søvn. Det er generelt vigtigt med en krop i balance. Hvis din krop er i balance, vil den kunne hele sig selv.

Andre vigtige ting du kan sørge for at gøre i løbet af din arbejdsdag er;

 • ​Skift stillinger på arbejdspladsen - skift mellem at sidde og stå på arbejdspladsen.
 • Kom ud og gå i dine pauser.
 • Lav øvelser for nakken dagligt
 • Sørg for at brystkassen er bevægelig, stræk den ofte
 • Styrk dine skulder og nakkemuskler
 • Gå over og tal med dine kollegaer i stedet for at maile.
 • Lav walk and talk meetings

SE VORES VIDEO OM NAKKE SMERTER

EFFEKTIVE NAKKE ØVELSER

Det bedste du kan gøre for at hjælpe dig selv er at holde nakken smidig og stærk. Har du slidgigt i nakken, smerter i nakken, smerter i nakke og baghovedet, spændinger i nakken så kan du prøve vores nakke øvelser.  Hos CPH Osteopati er alle vores osteopater også færdiguddannede fysioterapeuter og fysioterapi til nakken er effektivt. Det betyder at vi kan hjælpe med korrekte øvelser til din nakke. Øvelser er en vigtig del at det at få en lang varrig effekt af behandlingen hos os.  Her kan du se vores bud på et nemt, hurtigt og effektivt skulder og nakke program som du kan lave derhjemme.

HVAD SIGER VORES KLIENTER OM OS

Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.48.55
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.20.53
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 16.25.05
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.30.20
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 18.10.46
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.16.56
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.25.33
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 18.14.57
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.58.11
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 18.03.42

ADRESSER

CPH OSTEOPATI AMAGER 

STRANDLODSVEJ 12

2300 KØBENHAVN S

CPH OSTEOPATI BIRKERØD

HOVEDGADEN 4 2 sal

3460 BIRKERØD

CPH OSTEOPATI BALLERUP

BORUPVANG 3C

2750 BALLERUP

(WTC Healthcare Center)

CPH OSTEOPATI HELSINGØR

BIRKEDALSVEJ 35A, 1. sal

3000 HELSINGØR,

Helsingør Sundhedshus, klinik 8

CPH OSTEOPATI  KØGE

FALKEVEJ 22

4600 KØGE

KONTAKT

Spørgsmål eller booking?

Telefon: 93 888 303

Kontakt os på mail

kontakt@cphosteopati.com

Book tid online 

KLIK HER


FØLG OS HER