Skrevet af Matti Kelmann, Fysioterapeut & Osteopat

LIDER DU AF TINNITUS?

HVORFOR HAR JEG TINNITUS?

TINNITUS SYMPTOMER OG TINNITUS BEHANDLING

KORT OM TINNITUS

450.000 danskere lider af tinnitus, det svarer til ca. 10 % af den voksne befolkning. Lang de fleste af dem har tinnitus ofte eller næsten konstant, mens mellem 0,5 og 1 % har tinnitus i en sådan grad, at de oplever, at deres livskvalitet bliver påvirket.
Men faktisk oplever til op til40-45% af befolkningen tinnitus i kortere eller længere tid.

Alle aldersgrupper kan få tinnitus, men det er mest udbredt hos voksne mennesker og særligt hos ældre. Tinnitus er ikke arveligt.

Tinnitus er en oplevelse af indre lyd, tone, susen eller kliklyd lokaliseret til det ene eller begge ører. Lyden høres kun af personen selv og er ofte difffus inde i øret. Lyden er ikke forårsaget af udefrakommende lydkilder.

Nogle oplever at høre lyden kun i det ene øre, eller at lyden er mest markant i den ene side. Andre oplever at høre lyden lige meget i begge ører, mens andre igen har en mere uklar oplevelse af at høre noget et eller andet sted i hovedet.

Hvis du oplever en susen for ørene en ringen, kimen, brummen, hvinen, metallyd, pulseren, kliklyd, piveklyd eller ligende for dine øre, så skal du læse videre her. Så kan du have funktionel tinnitus som vi kan hjælpe med.


ÅRSAGER TIL TINNITUS, OSTEOPATISK UNDERSØGELSE - HVORFOR FÅR MAN TINNITUS?

Tinnitus er et symptom, som kan have mange forskellige årsager. Årsagerne kan være uklare og oplever man tinnitus vil det altid være en god ide at opsøge en ørenæse hals læge. Har man været til ONH og findes der ingen årsag kan det være en rigtig god indikation for at osteopatisk behandling kan hjælpe.

Grundlæggende skelnes mellem 2 forskellige typer af tinnitus.  Strukturel tinnitus og funktionel tinnitus.

- BOOK TID ONLINE KLIK HER

- KONTAKT CPH OSTEOPATI 93888303

- AFDELINGER: AMAGER | BIRKERØD | BALLERUP | HELSINGØR | KØGE

SYGDOM, STRUKTURELLE PROBLEMER, TINNITUS OG OSTEOPATI

Strukturel tinnitus kan f.eks være høreskader og en lang række af sygdomme, herunder hjertekar sygdomme, meniére, anæmi, diabetes mv. Alle  øresygdomme kan være ledsaget af eller forårsage tinnitus. Tinnitus optræder oftest sammen med nedsat hørelse på grund af alder eller i forbindelse med en kraftig støjpåvirkning gennem lang tid. Støjpåvirkning gennem længere tid bevirker at sansecellerne, hårcellerne, i det indre øre kan have taget permanent og strukturel skade, hvilket medfører, at forkerte nervesignaler bliver sendt til hjernen. Disse signaler kan opleves som tinnituslyd som tidligere nævnt.

Ved strukturelle forandringer i øret, for meget ørevoks, skader, sygdomme eller lign. vil en øre næse halslæge konstatere problemet.

Osteopatisk behandling er ikke indikeret her, da osteopati primært beskæftiger sig med funktionelle problemer, herunder funktionel tinnitus.

FUNKTIONEL TINNITUS OG OSTEOPATI

Funktionel tinnitus skyldes meget ofte problemer fra andre led og især muskler i kroppen. Som navnet antyder vil der ligge en funktionel årsag bag tinnitus problematikken. Osteopati beskæftiger sig primært med funktionelle problematikker og hos CPH Osteopati ser vi hver eneste uge folk med tinitus problemer.

Årsagen til funktionel tinnitus kan være problemer med vores hørenerve nervus vestibulu chochlearis, problmer med muskulatur eller led omkring nakke, kæbe, skulder, kranie. Det skyldes i mange tilfælde også problemer med stress, spændinger efter piskesmæld eller hjernerystelse, arvæv efter operationer, maveproblemer, corona senfølger og mange andre ting. Læs mere her under. 


Grundlæggende er det vores 8. cranie nerve vestibulu chochlearis som sørger for hørelsen (cochlear). Den har samtidig ansvar for vores balance (vistibulu) Derfor kan der være sammenhæng mellem svimmelhed, balance problemer og problemer med hørelse, herunder tinnitus. Vi vil kun koncentere os om nervens høre del her.

Vores 8. cranie nerve vestibulu chochlearis reagerer når de små hår i øret stimuleres, her fragår signalet til den midterste del af hjernestammen kaldet pons. Neven løber mellem bunden af pons og medulla oblongata, vores forlængede rygmarv. (den nederste del af hjernestammen). Denne del af hjernestammen har forbindelse til nakkens musker og led og til kranet. Derfor kan der være en stærk sammenhæng mellem funktionelle problemer fra eks. nakke, kæbe, kranie og tinitus (læs mere herunder)

NAKKESPÆNDINGER KAN VÆRE ÅRSAG TIL TINNITUS

Nakkespændinger er en meget hyppig årsag til funktionel tinnitus. Det skyldes meget ofte stillesiddende arbejde, akavede arbejdsstillinger, uheldige sovestillinger, stress, for lidt motion og lignende som er med til at give nakkespændinger.
Hvis du oplever tinnitus og har spændinger fra nakken, hold i nakken, låste led, spændinger i nakken, myoser i musklerne eller oplever du har svært ved at bevæge nakken fuldt ud, så kan det være årsagen og så kan vi hjælpe dig.

Nakkespændingerne får muskulaturen der hæfter på nakken, eller omkring kraniet ved ørene til at spænde op. Spændingerne funktionelt givet problemer med tinnitus og vi kan hjælpe med behandling.

Du kan læse mere om nakke behandling her.

KÆBEPROBLEMER KAN VÆRE ÅRSAG TIL TINNITUS

Spændinger og problemer fra kæben er en klassisk årsag til tinnitus. Kæben er tæt forbundet med øregang og kranieknoglen, temporalis.

Kæbeledsdysfunktioner, som klikken fra kæbe, skævt bid, problemer med at åbne eller lukke kæben korrekt, skurren fra kæben mv kan have en medvirkende årsag til at man udvikler tinnitus.

Hvis du kommer til behandling hos CPH Osteopati vil vi automatisk undersøge din kæbe og behandle den grundigt hvis vi finder en kæbeledsdysfunktion hos dig og du samtidig har tinnitus. Det er meget normalt, at du ikke har symtpomer fra kæben, men kun oplever tinnitus.

Som osteopater ser vi kroppen som en helhed og årsag og problem er tit forskellige.


Læs mere om behandling af kæben her.

- BOOK TID ONLINE KLIK HER

- KONTAKT CPH OSTEOPATI 93888303

- AFDELINGER: AMAGER | BIRKERØD | BALLERUP | HELSINGØR | KØGE

KRANIET KAN VÆRE ÅRSAG TIL TINNITUS

Vores øregang sidder på det der kaldes temporale knoglen i kraniet. Hvis der opstår problemer med bevægelse af knoglen, efter slag til hovedet, kraniebrud, hjernerystelse, piskesmæld, øreinfektioner, spændinger fra nakke eller kæbe, inflammationer i øre/næse region mv så kan de nedsætte bevægelsen af kraniet eller give spændinger i vores kraniehinder og dura.
Disse spændinger og blokeringer i kraniet bevægelse kan give problemer med tinnitus. I disse tilfælde vil vi bruge vores blide og effektive cranio sacrale teknikker som behandling, kombineret med muskulær og manipulations behandling.

Læs mere om vores behandling senere.

STRESS & TINNITUS - OG MANGLENDE SØVN

Tinnitus kan være en funktionel tilstand knyttet til psykisk belastning. I rigtig mange tilfælde er en psykisk belastning der trigger vores klar til kamp / stress nervesystem årsag til tinnitus.

Mange mennesker oplever perioder i deres tilværelse, hvor de føler sig ekstra belastede. Det kan skyldes personlige problemer, trivlsel, arbejde, sygdom osv. I sådanne perioder er det almindeligt at have mindre overskud, og her kan tinnitus blive endnu en belastning, som kan være svær at se bort fra

Når vi er i vores klar tilkamp nervesystem, gennem en længre periode, vil vi automatisk spænde op i vores muskler. Især vores primære stess muskler nakke og kæbe.

En ond cirkel kan fremkomme, hvor man føler, at tinnitus tager til i styrke og giver mere ubehag, som så igen øger muskelspændingerne.

Når ens omgivelser bliver mere rolige f.eks om aftenen og om natten, vil tinnitus kunne opleves kraftigere og mere dominerende. Dette kan virke frusterende og stressende for kroppen. Nogle mennesker med tinnitus kan derfor opleve, at søvnen påvirkes. Det kan blive sværere at falde i søvn, ligesom det kan forekomme, at man vågner og pga. tinnituslyden oplever ikke at kunne sove igen. Afbrudt eller manglende søvn kan herefter forårsage træthed og give en krop i underskud, som så igen er med til at stresse vores krop.

CORONA KAN VÆRE ÅRSAG TIL TINNITUS

Corona senfølger fylder meget i den voksne del af befolkningen og mange døjer i meget høj grad med senfølger efter at have smittet med corona.
WHO definerer senfølger som mindst ét symptom, der bliver ved over to måneder efter en infektion med ny coronavirus, covid19 og som ikke kan forklares med andre diagnoser. Tinnitus er på listen over senfølger og eftervirkninger efter corona, covid 19. Årsagerne er ukendt lidt som der ikke er meget viden omkring hvorfor vi får corona senfølger.


Du kan læse mere om osteopati til corona senfølger her.

TINNITUS BEHANDLING OSTEOPATI

Osteopatisk undersøgelse og behandling består i at spørge grundigt ind til problematikken. Derefter vil vi undersøge hele kroppen for at fastslå om vi kan finde en årsag der kunne have en indvirkning på hvorfor du har tinnitus.

Vi vil bruge vores lange uddannelse og erfaring og sammen sætte et helt specikt behandlings forløb til dig ud fra samtale og undersøgelse.

Vi bruger vores manuelle færdigheder og behandlinger led, muskler, organsystem, immunsystem, nervesystem, cranio sacralt system og meget mere. Vores behandling er meget grundig og du vil hele vejen igennem blive inddraget i hvorfor vi gør som vi gør under behandlingerne, da vi ofte behandler andre steder end der hvor problemet er,

Tinnitus er kompliceret og som grundregel bør man at undgå situationer, som øger tinnitus, såsom støj, stresstilstande, søvnmangel, store fysiske anstrengelser og at være længe på et stille sted. For mange. kan baggrundsstøj kan være nyttig for at maskere tinnitus eller aflede.

Man kan øve sig i at være bevidst om, hvornår man er mindst generet af tinnitus og aktivt bruge denne selvindsigt i de situationer, hvor støjen generer mest. Mange oplever, at de ikke tænker over tinnitus, når de er fysisk aktive - f.eks. går en tur, dyrker sport osv.Vi står klar til at hjælpe dig med din funktionelle tinnitus.

HVAD SIGER VORES KLIENTER OM OS

Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.48.55
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.20.53
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 16.25.05
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.30.20
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 18.10.46
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.16.56
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.25.33
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 18.14.57
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.58.11
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 18.03.42

ADRESSER

CPH OSTEOPATI AMAGER 

STRANDLODSVEJ 12

2300 KØBENHAVN S

CPH OSTEOPATI BIRKERØD

HOVEDGADEN 4 2 sal

3460 BIRKERØD

CPH OSTEOPATI BALLERUP

BORUPVANG 3C

2750 BALLERUP

(WTC Healthcare Center)

CPH OSTEOPATI HELSINGØR

BIRKEDALSVEJ 35A, 1. sal

3000 HELSINGØR,

Helsingør Sundhedshus, klinik 8

CPH OSTEOPATI  KØGE

FALKEVEJ 22

4600 KØGE

KONTAKT

Spørgsmål eller booking?

Telefon: 93 888 303

Kontakt os på mail

kontakt@cphosteopati.com

Book tid online 

KLIK HER


FØLG OS HER